Jihočeský dvojboj rozhodne

Komentář:

Poslední dva zápasy v základní části druhé ligy basketbalistů čekají o víkendu Domažlice. Zápasy v Českých Budějovicích a v Jindřichově Hradci rozhodnou o tom, zda se momentálně desátá Jiskra protlačí do vysněného play off, nebo jestli bude muset ve skupině play out bojovat o holou druholigovou příslušnost.
Celý letošní ročník II.ligy je charakteristický vyrovnaností a soupeřů a nejinak je tomu i dvě kola před koncem základní části. Jiskra, zatím na desátém místě, může stále ještě skončit nejlépe na šestém a nejhůře na dvanáctém místě tabulky.
Dvě kola před koncem jsou v elitní osmičce stále čtyři místa volná. Pojďme se podívat na situaci jednotlivých týmů:
ZPV Lavimont Blansko
5.místo, bilance 12 – 12, 36 bodů
27.kolo: Slavoj Litoměřice – ZPV Lavimont Blansko
28.kolo: BK Chomutov – ZPV Lavimont Blansko
Blansko stále musí o svoji účast v play off bojovat, i když Jiskra Domažlice už jej předstihnout nemůže. Jihomoravané mají dva body na Domažlice náskok a kladnou vzájemnou bilanci. Jiskry by aktuálně pátý celek tabulky předstihla jen v případě kontumace ve prospěch soupeře jednoho ze zápasů v Litoměřicích či Chomutově. Protože se o víkendu hraje Final four Českého poháru, lze předpokládat, že Blanenští budou moci počítat i s duem Slezák – Hilšer z Houserů Brno. Litoměřice sice již na play off nemají šanci, každé vítězství do skupiny play – out se jim ale náramně hodí. Chomutov ještě nemá účast ve vyřazovacích bojích jistou, v zápase půjde o hodně. TIP: Blansko jednou vyhraje a postup do play – off si ujít nenechá.
BK Pardubice „B“
6.místo, bilance 11 – 14 (o zápas více), 36 bodů
27.kolo: BK Pardubice „B“ – BC Kolín
Ani Pardubice „B“ nemají účast v osmičce zaručenou, Jiskra je však, stejně jako Blansko, v případě rovnosti bodů předstihnout nemůže. Ze stejných důvodů jako Blansko, budou asi i Pardubice „B“ moci využít služeb svých ligových posil, navíc hrají doma a Kolín už se ze třetího místa po základní části s největší pravděpodobností nedostane. TIP: Pardubice „B“ Kolín porazí a dostanou se do play – off.
BK Chomutov
7.místo, bilance 11 – 13, 35 bodů
27.kolo: BK Chomutov – BK Jihlava
28.kolo: BK Chomutov – ZPV Lavimont Blansko
Severočeši stále mohou být Jiskrou předstiženi, museli by ale oba své zápasy prohrát a Jiskra oba vyhrát, v případě rovnosti bodů by se totiž díky lepší vzájemné bilanci radovali oni. Chomutov se nedávno zbavil křídelníka Jaroslava Mužíka, kterému se tolik povedlo utkání v Domažlicích navíc celou sezonu zápasí s nevyrovnanými výkony. TIP: Tým okolo zkušeného harcovníka Doksanského si postup do play – off v domácím prostředí pohlídá.
BC Loko InterConex Plzeň
8.místo, bilance 10 – 14, 34 bodů
27.kolo: BK Jindřichův Hradec – Loko Plzeň
28.kolo: BSK České Budějovice – Loko Plzeň
Plzeňská Lokomotiva je týmem, který Jiskra letos dokázala dvakrát porazit a má s ním samozřejmě kladnou bilanci. Final Four Českého poháru by mohlo pomoci i Plzni, ale v současné době nejlepší hráč USK Praha Pavel Bosák laboruje s třísly a trenér Treml jej asi těžko pustí na druhou ligu. Plzeňští se ale budou muset obejít bez Tomáše Selingera, který odjel na studijní pobyt do Ruska. TIP: Plzeň se nedokáže vyhecovat k tak bojovnému výkonu jako proti Jiskře a nepomůže jí ani účast Jana Pastyříka. Lokomotiva dvakrát prohraje a do play – off nepostoupí.
BK Jindřichův Hradec
9.místo, bilance 10 – 14, 34 bodů
27.kolo: BK Jindřichův Hradec – Loko Plzeň
28.kolo: BK Jindřichův Hradec – Jiskra Domažlice
Chce- li mít Jiskra s Jindřichovým Hradcem kladnou bilanci nesmí prohrát o více než 8 bodů (výsledek doma 95:86). Jindřichův Hradec se před sezonou výrazně posílil, přišli zkušený trenér Zdeněk Hummel, rozehrávači Patrik Smažák a Tomáš Vorlíček. Ani jeden z nich už však v týmu není. Hummel trénuje Mlékárnu Kunín, Vorlíček hraje v Ústí nad Labem a i Patrik Smažák, po Hummelově odchodu hrající trenér mužstva, zamířil na sever Čech, konkrétně do Děčína. TIP: Jindřichův Hradec využije „ústeckých“ Houšky a Pištěckého k jednomu vítězství, na play- off to ale stačit nebude.
Jiskra Domažlice
10.místo, bilance 10 – 14, 34 bodů
27.kolo: BSK České Budějovice – Jiskra Domažlice
28.kolo: BK Jindřichův Hradec – Jiskra Domažlice
Jiskra se před závěrečnými boji o play – off posílila o Davida Zdeňka, který výrazně přispěl k důležitému vítězství v derby s Plzní. Navíc Domažlice disponují konsolidovaným týmem, který ví, co chce a táhne za jeden provaz. TIP: Jiskru na jihu Čech podpoří početná skupina fanoušků, Jiskra oba zápasy vyhraje a na poslední chvíli proklouzne do play – off!

#tbj