Vyšehrad je houževnatý soupeř, ale ...

Komentář:

Vyšehrad je houževnatý soupeř, ale bez zkušeností

Už pár kol před koncem základní části II. ligy se Sokol Vyšehrad jevil jako nejpravděpodobnější soupeř Jiskry Domažlice ve čtvrtfinále play- off. Poslední dvojkolo pak rozhodlo o tom, že Domažlice skutečně změří síly s Vyšehradem a série začne dvěma zápasy na jeho palubovce.
Poslední vzájemný zápas v Praze před necelými dvěma týdny Domažlice nezvládly a podlehly soupeři o čtyřicet bodů. Vítězství rozdílem třídy staví Vyšehrad do role jasného favorita, kterou ještě podporuje fakt, že pražský celek začne na domácím hřišti, kde by se odehrávalo i případné páté rozhodující utkání. Tým Vyšehradu si ale jako soupeř Jiskry v prvním kole vyřazovacích bojů zaslouží podrobnější rozbor, než jen konstatování, že je favoritem.

SILNÉ STRÁNKY VYŠEHRADU

1) Hra podkošových hráčů
Jak Viktor Mikeš, tak i Jan Tomanec mají bohaté zkušenosti z Mattoni NBL. Oba navíc mají téměř ideální fyzické parametry (205 cm a 112 kg, resp. 204 cm a 105 kg) pro hráče na pozici 4, tedy menšího pivota. V záloze pak čekají Jiří Beníšek a mladík Jaroslav Tyrna, s 206 cm nejvyšší hráč mužstva.
2) Vyšehradská tělocvična
Omšelý šedivý dům na pravém břehu Vltavy vůbec nepřipomíná sportovní stánek. A jak by také mohl, vždyť pódium za jedním z košů a balkón na protilehlé straně jasně napovídají, že pro basket tuto stavbu pan architekt neprojektoval. Za postranními čarami ani ne třicet centimetrů a na hráčských lavicích sotva místo pro nohy. Ale právě na takové nebasketbalové prostředí domácí spoléhají a přesvědčila se o tom už řada věhlasných týmů, naposledy letos v říjnu jinak ve II. lize neporažený Liberec.
3) Zkušenosti z play - off
Přestože je věkový průměr Vyšehradského mužstva pouhých 21 a půl roku, většina z hráčů už si ve druhé lize zahrála play – off. Vyšehrad totiž od svého sestupu z první ligy v roce 2002 v play – off druhé ligy nikdy nechyběl. V sezoně 2003/2004 sice skončil už ve čtvrtfinále, ale v loňském roce nestačil až ve finále II. ligy na Sadskou.

SLABINY VYŠEHRADU

1) Rozehrávač
Kapitán a rozehrávačská jednička Vyšehradu Ladislav Malý stále patří mezi vynikající druholigové rozehrávače, ale jeho loňská suverenita je ta tam. Malý ztratil na rychlosti, přesnosti i přehledu. Navíc druhým rozehrávačem Vyšehradu je teprve devatenáctiletý Pavel Hemmy, který se dokáže prosazovat většinou jen tehdy, když ho spoluhráči uvolní do otevřené střelecké pozice. V play – off může Vyšehrad obzvláště mrzet, že na podzim uvolnil Martina Klapala do Plzně.
2) Zázemí
Vyšehradská tělocvična sice dává domácím výhodu specifického prostředí, na druhou stranu se tu hráči musí vyrovnat s velkým nepohodlím. Ze šaten je to sprch pěkných pár desítek metrů, navíc kolem hlavních dveří, takže se opory Vyšehradu mohou snadno nachladit.
3) Divácká podpora
Zatímco Domažlice hrají basket pro lidi, Vyšehrad hraje basketbal jen sám pro sebe a hrstku podivínů. Když se na galerii na Vyšehradě sejde 30 lidí, je to svátek.

#tbj