Jiří Blacký: Rozdíl mezi II. a III.ligou je v rychlosti!

Komentář:

Kapitán domažlických basketbalistů říká, že rozdíl mezi Jiskrou a týmy ze II.ligy je v rychlosti a v počtu vyspělých hráčů

Basketbalová sezóna je již minulostí. Ke zhodnocení jsem si pozval kapitána domažlické Jiskry Jiřího Blackého, aby se svěřil se svými pocity. S čím byl nespokojen, nebo co ho naopak překvapilo.

Jirko, jak dlouho již vlastně hraješ za „A“ tým Jiskry Domažlice?

Asi od 17 let, takže je už to 6 let.

A kapitánem týmu jsi jak dlouho?

To nevím přesně, ale tři roky minimálně.

Má první otázka by se asi měla ptát na tvé pocity z odehraného ročníku. Jsi ty osobně spokojen s druhým místem?

Samozřejmě že je pěkné, že jsme skončili na druhém místě, ale úplně spokojený nejsem. Myslím si, že jsme mohli tu soutěž vyhrát. Řekl bych, že nám trochu chybělo štěstí.

Když se na tu sezónu podíváme zpětně, mohlo by se zdát, že mezníkem byl slavný pohárový zápas se Spartou Praha, protože do té doby byla bilance výher a porážek 11 – 0 a od té doby jen 6 –5?

Myslím, že důležitou roli sehrálo rozlosování. Trenér Vaněk řekl, že to bylo herní vrchol sezóny, ale já si to nemyslím. Samozřejmě, že jsme hráli nejlepší basket s Vyšehradem, se Spartou v Poháru a potom doma s Litoměřicemi, ale třeba v první polovině v Kralupech nebo v Sokolově jsme měli venku štěstí, v Berouně a v Bohnicích už ne.

K rozdílu mezi zápasy doma a venku se vztahuje moje další otázka. Ty sám cítíš velký rozdíl mezi utkáním na domácím palubovce a venku?

Rozdíl v tom je. Jednak v první polovině soutěže chodilo hodně diváků a když už potom byla návštěva slabší bylo to znát. No a za druhé člověk na domácí koše střílí dvakrát týdně a zná prostředí, takže je to jedno s druhým.

Ještě bych se rád vrátil ke zmiňovanému zápasu se Spartou Praha. Musí to být určitě krásný zážitek hrát před sedmi stovkami diváků, ale byl to pro tebe i vrchol dosavadní kariéry?

No tak to určitě, to je jasné.

Vraťme se teď ještě trochu k postupovým ambicím Domažlic. V čem si myslíš že je největší rozdíl mezi II. a III.ligou?

Já myslím, že ten rozdíl je v rychlosti. Jinak mezi námi a slabšími celky II.ligy rozdíl není, jenže oni mají těch hráčů třeba 10 a my jen 7.

Myslíš, že je teď v Jiskře nějaký post, na kterém tým vyloženě tlačí bota?

Jednoznačně jsou to podkošoví hráči. A asi i jeden zkušený rozehrávač, protože Ondra (Huml pozn. autora) je mladý a zatím hlavně sbírá zkušenosti.

V souvislosti s kádrem již známe některé potencionální posily, Marek Kozel a Václav Baxa, co ty o tom soudíš?

Já si nemyslím, že by to byly posily v pravém slova smyslu, ale určitě to budou hráči na doplnění a ty také potřebujeme.

Co si myslíš o návštěvnosti na domácích zápasech?

V první polovině sezóny byli diváci skvělí, ale pak nevím proč přestali chodit v takovém počtu a musím za tým říct, že na nás hráče má divácká kulisa docela velký vliv. Doufejme že se návštěvnost příští rok opět zvýší.

Tak ti Jirko děkuji a přeji ti hezký zbytek dne!

#tbj