Derby rozhodne: Kdo s koho!

Komentář:

Už zítra v půl osmé se na palubovce plzeňské městské haly na Slovanech rozhoří nelítostný boj mezi dvěma nesmiřitelnými rivaly. Ve II.lize basketbalistů se střetne plzeňská Lokomotiva s Jiskrou Domažlice.
Oba celky se pohybují na hraně postupu do play off, hraje se o hodně. "Výsledek zápasu skutečně hodně napoví o tom, jakou šanci na úspěch v letošní sezoně oba celky mají. A to nejen z hlediska postupu do play off, ale také z hlediska případné účasti ve skupině play out, " vysvětluje důležitost utkání asistent trenéra Jiskry Ivan Murin.
Lokomotiva Plzeň v současné době drží šestou příčku, Jiskra má o bod méně a je desátá. Tabulky II.ligy je však letos extrémně vyrovnaná. Rozdíl mezi pátým Blanskem a poslední Jihlavou je pouhých šest bodů. "Silná čtyřka" Zlína, Kolína, Sadské a Vyšehradu má postup téměř jistý, na další čtyři postupová místa si však brousí zuby dvojnásobný počet uchazečů.
"Oba týmy jsou v dobré formě, což dokazují přechozí výsledky. Bude rozhodovat aktuální forma a každá maličkost, " předpovídá Ivan Murin. "Proto jsem rád, že s námi pojede tak početná skupina našich příznivců. Fanoušci klukům určitě pomohou, " naráží asistent trenéra na zájezd, který baskebalisté uspořádali pro své fanoušky. V Plzni jich bude Jiskru povzbuzovat více než stovka těch nejvěrnějších.
Oba týmy se navzájem velmi dobře znají. Jedním z hráčů, kteří v minulosti působili v Plzni je Michal Podestát. "Za Lokomotivu jsem hrál před čtyřmi lety a byl jsem tam dvě sezony. Vzpomínám na to dobře, nelituju toho. Teď je ale Plzeň soupeř a chci ji porazit!" Druholigové zkušenosti v Plzni sbíral i kapitán Jiskry Jirka Blacký. Z toho, že jej protihráči mohou mít přečteného ale strach nemá. "Jediné čeho se bojím je, abychom nebyli přemotivovaní, " varuje domažlický kapitán.
Před týdnem Jiskře ve vítězných zápasech s Blanskem a Jihlavou chyběli Josefové Prettl a Hrubý. Jak jsou na tom jejich zranění teď, den před derby? "Je to mnohem lepší. Při rychlejších pohybech to stále trochu bolí a definitivně se rozhodne až po dnešním tréninku, ale určitě chci nastoupit a myslím, že to půjde, " říká o svém zranění kotníku Josef Prettl. Optimismem už tolik nehýří Josef Hrubý, jeho problémy se zuby sice ustupují, ale ne tak rychle, jak by si sám přál. "V tuto chvíli nedokážu odhadnout, jestli budu v sobotu schopen nastoupit. I kdyby to však ještě nešlo, půjdu klukům alespoň fandit na lavičku."

#tbj