„Nejtěžší zápas? Doma s Rokycany!“ říká otevřeně Jan Blacký

Komentář:

Rozhovor Tomáše Budky jr. s tahounem Jiskry Domažlice Janem Blackým

Jednou z největších postav současného týmu basketbalistů Jiskry Domažlice je bezesporu univerzál Jan Blacký. Původně křídlo, které ale dokáže s přehledem zahrát i na postu rozehrávače, stejně tak jako pod košem.

Honzo, kde se vlastně na hřišti cítíš nejlépe? Na křídle, na rozehrávce, nebo pod košem?

"Na křídle, ale i na postu rozehrávače to není špatné."

Ale teď už pojďme k rozehrané sezoně. Jiskra je po první polovině soutěže, stejně jako vloni, na prvním místě tabulky, má ale na svém kontě už tři prohry. Jak bys zhodnotil výchozí pozici týmu před druhou polovinou III.ligy v porovnání s minulým rokem?

"Řekl bych, že naše pozice je horší, než v minulém roce. Za prvé, budeme hrát více zápasů venku a navíc na půdě výborných celků, jakými jsou určitě Nymburk „B“, Mladá Boleslav, Bohnice a velmi nebezpečné budou v domácím prostředí určitě i Karlovy Vary. Doma vlastně máme z těch špičkových týmů jen Rokycany a Horní Počernice. Navíc soutěž je letos daleko více vyrovnaná, ne jako loni, kdy Litoměřice prohrály jen jednou, v Domažlicích."

Ohlédneme- li se za tvými výkony v první polovině ligy, můžeme pozorovat sinusoidu. V prvních zápasech hledání formy, pak výborné výkony v Teplicích a doma proti Nymburku „B“ a Mladé Boleslavi, pak zase útlum v Horních Počernicích, nakonec výborný výkon v zápase se Slaným a vše vyvrcholilo třiatřiceti body a pěti trojkami proti Karlovým Varům, čím si to vysvětluješ?

"Výkon jednotlivce se v basketu logicky odvíjí od výkonu celého týmu. Nám se v poslední době moc nedaří v zápasech venku, kde jsme všichni jakoby v útlumu, naproti tomu když hrajeme doma, každý ožije a ze spolupráce s celým týmem pak těží někdo, komu se to tam zrovna nejvíc padá. Posledně jsem to byl třeba já, proti Boleslavi to byl Jirka (pozn.: bratr Jiří Blacký), nebo v utkání s Bohnicemi Michal Podestát. Každopádně výkony jednotlivce se vždy odvíjejí od výkonu týmu."

Tím jsme se dostali k bilanci Jiskry na hřištích soupeřů, odkud si Domažlice přivezly tři těsné porážky. Podle statistik je Jiskra nejméně faulujícím celkem soutěže, nejsou prohry v Teplicích (o 4 b.), v Berouně (o 4 b.) a v Počernicích (o 5 b.) způsobeny nedostatkem důrazu?

"Říká se, že do pěti bodů je to prohra trenéra (smích), ne vážně, myslím si, že se k nám jednoduše v těch zápasech nepřiklonilo štěstí. Loni v Kralupech, nebo před dvěma lety v Berouně (pozn.: oba zápasy Jiskra vyhrála o dva body) jsme hráli podobné zápasy a to štěstí, které je potřeba, jsme měli, teď zase ne. S tím se někdy jednoduše nedá nic dělat."

Před zápasy se Slaným a s Karlovými Vary se k týmu připojil Petr Vorlíček ze Sokola Pražského, který by měl zacelit mezeru pod košem po dlohodobě zraněném Josefu Prettlovi, jak bys zhodnotil jeho výkon v těchto dvou zápasech?

"Určitě je to pro nás posila, protože hráč takových parametrů nám teď citelně chyběl. Chomutovského Houšku, který hrál za Thermii, ubránil dobře, uvidíme, jak si teď poradí s rokycanským Kovandou. Na nějaké velké soudy je ale brzy."

Teď o víkednu přijede do Domažlice velmi dobrý celek Rokycan, tedy mužstvo, které jako poslední dokázalo v Domažlicíh zvítězit v ligové soutěži, co by na ně mělo platit?

"Bude to velmi nepříjemný soupeř. Druhá liga se nehraje, takže budou mít k dispozici všechny své pendly, Lipolda a Zemana z Vyšehradu, Kovandu a Junka z Plzně, k tomu ještě stále skvělý rozehrávač Havránek. Bude to netypický zápas s Rokycany, vždy jsme se soustředili jen na Havránka, zatímco teď si musíme dát velký pozor na celý tým."

V posledních čtyřech zápasech jsme mohli pozorovat větší divácký zájem o zápasy než je obvyklé. Myslíš si, že to týmu také pomáhá? A vnímátě při hře podporu diváků?

"Nejlepší je, když jsou na zápase žáci trenéra Štípka. Ti většinou dostanou do varu i zbytek publika a to už se pak opravdu hraje jinak, než před prázdnými tribunami."

A na závěr poslední otázka: Jak dlouho může vydržet domácí neporazitelnost Jiskry, která trvá už tři roky?

"Uvidíme teď o víkendu, to přijede asi nejtěžší ligový soupeř."

Honzo, díky za rozhovor a ať se ti nadále daří jako doposud, třeba už o víkendu v zápase s Rokycany.

#tbj