Nečekané prodloužení na turnaji v Rokycanech

Komentář:

Úvodní koš prvního utkání na turnaji v Rokycanech uštědřil domažlickému týmu celek BK Sokolov, který se tak ujal vedení, které udržel až do 7. minuty 1. čtvrtiny. Poté se konečně Domažličtí vzchopili a podařilo se jim stáhnout desetibodový náskok. První čtvrtina skončila nerozhodně: 20:20.
V následující čtvrtině se diváci nedočkali žádné razantní změny, díky níž by se jeden celek dostal to výrazného bodového náskoku. Družstva se střídala ve vedení a teprve až 6. minuta přinesla menší bodový náskok pro tým Domažlic - stav se změnil na 44:37.
Pokojná hra s mírným náskokem domažlických sportovců byla k vidění i po polovině utkání, kdy se skoro pravidelně střídaly oba týmy ve střelbě na soupeřův koš. Bodový rozdíl na konci třetí čtvrtiny se příliš nelišil od rozdílu v polovině.
Zatímco předchozí dvě čtvrtiny se hrály vcelku v přatelském rozpoložení, ve čtvrté čtvrtině se domažlickému družstvu podařil rychlý náskok až na rozdíl 17 bodů a již se zdálo, že je o výsledku utkání rozhodnuto. To platilo až do 8. minuty, kdy Sokolov zpřestil střelbu a srovnal stav utkání na 86:86. Největší podíl na dohnání náskoku Domažlických měl hráč Sabol, který v posledních dvou minutách úspěšně proměnil čtyři trojkové hody.
Po 40-ti odehraných minutách byl tedy stav nerozhodný 86:86 a následovalo prodloužení. Protože pořadatelé nepočítali s možností prodloužení v tomto turnaji, nebylo před utkání stanoveno, jak se v této situaci bude postupovat. Rozhodčí nejprve navrhovali systém "náhlé smrti", tj. kdo dá první koš, vyhrává. Nakonec se ale stanovil klasický systém a hrálo se prodloužení 5 minut čistého času, ve kterém první koš vstřelil sokolovský tým. Domažlice byly v prvních minutách prodloužení více nervoznější, čehož hosté dokázali využít a první 4 minuty vedli o 2 až 3 body. Doslova "za pět minut dvanáct" se ale domažličtí sportovci dokázali znovu více soustředit na hru a obrátili průběh utkání na svoji stranu. V páté minutě si vytvořili náskok 4 bodů, který vydržel až do konce utkání.

Statistika :
Domažlice: Blacký Jan 38, Blacký Jiří a Podestát Michal 14, Vaněk Michal 12

Sokolov: Sabol Dušan 35, Stariat Jan 26, Barek Petr 11

#stk