Jiskra jede na jih Čech pro definitivu

Komentář:

Poslední dvě utkání z náročné pětidílné série zápasů venku čekají basketbalisty Jiskry Domažlice o tomto víkendu. V rámci 7. a s 8. kola skupiny play-out se Jiskra představí na půdě Jindřichova Hradce a Českých Budějovic.
V sobotním zápase v Jindřichově Hradci si už Jiskra může de facto definitivně zajistit účast ve druhé lize i pro příští sezonu. „Poslední krok bývá nejtěžší, ale my ho určitě zvládneme, “ neváhá ani na chvíli rozehrávač Jiskry Josef Hrubý. „Když podáme výkon podobný těm posledním na hřištích soupeřů, měli bychom vyhrát. Navíc na případný reparát, mám ještě čtyři další zápasy.“ Naráží na Hrubý na dobrou výchozí pozici Jiskry před druhou polovinou skupiny play-out. Zdravé sebevědomí vyřazuje před „jihočeským dvojbojem“ i z asistenta trenéra Ivan Murina: „Vítězství v Jindřichově Hradci beru jako povinnost, ať už z pohledu herního, nebo z pohledu ukončení záchranářských prací.“
Jiskra je v současné době na druhém místě tabulky skupiny play-out, jen o skóre za Ostravou. Nejen to ji však v zápase se čtvrtým Jindřichovým Hradcem pasuje do role favorita. Do mužstva se po zranění vrací Jiří Formánek. „Cítím se dobře, noha je bez bolesti. Teď už bude záležet jenom na mně, jak rychle se dostanu do herní pohody.“ Návrat nevyššího pivota Jiskry vítají i spoluhráči. „Jirka tým podpoří jak po herní, tak i po psychické stránce, “ nechal se slyšet Ondřej Huml. „S Jirkou budeme určitě silnější, hlavně při doskocích, “ říká zase Josef Hrubý. Opatrnější je však trenér Ivan Murin: „Samozřejmě s Jirkou Formánkem by cesta za vítězstvím měla být lehčí, ale nechceme riskovat opětovné zranění, takže bude hrát v rámci možností.“ I Formánek ví, že návrat po zranění nebývá vždy jednoduchý: „Mluvil jsem o tom s trenéry, uvidíme, jak budu týmu prospěšný.“
Jestliže Jiskra v sobotu v Jindřichově Hradci vyhraje, budou se už domažličtí basketbalisté moci těšit na příští sezonu ve druhé lize. „Pokud se sobota povede. Osobně bych rád dal v neděli větší prostor hráčům z lavičky, ale je to na dohodě realizačního týmu, “ myslí na budoucnost asistent trenéra Murin.
Velká pozornost se před možná rozhodujícím víkendem II.ligy upírá v sobotnímu zápasu, i Českým Budějovicím však má Jiskra co oplácet. V prvním kole skupiny play-out prohrála s Jihočechy na domácí palubovce 120:124 po prodloužení.

#tbj