Play - off: Vyber si svého soupeře!

Komentář:

Na první pohled se všechno zdá v nejlepším pořádku, slabí bojují o sestup a úspěšní o vavříny. Jenže pod pokličkou postupující osmičky doutná stín pochybnosti o regulérnosti závěru soutěže, který vyprovokovaly některé překvapivé výsledky posledního kola základní části. Jeden z favoritů soutěže – druhý Zlín – nečekaně prohrál doma s Blanskem a narazí na stejného soupeře ve čtvrtfinále. Co by se stalo, kdyby Zlín vyhrál? Blansko by se do osmičky nepostoupilo a Zlín by musel za čtvrtfinálovým soupeřem alespoň jednou do Plzně. Místo čtyřset kilometrů to má slabou stovku daleko. Náhoda, nebo působení při sobě držící „moravské kliky“?
Jenže Zlínští nejsou jediní, na kom leží podezření. Čtvrtý Vyšehrad v plné sestavě prohrál doma s desátou Plzní. Náhoda? Možná, ale co když ne? Historky o loňském zápase obou soupeřů jsou dnes již legendou. Výkonnostní rozdíl mezi týmy byl tehdy ještě větší a přece Plzeň v Praze uspěla. Takže proč si to nezopakovat letos, řekli si možná v obou klubech. Plzeň díky vítězství postoupila do play- off, jinak by na ni zbyl černý petr v podobě skupiny play- out, na postavení Vyšehradu se nic nezměnilo.
Domlouvání výsledků – ať už bylo, nebo ne - do sportu nepatří. Vyprávět romány by o tom mohli fotbaloví funkcionáři. Jenže fotbal je nejpopulárnějším sportem na světě a v Česku se může opřít o vynikající národní tým. Nic takového basketbal nemá a je u nás řazen do kategorie „vedlejších sportů“. Takže jestliže fotbal přežil úplatky téměř bez úhony, domlouvání výsledků v basketbale by mohlo přivést tento sport u nás na pokraj kolapsu. Není tu žádná záchranná brzda.
Druhá liga basketbalistů zná po tomto víkendu složení čtvrtfinálových dvojic. Liberec se utká s Plzní, Zlín s Blanskem, Opava s Olomoucí a Vyšehrad s Domažlicemi. První čtvrtfinálové zápasy začínají 18. března na palubovkách lépe postavených celků. Všechny postoupivší týmy jsou spokojené, zahrají si vyřazovací boje, o které tvrdě bojovaly celou sezonu …

#tbj