Sportovní hala ožila nevšedním zápasem

Komentář:

Sobotní podvěčer se v domažlické sportovní hale nesl ve svátečním duchu. Domácí Jiskra Domažlice se utkala s hvězdami československého basketbalu let minulých. Celý program nazvaný „Basketbalové vzpomínání“ začal v půl sedmé, diváky provázeli herečka a moderátorka Bára Štěpánová a Tomáš Budka jr. Diváci shlédli vystoupení Aerobic Dance Domažlice, s Josefem Kitzbergrem zavzpomínali na historii domažlické košíkové, bývalý trenér národního týmu Pavel Petera připomněl spojení Domažlic a reprezentace a Pavel Fashingbauer vzpomněl na svého přítele a spolupracovníka z národního týmu Bohumila Suchého. Pak již za hromového potlesku a světelné i pyrotechnické show nastoupily oba týmy na plochu a společně s výborem Jiskry Domažlice vzdaly hold nestoru domažlického basketbalu Jiřímu Plachému.
K zápasu, který následoval, přicestovaly do Domažlic tyto bývalé hvězdy našeho basketbalu: Vladimír Vyoral, Michal Arpáš, Vladimír Ptáček, Josef Nečas, Zdeněk Böhm, Zdeněk Bříza, Jiří Pospíšil, Martin Brázda a Miroslav Koláček. Jen na střídačku se po úrazu posadil Kamil Brabenec, který tým kočíroval společně s Pavlem Peterou. Poběžovický rodák Jiří Zídek sen. nakonec zápas v Domažlicích nestihl.
Utkání začalo ve svižném tempu, oba týmy se střídaly ve vedení, ale Jiskra kazila příliš mnoho přihrávek a zkušení exreprezentanti toho využili k vedení po první čtvrtině 17:14.
Jenže po přestávce začali domácí více využívat svých předností a převážně z rchlých protiútoků nejprve dotáhli náskok soupeře a poté mu i poodskočili na poločasových 35:28.
V poločasové přestávce proběhla divácká soutěž ve střelbě na koš o letenku na ktérékoliv místo v Evropě dle vlastního výběru, kterou do soutěže věnoval Diners Club Czech a ČSA.
Po změně stran jakoby domácí opět ztratili tempo, internacionálové uplatnili své zkušenosti a třetí čtvrtinu vyhráli 14:12 a snížil tak na 42:47.
Na začátku poslední části základní hrací doby navíc trojky Břízy a Pospíšila v rychlém sledu za sebou dostaly hosty do vedení 48:47, ale pak začal čarovat Michal Podestát, který zaznamenal šňůru jednácti bodů v řadě a definitivně rozhodl o osudu zápasu. Domácí Jiskra Domažlice nakonec porazila Internacionály ČSSR 70. a 80. let 65:56.
Po zápase se všichni aktéři přesunuli do společenské místnosti sportovní haly a dlouze debatovali nejen a povedeném zápase a basketbalu.

#tbj