Kapitán Blacký pro Domažlický deník: Nejhorší bylo to ticho

Komentář:

Domažlický deník - 4.5.2006

Domažlice - Letošní sezona basketbalistů Jiskry Domažlice byla zcela jistě úspěšná. Druhý rok ve druhé lize korunoval tým v čele s kapitánem Jiřím Blackým postupem do play off a skvělou čtvrtfinálovou sérií se Sokolem Vyšehrad. Tu v pátém rozhodujícím a navíc prodlužovaném zápase rozhodl jeden jediný koš.

Zdá se, že s letošní sezonou jsou basketbalisté i jejich příznivci spokojeni. Jak jste spokojen vy osobně -se sezonou i se svými výkony?

"Sezona byla pro náš tým velice úspěšná. Z hlediska svých výkonů jsem ale spokojen jen s pár zápasy. Už na sobě cítím, že stárnu. A začátek sezony byl z mé strany určitě lepší než její konec. Na příští sezonu bych se asi měl připravit trochu lépe."

Pamatujete si některý ze zápasů více, než ty ostatní? Který považujete za nejvydařenější a který naopak za nejhorší?

"Výjimečný byl asi ten doma s Kolínem. Byl to první zápas ve školní tělocvičně a prohráli jsme v prodloužení košem v poslední vteřině. V minulosti jsem sice už něco podobného zažil, když jsem hrál za Plzeň, ale byl to hrozný pocit. Nejhorší bylo, jak diváci pořád fandili a najednou bylo ticho. Lidi byli zklamaní a nám bylo ještě hůř. Je to hrozná beznaděj, protože už s tím nejde nic udělat.

To byl asi taky nejhorší zápas sezony, co se psychiky týče. Výkonnostně byly nevydařené naše zápasy ve Zlíně a v Olomouci. Naopak vydařená bylo řada zápasů doma. Třeba s Opavou, s Vyšehradem v základní části a nebo se Zlínem, což byl první domácí zápas."

V mnoha momentech, kdy se týmu nedařilo, jste jako kapitán na sebe dokázal vzít zodpovědnost. Nemáte s tím problémy?

"Vůbec ne. Abych pravdu řekl, ani si to nějak nepřipouštím, že jsem zrovna kapitán a že bych to měl vzít na sebe. Záleží jen na tom, jestli si věřím. Ale bohužel si už nevěřím tolik, jako dříve."

Jak dlouho jste už kapitánem a čím je podle vás tato funkce důležitá?

"Dlouho. V áčku už asi pět nebo šest let. A předtím jsem byl i v dorostu i v žácích. Asi je to důležitá funkce. Kluci mě berou více, i když věřím, že by mě brali, i kdybych nebyl kapitán."

Kdy jste začínal s basketbalem?

"To bylo ve třetí třídě u trenéra Vorlíčka, kterého později doplnil Míra Vaněk. Začínali jsme s bráchou Honzou a spolu s námi Michal Podestát, Ondřej Sladký, Milan Pinkr a taky Standa Kopic."

Od mala působíte v domažlické Jiskře. Hrál jste ale i za Plzeň. Dá se to srovnat?

"V Plzni jsem byl asi tři roky na hostování. A samozřejmě to bylo jiné. Hrát za Domažlice je mnohem zodpovědnější. Ne, že by bylo jedno, jak člověk hraje za Plzeň. Ale je to jiné."

Co považujete za největší úspěchy celé své dosavadní basketbalové kariéry?

"Jako prckové jsme vyhráli mistra republiky minižáků. A z mužů asi právě tu letošní sezonu."

Máte kromě basketbalu ještě nějaké jiné koníčky?

"Moc rád cestuju. A taky rád chodím na houby, i když je nejím."

V jakém znamení jste narozený?

"Jsem ve štíru. A i když na horoskopy a to všechno kolem znamení moc nevěřím, asi to na mě docela sedí."

#mje