Posílený kádr basketbalistů vyvolává u trenérů spokojenost

Komentář:

Tucet hráčů včetně posil mají na probíhajícím soustředění ve Stříbře k dispozici trenéři basketbalového A- mužstva Jiskry Domažlice Miroslav Vaněk a Miroslav Janiurek.
„Přišli Marek Kozel a Tomáš Selinger, “ vyjmenoval trenéír Vaněk dvojici basketbalistů přicházejících z Plzně. S týmem se ve Stříbře připravuje také Václav Baxa, vysoký hráč, který s basketbalem začal až zhruba před rokem právě v místním Baníku.
Přípravu basketbalisté zahájili již koncem června a soustředění je jedním z jejích vrcholů. „Začali jsme třemi týdny atletiky. Bylo to bez basketu, s tím jsme začali až tady. Ale s atletickou přípravou jsme ještě neskončili. věnujeme se jí vždy dopoledne. Odpoledne a večer jsou tréninky zaměřeny na herní činnosti, hodně se věnujeme hlavně technice práce s míčem, “ vysvětluje zkušený trenér, ktery připouští, že letošní příprava je náročnější, než ta loňská. Po ní jeho svěřenci dlouho usilovali o postup do druhé ligy a nakonec skončili podruhé v řadě v tabulce své třetiligové skupiny druzí. “Samozřejmě že víme, že nemůžeme kluky strhnout. Určitě jsou už unavení, hlavně ti, co jsou tu od začátku, ale zatím si nikdo nestěžuje a životospráva je v pořádku.“
Dalším vrcholem přípravy bude tradiční domažlický turnaj Přebor Chodska konaný 6. a 7. září. Na ten domažličané kromě tradičních soupeřů z druholigové Plzně, pozval také své příští soupeře ze třetí ligy, tedy B- tým Nymburka, Mladou Boleslav, či loni ještě druholigové Rokycany. “Chtěli bychom také absolvovat nějaký další turnaj, ale to se rozhodne až podle nabídek.“
Zatímco dva až tři hráči přes léto přišli, odchody domažličtí trenéři vlastně nezaznamenali. “Opět a zřejmě už definitivně skončil Lukáš Pivoňka, který v rozběhnuté sezoně zaskočil za zraněného Pepu Prettla. A ten také bude ještě nejméně půl sezony chybět. Jinak nikdo neodešel. Přitom mezi nové posily se dá počítat také dorostence Pavel Bauer, který doplnil už v minulé sezoně využívané mladíky Ondru Humla, Vaška Kozinu a Pepu Hrubého, a který se podlě mě mezi staršími hráči celkem uchytil, “ dodal trenér, který si hodně pochavloval návrat Marka Kozla. Ten v Domažlicích hostoval už před časem, tentokrát se však stal kmenovým hráčem Jiskry a podle Vaňka přinesl velké oživení a také konkurenci na post rozehrávače. S nárůstem konkurence na jednotlivé posty je spokojený také další z trenérské dvojive Miroslav Janiurek. “Pokud bude sezona vypadat tak jako soustředění, budu spokojený. A nemluvím jen o kádru, ale o přístupu a bojovné náladě. Bylo by krásné mít dost široký kádr, tedy vždy kam sáhnout.“ Také proto trenéři věří, že Jiskra bude opět hrát na špici tabulky. Přesto trenér Vaněk prohlašuje, že tato sezona bude jeho poslední, a to i v případě, že by domažlický tým vybojoval postup. “Už jsem u týmu dlouho a už jsem unaven. Navíc každá změna přinese něco nového, “ uzavřel s úsměvem Miroslav Vaněk.

#mje