Domažlický deník: Shání trenéry, hráče i moderátora

Komentář:

Basketbalový oddíl řeší po úspěšné druholigové sezoně řadu nečekaných odchodů.



Poněkud hořké dozvuky vydařené sezony zažívají basketbalisté Jiskry Domažlice. Po sezoně zakončené pátým místem ve druhé lize a vyrovnanou čtvrfinálovou sérií s Vyšehradem jsou totiž nadále bez vlastní haly, po rezigraci dvojice Janiurek, Murin zůstali bez trenérů, neudrželi některé hostující hráče a navíc přišli i o moderátora ligových zápasů.

O domácí prostředí sportovní haly přišli už začátkem ledna, kdy se objevily praskliny ve střešních vaznících. Na opravu jednota potřebuje bezmála tři a půl milionu korun, dosud se ale podařilo získat jen polovinu. Střechu haly tak nadále podpírá dřevěná konstrukce. "Nabídka firmy, která připravila technologický postup a položkový rozpočet, zatím platí. Oprava potrvá 40 dní, " vysvětluje vedoucí správy TJ Miroslav Janiurek.

Právě Janiurek přitom v minulých dvou sezonách vedl basketbalisty jako trenér. Na nedávné valné hromadě oddílu ale oznámil svou rezignaci. "I když by to mohlo být s ohledem na zdraví, je to jinak, " vrátil se tehdy ke svým vážným problémům z konce loňského léta. "Nemohu už nadále zaručit kvalitu přípravy, když kompletní trénujeme maximálně jednou týdně." A poněkud zaskočený výbor i hráče pak dorazil i asistent trenéra Ivan Murin, který se s ohledem na zaměstnání a rodinu rozhodl si od práce u týmu na rok odpočinout.

"Měli jsme ještě několik jednání, ale ve středu už Janiurek potvrdil definitivnost svého rozhodnutí. Takže teď musíme co nejdříve najít jeho nástupce, " řekl včera manažer a místopředseda oddílu Tomáš Budka s tím, že s jedním trenérem už jedná. Pak se prý naplno vrhne i do shánění posil. Změnami v týmu jsou tedy zatím jen odchody. "Lukáš Šnobl, který byl od ledna zraněný, už delší dobu avizoval svůj návrat do Sokolova. Kiršbaum podepsal smlouvu v Kolíně a v Jiskře skončil i Pěkný, " vypočítává je Budka, který má momentálně jen jednu pozitivní zprávu. "Pokud zdravotní stav dovolí, do Jiskry se po letech vrátí zdejší odchovanec Jan Raděj. Zájem je z obou stran, " říká o hráči, který dlouho hrál první ligu.

Dalším negativem je i ztráta mladého, přesto už osvědčeného moderátora domácích zápasů. Tomáš Budka ml. dal přednost studiu žurnalistiky a především externí spolupráci s televizí. "Proto hledáme i nového moderátora, který by byl zároveň i PR manažerem. Staral by se tedy také o publicitu a internetové stránky oddílu, " vysvětluje Budka st. s tím, že pozice je vhodná zejména pro aspiranty studia žurnalistiky, otevřená je ale všem zájemcům. "Požadujeme nadšení, tvořivost a časovou přizpůsobivost. Nabízíme finanční odměnu a rychlé začlenění do oddílového i žurnalistického života."

#mje