Lukáš Šnobl: Jiskra by se měla stát stálicí II.ligy!

Komentář:

Malá konkurence na rozehrávce trápila v minulých sezonách první tým Jiskry Domažlice. Tento problém by po postupu do druhé ligy měl pomoci vyřešit třiadvacetiletý sokolovský rozehrávač Lukáš Šnobl.

Lukáši, mohl bys v krátkosti shrnout svoji kariéru?

"Basket hraju už od osmi let, takže toho mám už hodně za sebou. Čtyři roky ve druhé lize, pět sezon ve třetí, hrál jsem dorosteneckou ligu i extraligu. Mezi mé největší úspěchy patří titul vicemistra republiky ze staršího dorostu s Chodovem ze sezony 1996/1997 a třetí místo na akademickém mistrovství republiky."

Vzpomeneš si na trenéra, který měl největší zásluhu na tvém basketbalovém růstu?

"Určitě je to Václav Zuzák ze Sokolova, který ale v době, když já jsem byl dorostu, trénoval i Chodov."

S jakými cíli přicházíš do Jiskry Domažlice?

"Chtěl bych Jiskře pomoci k tomu, aby se ve druhé lize udržela a stala stálicí v této soutěži."

Máš hodně zkušeností s druhou ligou, hrál jsi jí loni. Myslíš si, že Domažlice mohou druhou ligu udržet?

"Myslím si, že určitě reálně máme na to, abychom soutěž udrželi. Je pravda, že potřebujeme ještě jednoho dlouhého hráče, protože bez kvalitního pivota se druhá liga hrát nedá, což vím z vlastní zkušenosti z minulého roku. Ale opakuji, myslím si, že na to udržet druhou ligu máme!"

Jiskra měla v minulé sezoně nejnižší průměr trojek na zápas. Vedení asi trochu počítá s tím, že se to s tvým příchodem zlepší, protože Sokolov vždycky platil za líheň trojkařů, proč to tak vlastně je?

"Jak říkáš, v Sokolově je to jeden střelec vedle druhého, ale moc dobře nám to neklapalo. Zase nemáme dlouhé hráče, co já si pamatuji, tak v Sokolově nikdy žádný výrazný pivot nevyrostl. Myslím si ale, že trojky nejsou zas taková výhoda. My jsme loni ve druhé lize jasně vedli statistiku trojek a skončili jsme poslední, Domažlice měly trojky nejhorší a svoji soutěž vyhrály."

Několik zápasů jsi proti Jiskře už hrál, myslíš si, že ti její herní styl bude vyhovovat?

"Určitě. Jednak podle toho, co jsem viděl jako soupeř, ale i z tréninků. Navíc s klukama se známe."

Jiskra byla zvyklá v posledních sezonách vyhrávat. Nelze počítat s tím, že i ve druhé lize půjde od vítězství k vítězství, jak se s tím vyrovnat?

"Je velmi, velmi důležité nepodlehnout pesimismu. Je jasné, že když budeme hrát s Kolínem, Sadskou nebo podobnými týmy ze špičky, nemáme moc šancí na výhru. Můžeme je porazit doma, ale venku to bude téměř nadlidský úkol. My se musíme soustředit na naše důležité zápasy s týmy, od kterých s očekává, že budou v tabulce okolo nás. Na tyto zápasy se musíme maximálně dobře připravit."

Jak důležitý bude start do soutěže?

"Úvod ligy je samozřejmě velmi důležitý. V minulé sezoně měla Jiskra závěrečnou bilanci výher a porážek 18 – 4 a letos se klidně může stát, že to po pěti zápase bude 1 – 4, ale nepřeceňoval bych to. Třeba před dvěma lety začala Sadská špatně ligu, měla bilanci 0 – 7 a ještě se dostala do play – of. Druhá liga se hraje v základní části na 26 kol, to je hrozně velká porce zápasů a může se stát všechno."

Lukáši díky za rozhovor a hodně štěstí v dresu Jiskry Domažlice ve II.lize.

"Díky."


#tbj