Jiskra postrádá čtveřici křídel

Komentář:

Základní část II. ligy nabrala počínaje minulým týdnem tempo strhujícího finiše. Během probíhajících čtyř víkendů sehrála nebo sehraje Jiskra i díky odloženým zápasům s Liberecem a Kolínem sedm utkání, jejichž výsledky budou mít zásadní vliv na složení osmičky pro play- off.
Před odloženými zápasy 19. a 20. kola s Kolínem a Libercem není Jiskra ve dvakrát růžové situaci. Z kádru, který začal letošní ročník, nemohou do sobotního zápasu nastoupit hned čtyři hráči z perimetru – dlouhodobě zraněný Šnobl (sezona pro něj skončila), Zdeněk (natažený lýtkový sval), Dvířka (v týdnu přestoupil do Liberce) a také Pěkný (start zakazuje přestupová dohoda Domažlic s Kolínem). „Samozřejmě, že oslabení o hráče jakými jsou Šnobl nebo Dvířka je citelné, ale o to více budeme muset bojovat, “ burcuje své svěřence na dálku trenér Janiurek. „Na každý zápas se připravujeme stejně a reagujeme teprve na jeho vývoj, “ vylučuje Janiurek, že by dopředu přemýšlel o zařazení některých domácích pivotů na pozici křídel.
Jediným hráčem ze zmiňované čtveřice, u něhož existuje alespoň teoretická naděje, že nastoupí, je David Zdeněk: „Asi určitě hrát nebudu, podle doktorů by to bylo příliš velké riziko. A kdybych si zranění teď zhoršil, doba léčení by pak byla mnohem delší. Chtěl jsem to zkusit alespoň na Kolín a ještě se o tom budeme bavit, takže to úplně vyloučit nemůžu, ale spíš hrát nebudu.“
„Nesmíme v zápasech na začátku zaspat jako minulý týden, “ varuje pivot Jiskry Jiří Brůha. „Musíme důsledně bránit už od začátku!“ V souvislosti s Kolínem se v poslední době nejvíce skloňuje jméno Miroslava Modra, který má od svého přestupu ze Sadské průměr přes třicet bodů na zápas. Jedním z obránců, který by o Modra mohl v sobotu „pečovat“, je Josef Hrubý: „Co si Modra pamatuju, nemyslím si, že hrál něco extra, ale možná má teď lepší formu. Každopádně jsme rozhodně už hráli proti lepším hráčům. Věřím ale, že bych mu hru v případě potřeby dokázal znepříjemnit.“
Oba víkendový soupeři Jiskry se nacházejí ve zcela odlišné situaci. Kolín, loňský semifinalista II. ligy, prožil tragický vstup do soutěže. Týmu se nepodařilo zacelit mezery po odcházejících hvězdách Synáčkovi, Rychterovi a Stěhulkovi a tým dlouho tápal. Ještě po Vánocích byli Středočeši až na 11. místě tabulky. Vedení Kolína ale zainventovalo, přivedlo do týmu Palatinuse, Řeřábka, Modra (všichni ze Sadské) a Horáka (Nymburk) a výsledky se brzy dostavily – Kolín od nového roku neprohrál a už je v osmičce.
To Liberec žádné problémy podobného rázu nemá, od počátku ročníku je neomezeným vládcem II. ligy. Na zelené louce před sezonou vystavěný tým prohrál pouze koncem října na Vyšehradě a je největším favoritem na postup do Mattoni NBL. Liberec disponuje širokým kádrem, trenér Slowiak staví na tom, že má vždy k dispozici dvanáct téměř rovnocenných hráčů. Zatím posledním nováčkem v dresu libereckých Kondorů je exdomažlický Miroslav Dvířka.

#tbj