Po stopách uplynulé sezony: Hlavní trenér David Zdeněk

Komentář:

„Výborný vstup do II.ligy!“ slavil 26. září 2005 server www.jiskradomazlice.cz. Jiskra totiž o prvním hracím víkendu zvládla hned úvodní těžký duel sezony. V prvním vyhrála v Ostravě 71:58. „V rozmezí pěti minut dokázala Ostrava v poslední čtvrtině snížit na 55:59, ale závěr už patřil Jiskře. Naši úvodní výhru pečetil dvěma přesnými trojkami Kiršbaum, “ uvedl po zápase asistent trenéra Jiskry Ivan Murin. Zápas Jiskra odehrála s netypickým složením realizačního týmu. Zdravotní problémy nepustili v úvodu sezony na lavičku trenéra Miroslava Janiurka a tým vedl z pozice hrajícího trenéra David Zdeněk. "Bylo to těžké a samozřejmě jsem byl dost nervózní. To jsme ale byli všichni. Kluci podali perfektní výkon, celý kolektiv dobře věděl, o co se hraje a bylo to znát. Proto bych jim chtěl všem poděkovat, " zhodnotil zápas David Zdeněk. Přestože si Jiskra v úvodních zápasech vedla velmi zdatně David Zdeněk se později nechal slyšet, že se stále lépe cítí v roli hráče. Druhý den po zápase v Ostravě Jiskra podle očekávání nestačila na Opavu, utkání vynechal kapitán Jiskra Jiří Blacký, který šetřil lehce poraněný kotník. Za Domažlice v obou zápasech vedle dalších letních posil poprvé nastoupilo i trio hostujících mladíků ze Sokola Pražského Jindra, Brůha a Dvířka.
Novou domácí sezonu otevřela Jiskra první října, na palubovku Sportovní haly zavítal nováček soutěže UP Olomouc. Server www.jiskradomazlice.cz po utkání napsal: „Lepší průběh premiérového domácího zápasu v novém ročníku II.ligy by si domažličtí basketbalisté nemohli přát. Celý zápas prohrávat s nováčkem z Olomouce o deset bodů, pak mohutným závěrečným náporem náskok soupeře smazat a košem z posledního útoku strhnout výhru na svoji stranu. Skoro to vyšlo, jen místo posledních bodů přišla čtrnáct vteřin před koncem chyba nového domažlického rozehrávače Jindry, který na polovině hřiště ztratil míč a daroval soupeři vítězný koš. Ze zdravě sebevědomé euforie se tak v mžiku stala beznaděj.“ Jiskra prohrála s Olomoucí 75:79 a zdálo se, že nadějný vklad v podobě ostravského vítězství přijde vniveč, protože o den později se v Domažlicích představil horký favorit soutěže – Zlín. Skvělé představení předvedl domažlickému publiku olomoucký Novák, který nastřílel Jiskře 32 bodů. Do konce soutěže se už Novák ani jednou tak výrazně neprosadil jako právě v Domažlicích.
Zlín přijel k zápasu s pověstí jednoho z nejlepších týmů II. ligy navíc posilněn posledním vítězstvím v Plzni. V základní sestavě Jiskry se nečekaně objevili Jiří Brůha a Míra Dvířka. Domažlice na svého soupeře vyrukovaly s agresivní hrou a už během první čtvrtiny mu nastříleli čtyři trojky. „Ve třetí čtvrtině se Moravané pokusili útoky Jiskry otupit zónovou obranou a částečně se jim to podařilo. Hlavní zásluhu na snížení rozdílu ve skóre měl ale pivot Šimáček, který v tomto hracím období nastřílel 12 z 19 bodů svého týmu, “ vyzdvihl server Jiskry výkon zlínského pivota. Šimáček byl ale jediný, kdo v Domažlicích předvedl slušný výkon, nikdo další ze Zlínských se nepřidal a tak Jihomoravané v na západě Čech nečekaně klopýtli 60:68. „Zatímco v loňském domácím zápase inkasovala Jiskra od Zlína 113 bodů a odešla poražena. Letos dostala jen téměř polovinu bodů, Zlín porazila a připsala si cenný skalp jednoho z favoritů soutěže, “ uvedl 2. října 2005 domažlický web.
V hráčích se po druhém hracím víkendu míchaly pocity zklamání z prohry s Olomoucí a radost z vítězství nad Zlínem. Výjimkou nebyla ani kapitán Jiří Blacký: „Pro nás je důležité, že to máme po víkendu 1 – 1. Chtěli jsme určitě porazit Olomouc a říkali jsme si, že to se Zlínem možná vyjde. Paradoxně to dopadlo obráceně. Je škoda velkého množství ztrát v zápase s Olomoucí. Ztratit o pár míčů méně, vyhráli jsme o deset.“
V dalším dvoukole se Jiskře postavily do cesty Liberec a Kolín a v jejich barvách i bývalí pivoti Domažlice Jirka Formánek a Petr Vorlíček. Třináctého října 2005 na stránkách Jiskry vyšel článek Formánek prožil těžký začátek, Vorlíčkovi se nedaří. „Začátek byl opravdu těžký, prožil jsem perné chvilky, ale doufám, že to nejhorší už mám za sebou, “ svěřoval se tehdy Formánek. To ještě netušil, že v Liberci ani nedohraje sezonu a k zápasům Kondorů v play- off bude přihlížet jen jako hlavní pořadatel utkání.
Domažlicím nicméně ani jeden zápas nevyšel. Favorizovanému Liberci podlehly 90:56, nejlepšími střelci Kondorů byli shodně s 19 body Synáček, Landa a Ladislav Tóth. Postavení v tabulce dávalo v souboji Kolína s Domažlicemi více nadějí hostům, ale Jiskře utekl už začátek. Rozehrávač domácích Chwaszcz nasázel Domažlicím už v první čtvrtině 15 bodů a de facto tak rozhodl o osudu zápasu. Zápas v Kolíně poznamenal i nestoudně nesportovní výkon zákeřného domácího Michala Skořepy, který několikrát napadl kapitána Jiskry Jiřího Blackého. „Nechci se k tomu vyjadřovat. Myslím si, že je to zbytečné, všichni viděli, jak Skořepa hraje, “ utrousil jen po zápase unavený Blacký.
Po šesti odehraných zápasech měla Jiskra zápornou bilanci dvou vítězství a čtyř porážek. Už týden nato ji čekal pohárový zápas v Bohnicích, který odstartoval nevídanou sérii bez porážky. O tom ale zase už více v příštím díle seriálu Po stopách uplynulé sezony.

#tbj