Po stopách uplynulé sezony: Letní příprava

Komentář:

Druhá sezona basketbalistů Jiskry Domažlice ve II. lize je minulostí. Jiskra zase poskočila o stupínek výš a probojovala se do play- off. Sezona byla úspěšná, málokdo si ale pamatuje, jaký byl její celkový průběh. Proto Vám www.jiskradomazlice.cz bude v následujících týdnech přinášet seriálovou retrospektivu basketbalového ročníku 2005/2006. Dnes začínáme s obdobím předsezónní přípravy.
Letní přestávka v basketbalové sezoně je obdobím, kdy mají nejvíce napilno manažeři obou klubů, nejinak tomu bylo i v Domažlicích. Kádr z ročníku 2004/2005 chtěla Jiskra udržet co nejvíce pohromadě, ale v poslední den přestupního termínu přišla Jobova zvěst od Jirky Formánka, který navzdory ústní dohodě s Domažlicemi podepsal smlouvu s ambiciózním Libercem. Jiskra tedy musela hledat nového podkošového hráče a našla ho v Tomáši Kiršbaumovi. Smlouvu s Jiskrou Domažlice podepsali Tomáš Kiršbaum a David Zdeněk v kavárně Enzo 24. srpna 2005. Manažer Jiskry Tomáš Budka tehdy pro Domažlický deník uvedl: „Jednání s oběma hráči se táhla delší dobu. O Davida Zdeňka jsme stáli, protože jsme v něm viděli velký potenciál a přínos pro tým a to nejen jako zkušeného hráče, ale i zapáleného trenéra. Ale čekalo se na vyjasnění situace. Tomáš Kiršbaum zase čekal na případné angažmá v první lize.“
Nejednalo se ale zdaleka o jediné posily, které v létě do Domažlic přišly. Ze Sokola Pražského měl původně přijít jen rozehrávač Martin Jindra, ale nakonec se spolupráce obou klubů rozšířila ještě o Miroslava Dvířku a Jiřího Brůhu. V kádru stále zůstal sokolovský rozehrávač Lukáš Šnobl a z Kolína přišel na hostování Petr Pěkný.
Celkově lze říct, že se Jiskra na hráčské trhu už orientovala lépe než před rokem a do týmu nepřišla žádný „výbuch“ jako před rokem Pavel Mrštík. Přesto se od některých hráčů přece jen čekalo víc, někdy je brzdilo zdraví, jindy zase malé tréninkové úsilí.
Součástí předsezónního basketbalového života se staly také dlouho připravované oslavy 60 let basketbalu v Domažlicích. V exhibičním zápase v první části oslav se proti sobě postavily Jiskra Domažlice „A“ a Výběr Václava Hrubého, za který nastoupili třeba Pavel Kubálek, Lukáš Krátky, Jan Raděj, Václav Forst, nebo Lukáš Pivoňka. Slavnostní večer v domažlickém MKS pak překonal všechna očekávání a byl důstojným vyvrcholením celých oslav.
V polovině září pak Jiskra zakončila blok přípravných zápasů utkáním se Sokolem Písek. Účastník III. ligy nastoupil proti Domažlicím s velkým odhodláním a v osmi lidech hrající Jiskra nakonec podlehla soupeři 83:89.
Ještě před prvním zápasem ve II. lize si tréninkové tempo druholigového týmu vyzkoušel také nadějný starší žák Jakub Jiřinec. 24. září 2005 pak pro Jiskru začala v pořadí druhá druholigová sezona, když se Domažlice představily na palubovce VŠB Ostrava, o den později zavítala Jiskra do Opavy. Úvodní zápasy základní části II. ligy si už ale necháme na příští díl seriálu Po stopách uplynulé sezony.

#tbj