David Zdeněk: „Bolí to, ale krásně!“ (ohlasy po utkání v Plzni)

Komentář:

Veledůležité vítězství zaznamenali v sobotu basketbalisté Jiskry Domažlice. V druholigové dvojičce nastoupili na půdě velmi zdatné Lokomotivy Plzeň. Domácí v průběhu zápasu několikrát vedli, nejvíce až o devět bodů, přesto se ale ze zisku dvou bodů radovali Domažličtí, zvítězili 65:73 a počtvrté v letošní sezoně vyhráli venku.
„Bolí to, ale krásně, “ hlesl po zápase utahaný David Zdeněk. „Je super, když do toho člověk dá tolik, až to bolí a odměnou mu je takové vítězství.“ V plzeňské hale na Slovanech byla znovu více než stovka domažlických fanoušků, kteří své plzeňské protivníky téměř nenechali vyniknout. „Až bude v Domažlicích obsazená hala, měli bychom domácí zápasy hrát v Plzni. Je vidět, že se tu našim fanouškům líbí a dobře se jim tu fandí, “ zavtipkoval na závěr Zdeněk a připomněl tak i loňské derby, na které do západočeské metropole dorazilo možná ještě víc domažlických příznivců.
Velmi spokojený byl po utkání trenér Jiskry Miroslav Janiurek. Ještě dlouho po zápase na něm bylo vidět, jak si znovu a znovu vybavuje momenty z vítězného večera. „Všichni zabojovali. Vždycky, když vyjdeme z obrany, daří se nám. Ze začátku jsme si nepohlídali obranný doskok, a proto jsme prohrávali, pak se to ale naštěstí otočilo.“ Vynikající zápas sehrál David Zdeněk, nastřílel pětadvacet bodů a znovu úspěšně dirigoval tým z pozice rozehrávače. „David předvedl velmi dobrý výkon, ale bylo to tím, že celé mužstvo začalo hrát a všichni si pomáhali a podporovali se, “ mínil Janiurek. Jiskra má doposud na svém kontě sedm výher, z nichž čtyři získala venku. Jaká to proměna z mužstva, které ještě před rokem dokázalo venku předvést sotva stín svých možností. „Loni jsme říkali, že to je nováčkovská daň. Teď už nejsme venku tolik vykulení, nekoukáme, kde jsme a hledíme si svojí hry, takže je to zkušenostmi, “ uvedl po zápase trenér Janiurek.
„K vítězství nás dovedla vynikající obrana ve druhém poločase, “ zamyslel se Jan Blacký. Plzeň ve druhé lize prohrála s Jiskrou zatím všechna tři vzájemná utkání, dvě loni a dnes. Dá se z pohledu Plzně už hovořit o komplexu jménem Domažlice? „Neřekl bych, dnes jsme vyhráli díky dobré obraně a sportovní štěstí se přiklonilo na naši stranu.“ Tým se jako tradičně o poločase odebral do šatny, co bylo hlavní náplní taktické porady? „V šatně jsme si řekli, že se musíme zaměřit na zlepšení obranného doskoku a nakonec se to možná ukázalo jako rozhodující.“ Nepovedený zápas odehrál v dresu Plzně dlouholetý kamarád Jana Blackého Tomáš Kubizňák, který nakonec předčasně opustil palubovku pro pět osobních chyb. Některé z jeho zákroků vypadaly dost hrozivě. „Nebyl asi ve své kůži. Nevím, jak je to v ostatních zápasech, možná tíha zodpovědnosti leží jen na něm. Některé fauly byly doopravdy možná přehnané, ale neviděl bych v tom rozhodně úmysl zranit. Šel do toho tvrdě, chtěl zabránit koši, ale vesměs to vyplynulo ze hry.“ Jiskra letos zatím nezvykle vyhrává více venku, než doma, čím to? „Jeden ze zásadních momentů je pro mě první vyhraný zápas venku v Ostravě. To nám dodalo sebevědomí.“ Fanoušci jsou po dnešním zápase ve velké euforii, jak daleko může letos dojít ve II. Lize Jiskra Domažlice? „Základem je dostat se do play- off, všechno další je úspěch navíc.“
Jiří Blacký, s dvaceti body druhý nejlepší střelec Jiskry v zápase, viděl základy výhry ve zlepšení ve druhém poločase: „Vyhráli jsme díky vývoji od 25. minuty. Pak jsme hráli velice dobře v útoku i v obraně. Spadlo nám tam, co jsme potřebovali.“ Krátce před koncem Blacký odkulhal ze hřiště, co se vlastně stalo? „Šlápl jsem protihráči na nohu a protože mám v kotnících oslabené vazy, jeden to nevydržel. Ale do týdne budu v pořádku.“ Hrálo se ostře sledované derby, nesvazovala mužstvo na začátku nervozita? „Nervozita byla na nás všech určitě znát, taky jsme dali za poločas jen 31 bodů. Ale největší strach o výsledek jsem měl v průběhu třetí čtvrtiny, kdy Plzeň vedla o devět bodů. Naštěstí nám ale neutekli víc, my se nevzdali a dotáhli to.“ Do zápasu dnes na straně Domažlic zasáhlo osm hráčů. Je tu někdo, kdo by si zasloužil zvláštní pochvalu? „Nerad bych vyzdvihoval jedince, všichni jsme do toho dali srdíčko.“ V probíhajícím ročníku se Jiskře daří více venku než doma. Co za tím stojí? „Řekneme si přesně, který zápas chceme vyhrát a jdeme do toho, víc se na něj soustředíme. Víme, že jen těžko vyhrajeme v Liberci, ale víme, že se dá vyhrát v Jindřichově Hradci, v Českých Budějovicích nebo v Plzni, a podle toho se řídíme. Jiskru čeká náročná série čtyř domácích zápasů. S jakou bilancí z této šňůry bude Jiří Blacký spokojen? „Doma chceme vždycky všechno vyhrát, ale budu spokojený i s bilancí tři výhry, jedna porážka.“

#tbj