ODVETY ČTVRTFINÁLE PLAY-OFF 2.LIGY

Komentář:

Hodně zvláštního přinesl víkend 25.-26.3.2006 basketbalistům Jiskry Domažlice ve 2.lize mužů. Jednak poprvé v historii přivedli svým fanouškům atmosféru vyřazovacích bojů, a na poprvé hned s maximální mírou napětí. Jednak opět prokázali, že dokáží vstát z mrtvých a v neposlední řadě sehráli určitě nejdelší utkání v historii domažlické košíkové.
Určitě bylo dobře, že jsme začínali play-off na půdě soupeře, nehrozilo, že by nám přílišná nervozita svázala ruce i nohy, protože jsme vstupovali do odvet za příznivého stavu na zápasy 1:1. Přesto nám v obou utkáních soupeř utekl. V sobotu i v neděli jsme museli dohánět více než 10 bodů ztráty. Nezměrnou bojovností a vůlí jsme dokázali průběh utkání otočit. Ve 3. klání celé série s Vyšehradem, jsme bohužel, nedokázali obrat přes dvě prodloužení dovést do vítězného konce. Soupeř byl prostě o něco lepší a silnější, v obou prodlouženích byl fyzicky na výši a to rozhodlo.
Nakonec o tom svědčí o událost ze 48. min, kdy hostující Mulič při smeči rozlomil desku!!! Domácí pořadatelé nezaváhali a dokázali ve svém přechodném azylu v hale ZŠ Komenského 17 desku během pětačtyřiceti minut vyměnit a umožnit tak regulérní dokončení utkání, ve kterém jsme už ale neměli síly na zvrat. Připravili jsme ale podmínky pro úspěšnou nedělní odvetu.
Před ní vládla v šatně uvolněná atmosféra, hráči i my - realizační tým - jsme měli pocit z dobře odvedené práce a z toho pramenící nulovou nervozitu. Vstup do zápasu byl ale ještě tragičtější než předchozí večer, k mdlému výkonu jsme připojili i neúčinné a rozptylující diskuse s rozhodčími, nedůslednost v obraně a zbrklost v útoku. Když už se zdálo 3 min. před koncem druhé čtvrtiny, kdy jsme stáhli už hrozivý 15-ti bodový rozdíl na pouhých šest bodů, že je nastartováno k dalšímu obratu (v 1.klání série na Vyšehradě byl rozdíl dokonce až 21-bodový ve náš neprospěch), Vyšehrad opět odskočil na poločasových 14 bodů.
O přestávce došlo v týmu k důležité změně. Hráči si s trenéry vyříkali pár věcí o hře a hlavně hodili za hlavu neplodné diskuse s rozhodčími a výsledek se postupně dostavil. Po třetí čtvrtině už bylo naše manko jen šesti bodové a do té poslední jsme vlétli jako uragán. Brzy vývoj zápasu otočili ve svůj prospěch a v posledních pěti minutách jsme nedovolili soupeři skórovat vůbec! Odměnou bylo slastné vítězství, ovace nadšeného publika a prodloužení čtvrtfinálového souboje do pátého rozhodujícího duelu ve středu 29.3.2006 od 19h v Praze na Vyšehradě.
Právě u diváků bych se chtěl ještě zastavit. Opět prokázali, že jsou tím správným šestým hráčem na palubovce. Dokonce bych řekl, že po oba dva dny, kdy si jich našlo cestu do školní tělocvičny celkem více než 500, podali podobně heroické výkony stejně jako jejich miláčci na hřišti. Nakonec prožili opravdu nevšední zážitek v podobě sobotního maratónu s rozbitou deskou a v neděli zas fantastický obrat v téměř ztraceném zápase.
Hned po tomto velkém vítězství řada z nich přicházela a hlásila se na zájezd na páté utkání, který basketbalový oddíl pořádá ve středu 29.3.2006 do Prahy. Sraz je v 15 hod před Sportovní halou TJ Jiskra ve Fügnerově ulici.

MUDr.Tomáš Budka
manažer a vedoucí „A“ družstva mužů Jiskry Domažlice

#tbs