Domažlická tvrz odolává už tři roky

Komentář:

Sedmnáctého března letošního roku oslavil domažlický basketbalový oddíl významné výročí. Že nevíte jaké? V ten den to bylo přesně tři roky, co v Domažlicích ve III.lize dokázal někdo zvítězit.
Byly to Rokycany, které ve své postupové sezóně ve sportovní hale vyhrály 81:116. Rokycany tehdy v Domažlicích nastříleli 19!!! trojek. Na lavičce Jiskry stál Karel Kuška, první angažmá v Jiskře prožíval Marek Kozel, dres týmu z chodské metropole oblékal třeba plzeňský pivot Václav Bohm, nebo Petr Chmelík, dnes hráč „B“ týmu Jiskry.
Od té doby Jiskra ve 35 zápasech doma nepoznala přemožitele. Ohlédněme se za památnými a vítěznými duely posledních tří let:

3.11.2001 Jiskra Domažlice – Dukla Dejvice 93:83
Hned první ligové kolo svedlo dohromady dva nejlepší celky tehdejší sezóny. Po dramatickém boji Jiskra sice zvítězila, ale v Dejvicích prohrála 102:60 a při rovnosti bodů na konci sezóny rozhodla o postupu Dejvic lepší bilance ze vzájemných duelů. První start za „A“ tým Jiskry se připsala dvojice Kozina- Hrubý.

27.4.2002 Jiskra Domažlice – BK Sokolov 90:83
Jiskra stále bojující o postup do druhé ligy přivítala tradičně nepříjemný Sokolov. Hosté v čele s tahounem Sabolem (v utkání 32 bodů / 8trojek) v zápase dlouho vedli, ale v poslední čtvrtině Jiskra zavelela k obratu a dovedla zápas za bouřlivého povzbuzování publika do vítězného konce. Trojice domácích borců Jirka Blacký, Michal Podestát a Honza Blacký nastřílela soupeři celkem 64 bodů.

12.1.2003 Jiskra Domažlice – Slavoj Litoměřice 84:76
První polovinu loňské sezóny uzavíral duel neporažených týmů. Jiskra na vlně euforie z týden starého pohárového zápasu se Spartou udolala na svém hřišti i velmi dobré Litoměřice, kterým nepomohla ani účast dnes děčínské opory Jana Weidnera. Jiskra se opět mohla spolehnout na tradiční opory z nichž se nejvíce prosadili Michal Podestát 21/1 a Honza Blacký 20/1.

15.3.2003 Jiskra Domažlice – BK Kladno 118:44
Nejvyšší vítězství domácí vítězné série přišlo v březnu loňského roku. Jiskra porazila Kladno o neuvěřitelných 74 bodů a řada hráčů si notně vylepšila střelecké statistiky. Dva hráči se přehoupli přes hranici dvaceti vstřelených bodů (Huml 22/2 a Honza Blacký 21), dalších pět borců dokázalo pokořit desetibodovou hranici. Rekordním zápisem je také 42 střílených šestek domácího celku.

18.10.2003 Jiskra Domažlice – Slovan Bohnice 82:69
Houževnaté Bohnice připravili Jiskře první horké chvilky na domácí palubovce v právě končící sezóně. Jiskra se celý první poločas hledala a hosté vedeni produktivním kapitánem Janečkem dokonale využívali slabších chvilek domácích. Ve druhé půli se ale Jiskra probrala a výbornou poslední čtvrtinou (25:16) strhla vedení na svou stranu. Nejlepším střelcem Jiskry byl s devatenácti body Michal Podestát, svou sílu ukázala i nový muž v dresu Domažlic Tomáš Selinger (15b.).

24.1.2004 Jiskra Domažlice – SKB Rokycany 66:61
Honza Blacký v lednu předpověděl, že Rokycany budou nejtěžším soupeřem, který do Domažlic přijede a nemýlil se. Tempo zápasu strhlo všechny hráče i diváky a oba týmy se vypjaly k vynikajícímu výkonu. Utkání asi rozhodl souboj tahounů. Zatímco rokycanský Havránek se nedokázal prosadit proti těsné obraně Pepy Hrubého a ve 37.minutě neproměnil dvě šestky za technickou chybu, domácí dirigent Honza Blacký nastřílel 22 bodů a v nejdůležitějších chvílích dal dvě trojky.

Ve třetí lize Jiskra dokázala v posledních třech sezónách nasbírat na domácím hřišti nevídanou bilanci vítězství a porážek 35 – 0. Jak to bude vypadat o soutěž víš, ve druhé lize, poznáme na podzim.

#tbj