Dlouhá cesta basketbalisty nestraší

Komentář:

Podruhé v probíhající sezoně absolvují basketbalisté Jiskry Domažlice únavné trmácení do Ostravy, v tomto případě ještě „obohacené“ o následný noční přejezd do Jihlavy. Rozpis skupiny play-out je ale neúprosný.
Po minulém zápase v Ostravě označil Michal Podestát právě únavnou cestu za jeden z důvodů porážky Jiskry. „Cesta je sice dlouhá a náročná, ale musíme se s tím prostě vypořádat, “ nedělá z více než šestihodinové cesty žádnou vědu rozehrávač Jiskry Josef Hrubý. Ještě menší hlavu z dlouhé cesty si dělá David Zdeněk: „Myslím, že to bude v pohodě, Nemělo by to poznamenat naši hru.“
Oba týmy Jiskra dobře zná, v tomto ročníku se s nimi potkala už dvakrát. „Taktika je vždy stejná, dát o bod víc, nebo dostat o bod míň, než náš soupeř, “ žertuje David Zdeněk, po chvíli už ale s kamennou tváří dodává: „K tomu je zapotřebí podat soustředěný výkon s co nejmenším počtem chyb. Musíme na hřišti nechat srdce. Když se nám tohle podaří, nemusíme se obávat žádného soupeře!“ Znalost hry protivníka ale nemusí být vždy rozhodující. „My hlavně musíme hrát svojí hru a dodržovat pokyny trenérů, což se nám v minulých zápasech moc nedařilo, “ upozorňuje Josef Hrubý.
Jiskře bude stále chybět zraněný Formánek. „Jirka by mohl být připraven na zápas v Litoměřicích. Do Ostravy a Jihlavy však s týmem určitě nepojede, “ upřesňuje manažer Jiskry Tomáš Budka. „Je to velká ztráta, ale musíme se pokusit ho nahradit, “ míní Josef Hrubý. Domažlice to však nebudou mít jednoduché, Formánek totiž není jediný, kdo by mohl trenérskému tandemu Janiurek – Murin chybět. „Nejistý je i start dalších dvou podkošových hráčů Prettla a Vorlíčka, “ potvrzuje Tomáš Budka. Případě absence dvou nebo tří podkošových hráčů tak připadá znovu v úvahu nasazení Ivana Murina do hry.
Jiskra je sice stále v čele nadstavbové skupiny play-out, ale ta se ale nesmírně vyrovnává, a proto je každá výhra velmi cenná. „Určitě jedeme do Ostravy a do Jihlavy s cílem přivézt dvě vítězství, “ burcuje David Zdeněk. Podobně odhodlaný je i Josef Hrubý: „Pokusíme se vyhrát oba dva zápasy. A i když vím, že to bude hodně těžké, věřím, že se nám to povede!“
S VŠB Ostrava mají Domažlice zápornou bilanci. Doma sice Slezany porazily 90:84, v Ostravě ale prohrály 90:74. Ve vzájemných soubojích Domažlice s Jihlavou je naproti tomu zatím lepší Jiskra. Na Vysočině sice prohrála 90:72, ale doma ale soupeře rozdrtila rekordním rozdílem 111:61.

#tbj