Trenér Janiurek: Pohárové zápasy nakonec mistrovské soutěži uškodily!

Komentář:

Po minulých dvou ligových kolech, které Jiskra na půdě Berouna a Bohnic prohrála, jsem se rozhodl požádat o rozhovor jednoho z trenérů domažlického týmu, Miroslava Janiurka, abych si sním popovídal o tom, proč vlastně Jiskra utrpěla své první dvě letošní porážky.

Tomáš Budka jr.(dále jen TB): Na úvod úplně základní otázka: Proč si myslíte, že Jiskra prohrála?

Miroslav Janiurek( dále jen MJ): V Berouně bych to dost viděl v psychice hráčů. Ani ne tak strach ze soupeře, ale tým je zvyklý hrát od začátku do konce, a pokud oni dali dvě trojky za sebou a my jsme nedali, tak jsme se zalekli.Nedařila se střelba, ale hlavně to vidím v tom zaleknutí se soupeře, který hned od začátku vedl.

TB: A v Bohnicích?

MJ: V Bohnicích už jsme hráli lépe než v Berouně, agresivněji, některé výpadky v zápase vždycky přijdou, ale ten soupeř byl tentokráte mnohem lepší. Ono se jim hrálo lépe na nás, jako na favorita, protože na toho se můžeš vytáhnout. Jako my se Spartou, tam o nic nešlo a zahráli jsme. Další příklad byl v zápase s Ústí nad Labem, kde jsme byli velmi nervózní, ale nakonec s trochou sportovního štěstí jsme vyhráli a s Litoměřicemi, které hrají taktický basketbal, jsme už byli v pohodě. My jsme si v šatně říkali, že není co ztratit, ale v Bohnicích ani v Berouně to tak nebylo. Chybí nám zatím ještě odpovědnost, aby to ti kluci dokázali překousnout.

TB: Myslíte se, že týmu hodně chyběli distancovaný Michal Vaněk a trenér Miroslav Vaněk?

MJ: Příčinu prohry v tom nevidím. Míra na lavičce chyběl, umí kluky vyhecovat, i jsme o tom spolu mluvili, ale tady asi ani kdyby tam bylo sto jiných trenérů, tak by s tím asi nic neudělali. Když se nedaří, tak se nedaří. Michal chyběl asi v Berouně více než v Bohnicích, protože v Berouně jsme to chvílemi potřebovali rozdivočet, aby soupeř vyšel z rytmu a on by to rozběhal. Ale všechny chyby se sčítají. Michal se tady nechá vyloučit do konce zápasu a jinde pak chybí. Tady v tom týmu chybí každý. Máme zatím bohužel úzký kádr.

TB: A myslíte že týmu tyto porážky přinesly i nějaká pozitiva?

MJ: Dvě nebyly dobré, jedna by asi i byla, ale dvě ne. Michla Podestát říkal, že to jednou muselo přijít, ale neměly to být dva zápasy za sebou. Možná i dva pohárové zápasy, ve kterých jsme podali silně nadprůměrný výkon, se nakonec té mistrovské soutěži uškodily, protože matný výkon jsme předvedli už proti Ústí. Míra Vaněk to také říkal, že po posvícení bývá půst.

TB: A jak si myslíte, že to hráči zvládnou? Zapomenou na to do příštích zápasů?

MJ: Já si myslím, že už jim to nebude ležet v hlavě. Mrzí mě porážka v Berouně z toho důvodu, že v pátek na tréninku jsme, až na pár věcí, trénovali to, co se proti nim mělo hrát: útoky s přečíslením dva na jednoho a tři na dva, a v tréninku jsme to dělali s větším nasazením než ve hře, kde jsme to řešili přihrávkou do autu, nebo krokama. A nedávali jsme z toho koše, dokonce to bylo naopak. My jsme v jedné chvíli zkazili útok pět na dva a soupeř, který se nevrátil nám pak dal snadno koš a od nás se po ztrátě míče ani nikdo nevrátil. My jsme totiž přihrávali až pod tlakem a potom jsme to hodili soupeři do ruky. Čím víc jsme se snažili, tím horší to bylo. A my bohužel máme tak úzký kádr, že nemůžeme všechny vystřídat, ne za trest, ale aby si odpočinuli a zklidnili se a aby si vyčistili hlavu.

TB: A co spolupráce na hřišti?

MJ: No, ta nám taky samozřejmě vázla. Michal Podestát dal tři trojky za sebou, ale pak jsme mu nevytvořili žádnou pozici a skoro neměl balon. Všichni moc chtěli vrátit se k tomu, co jsme hráli na začátku, ale nešlo to. Do zápasu jsme také šli po nepříliš povedeném přípravném období, protože jeden byl na horách, další byli zranění a nemocní. Honza Blacký se bohužel v Plzni k tréninku kvůli práci moc nedostane.

TB: Ale nelze přece odehrát celou sezónu bez vítězství, taková krize přece sedne na každého?

MJ: My jsme sice prohráli, ale je třeba taky vidět, že jsme prohráli s kvalitní týmem, zvlášť ty Bohnice byly velice dobrý. Ale pro nás je důležité, že máme stále svůj osud ve svých rukou a nemusíme čekat na zakolísání soupeřů.

TB: A na závěr důležitá otázka: Chce vlastně Jiskra postoupit do druhé ligy?

MJ: My tu soutěž chceme vyhrát a pak se uvidí, ale vyhrát ji chceme v každém případě. Chceme podávat, co nejlepší výkony, hlavně na domácím hřišti.

TB: Já vám děkuji za rozhovor a věřím, že svým fanouškům už přinesete jen dobré výsledky, nashledanou.

MJ: Nashledanou.

#tbj