Přebor Chodska 2002

Komentář:

O víkendu 21. a 22.9.2002 se v Domažlicích uskutečnil tradiční basketbalový turnaj Přebor Chodska. Letošního ročníku se zúčastnila 4 družstva: Jiskra Domažlice „A“, Lokomotiva Plzeň „A“, Thermia Karlovy Vary „A“ a Lokomotiva Plzeň- starší dorostenci, ti budou hrát letos extraligu. Turnaj začal v sobotu 21.9. ve 12 hodin zápasem

Jiskra Domažlice – Lokomotiva Plzeň „A“ 84:90 (10:17, 36:45, 71:59)

Domácí tým se musel obejít bez nemocných Jiřího Blackého a Michala Podestáta, a proto byla druholigová Plzeň favoritem. V prvním poločase svou roli potvrzovala, když ji bodově drželi hlavně Chromec a Kovanda.
Ve 3. čtvrtině se ale domácí rozstříleli a dostali se do vedení, které narostlo až na přestávkových 71:59. V poslední části hry ale udělala Jiskra několik školáckých chyb a zkušení plzeňané toho dokázali bezezbytku využít a zvítězit.

Thermia Karlovy Vary – Lokomotiva Plzeň „A“ 71:81 (12:30, 42:45, 54:57)

Ve druhém zápase turnaje se s Plzní utkal loňský účastník III.ligy Thermia Karlovy Vary. V prvním hracím období si sice Plzeň vypracovala 18 ti bodový náskok, ale pak se projevila únava z prvního zápasu a Vary pod taktovkou zkušeného harcovníka Barotška do poločasu snížili na rozdíl 3 bodů.
I ve druhé půli předváděli hráči Thermie nápadité kombinace a drželi s Plzní krok. Posledních 5 minut hrací doby ale Plzeň vyhrála 16:7 a to nakonec rozhodlo o jejím druhém vítězství.

Jiksra Domažlice – Lokomotiva Plzeň – starší dorostenci 86:26 (18:8, 44:16, 62:23)

Favoritem utkání byli domácí, ale přece jen se čekalo, že extraligoví dorostenci předvedou více než jen 26 bodů! V dobrém světle se ukázali domácí hráči, kteří obvykle nenastupují v základní pětce. Michal Huml, Špaček a Kozina s Hrubým předvedli řadu pěkných akcí a udělali domažlickým trenérům příjemné starosti v myšlenkách na to, koho příště postavit.
Naproti tomu výkon dorostenců Plzně se dá bez ostychu označit za zoufalý. Nejlépe dokumentuje jejich bezradnost výsledek poslední čtvrtiny: 24:3! Plzeňským trenérům aspoň tento zápas ukázal, kde družstvo nejvíce tlačí bota a na čem je třeba zapracovat. Je třeba však říci, že je čeká velmi nesnadný a náročný úkol, protože extraliga začíná již začátkem října.


Jiskra Domažlice – Thermia Karlovy Vary 82:77 (20:20, 43:36, 57:51)

Do druhého zápasu v řadě vstoupili Domažlice svižně, Jan Blacký nastřílel během 1. čtvrtiny 9 bodů, ale čerstvé Vary nehodlaly prodat svou kůži zadarmo a tak měl zápas po celou dobu zajímavý náboj.
V první půli se ani jednomu z mužstev nepodařilo vypracovat si výraznější náskok, až samém závěru se do malého trháku dostali domácí.
Na začátku druhého poločasu se dotáhly Karlovy Vary až na rozdíl 3 bodů, ale to bylo z jejich strany maximum. Domácí hráli čistě – za celý zápas měli jen 9 faulů – a když se po přestávce znovu rozstřílel Jan Blacký a přidali se Kopic a Kozina, nebylo o vítězi pochyb. Na rozdíl 5 bodů snížili hosté až v poslední minutě dvěma trojkami.

Thermia Karlovy Vary – Lokomotiva Plzeň – straší dorostenci 91:54 (28:16, 52:34, 74:47)

V jediném nedělním zápase se utkala zkušenost s elánem. Bohužel pro dorostence se ukázalo, že pouhý elán nestačí a že je třeba přidat i trochu toho basketbalového umění. Karlovy Vary v sedmi lidech dokázali po celý zápas chytrou hrou eliminovat snahu Plzně o rychlé brejky a tak i 12 hráčů na lavičce nebylo nic platných.
Už v průběhu prvního poločasu se ukázalo, že k největší oporám Plzně budou patřit kmenoví hráči Domažlic Kozina a Hrubý. Chyběl jen rekreující se Huml. Více se dařilo Kozinovi než nervóznímu Hrubému, ale i tak to bylo málo. Vary nepřipustili ani na okamžik pochyby o vítězi zápasu a po celou dobu svůj náskok zvyšovaly.

Ke druhému nedělnímu zápasu měla nastoupit obě družstva Plzně, „A“ tým se ale k zápasu nedostavil a ten byl proto kontumovám výsledkem 20:0 v jeho neprospěch a zároveň tak pomohl na první místo pořádající Jiskře Domažlice.
Konečná tabulka turnaje

Počet Počet Celkové Konečné
vítězství porážek skóre pořadí
Jiskra Domažlice 2 1 247: 187 1.
Lokomotiva Plzeň „A“ 2 1 171: 175 2.
Thermia Karlovy Vary 1 2 239: 217 3.
Lokomotiva Plzeň - dorost 1 2 100: 176 4.

#tbj