Jiskra má cenný skalp Pardubic (ohlasy po zápase v Pardubicích)

Komentář:

Z úplného dna se v neděli po ránu dostali basketbalisté Jiskry Domažlice. Po první čtvrtině prohrávali o šestnáct bodů, navíc dostali za deset minut 31 bodů, měli za sebou výprask v Blansku a vyčerpávající noční stodvacetikilometrový přesun. Nakonec se ale semkli, zabojovali a odměnou jim je vydřené vítězství na půdě snaživých Pardubic.
Pochopitelně podstatně spokojenější byl po utkání asistent trenéra Ivan Murin, i když podle něj měl výkon Jiskry stále ještě hodně vad na kráse :„Dnes jsme se potkali s jiným, podstatně mladším, soupeřem, který nás v úvodu zaskočil výbornou střelbou z dálky. Měli spoustu útočných doskoků. V poločase jsme přistoupili k razantnější hře. Začali jsme bojovat, což nám v minulých zápasech hodně chybělo. Dali jsme do toho naše srdíčko, na kterém máme výkon postavený. Pak jsme i přes řadu nepřesností, zejména nedávání jasných košů, dokázali zápas otočit.“ A jak Murin hodnotil zápas z dlouhodobého hlediska? „Výkon nebyl výborný, ale vydřený. Nemáme formu a pokud nezačneme bojovat v každém utkání, spadneme tam, kde jsme byli před dnešním zápasem.“
Rodák z blízkého Hradce Králové, Tomáš Kiršbaum, pardubické prostředí velmi dobře zná: „Dneska byl náš výkon v porovnání se včerejším zápasem diametrálně odlišný. V první půli jsme sice tak dobře nebránili, ale prosazovali jsme se v útoku a za druhý poločas jsme dostali jen 21 bodů a to rozhodlo.“ Úspěch přinesla Jiskře zlepšená hra na vlastní polovině hřiště. „Začali jsme bránit více agresivně, a lépe doskakovat, “ soudil Kiršbaum. Jiskra se po novém roce potýkala s poklesem formy, může ji tohle vítězství nahodit zpět do vítězné nálady? „Doufám, že jo. Je to pro nás psychická vzpruha a věřím, že nám to pomůže, “ uzavřel Tomáš Kiršbaum.
Natažený lýtkový sval nepustil do hry Davida Zdeňka, který tak byl odsouzen pouze do role diváka: „Takové zápasy, které sleduji jen jako divák, prožívám těžko. Všichni ví, že jsem impulsivní, takže tam nevydržím jen tak sedět.“ Co se v mužstvu zlomilo po první čtvrtině? „Dneska jsme vydrželi nepanikařit. Pořád se nám zcela nedařilo, to co chceme, ale povedo se nám výkon trochu doladit. Začali jsme mezi sebou více komunikovat, udělali jsme míň chyb, než soupeř. Nakonec jsme předvedli lepší, kolektivnější výkon. Odhalili jsme dneska slabý článek. Nehrál jsem a mužstvu se zadařilo, takže jen tak dál, “ zavtipkoval na závěr David Zdeněk.
K nejlepším střelcům týmu znovu patřil Martin Jindra, který navíc odehrál celých čtyřicet minut: „Konečně mi tam spadlo něco zvenku. V závěru zápasu se stoupající únavou ale můj výkon klesal. Dnešní vítězství je rozhodně velmi důležité. Měli jsme zraněného Davida, Jirka Blacký nebyl v úplně pohodě, ale i po tom včerejšku jsme se dokázali zvednout a zase jsme se přiblížili play-off. Dnešní výkon je pro nás taky povzbuzením do příštího náročného víkendu, kdy budeme hrát s Libercem a Kolínem.“

#tbj