Jiří Blacký: Už se zase těším na domažlické publikum

Komentář:

Dlouholetým kapitánem basketbalistů Jiskry Domažlice je šestadvacetiletý pivot Jiří Blacký. Krátce před startem II.ligy jsem si jej pozval na rozhovor nejen o tom, jak si nováček soutěže z Domažlic povede ve druhé lize.

Letošní ročník II.ligy je za dveřmi. Těšíš se, nebo cítíš, že byste potřebovali ještě trénovat?

"Přestože je soutěž dlouhá a budeme toho mít ještě dost, tak se na začátek určitě těším. I když musím přiznat, že ještě tak čtrnáct dní na sehrání bychom potřebovali."

Co říkáš na pohyb v kádru Jiskry? Byl tým vhodně doplněn, nebo jste stejně silní, či dokonce slabší než loni?

"Řekl bych, že rozhodně nejsme silnější. Rozehrávače jsme určitě potřebovali (pozn.: ze Sokolova přišel Lukáš Šnobl), Milan Baco na pozici čtyři je také dobrý nákup, ale stále nám chybí někdo na pozici 5, tedy klasický obrovitý pivot. Přišli čtyři hráči, ale Milan Baco a Tomáš Tikalský jsou mladíčci, kteří asi těžko budou rozhodovat zápasy. Pak je tu Pavel Mrštík, který musí hrát zodpovědně. Třeba jako v zápase s dorostenci USK na turnaji v Praze. Jestliže se mu to bude dařit, stane se určitě velmi platným hráčem. Je škoda, že se nepodařilo sehnat žádného pendlujícího hráče z první ligy, dá se říci, že všechny ostatní týmy alespoň jednoho takového borce mají."

Jaké ambice má Jiskra v letošní sezoně?

"Jednoznačně se zachránit. Samozřejmě by bylo ideální zachránit se postupem do play – of, protože pak už má člověk klid. Ve skupině o deváté až čtrnácté místo, je to už hodně nervózní. Navíc v téhle skupině se těžko vyhrává, protože se v té době už nehraje první liga a týmy bývají v nejsilnějších sestavách i s pendly z ligy."

Zkus odhadnout, jak si podle tebe povede v letošní sezoně krajský rival Lokomotiva Plzeň?

"Když nastoupí bez pendlujících hráčů, bude na tom stejně jako my, ne- li hůř. Jestliže budou mít k dispozici pendly z první ligy, budou hrát dobře."

Od útlého věku jste s bratrem hráli spolu. Honza nyní přestoupil do Plzně. Jaký je to pocit, vědět, že nastoupíte proti sobě?

"Už jsme proti sobě hráli, když jsem byl na vojně v Dukle Dejvice, ale tohle je něco jiného. Myslím si, že Honza proti Domažlicím nenastoupí. Už takhle mě hodně zklamal, ale kdyby nastoupil, zklamal by mě ještě víc."

Máš nějaký vzkaz pro fanoušky Vašeho týmu?

"Chtěl bych říct, že výhry o třicet bodů a domácí neporazitelnost v celé sezoně jsou minulostí. Když doma vyhrajeme 70% zápasů, budu velmi spokojen. Chtěl bych je také poprosit, aby nás nezatracovali, když třeba prohrajeme tři zápasy v řadě. Mohu fanoušky ujistit, že budeme za každé situace bojovat o výsledek a chtěl bych je poprosit, aby nás povzbuzovali i ve chvílích, kdy se nebude až tak dařit. V těchto okamžicích je ta podpora publika nejdůležitější. Mým snem je, aby se do Domažlic týmy doslova báli jezdit kvůli tomu, jaké diváci v hale rozpoutají peklo. Nemyslím tím, aby se soupeři vulgárně nadávalo, ale aby se fandilo tak, že v hale nebude slyšet vlastního slova. To bych chtěl v Domažlicích zažít a určitě by nám to moc pomohlo."

Hraješ za Domažlice, ale pár sezon jsi jako pendlující hráč odehrál i v Plzni. Můžeš srovnat tamní prostředí s tím domažlickým?

"Nebe a dudy, jak se říká. V Plzni chodí na druhou ligu padesát lidí a v hale panuje komorní atmosféra. V Domažlicích to je něco jiného a snad to bude stejné i letos. Na domažlické publikum se už těším."

V minulé sezoně odehrála Jiskra ostře sledovaný zápas s Rokycany, letos ji čeká vypjatý zápas s Lokomotivou Plzeň. Máš rád zvláštní atmosféru derby?

"Derby mám velmi rád. Vždy mě to extrémní napětí vyhecuje. Je sice pravda, že všichni protihráči z Plzně mě znají a tuší co udělám, ale na druhou stranu já je znám taky a věřím, že je dokážu přelstít."

A teď trochu odbočme od basketbalu, co tě kromě hry pod bezednými koši baví?

"Sporty obecně. Jsem také vášnivý houbař, velmi rád cestuji a nejsem žádný pecivál, rád chodím do společnosti."

Jirko děkuji za rozhovor, přeji hodně úspěchů v sezoně a doufám, že se tvá přání splní.

"Díky."



#tbj