Domažlický deník: Naděje Jiskry jsou třetí v ČR

Komentář:

Domažlický deník - 27.5.2006

Domažlice - Z mnoha basketbalových týmů Jiskry Domažlice jako poslední letošní mistrovskou sezonu uzavřeli ti nejmladší. Minulý víkend se vydali do Písku, kde na finálovém turnaji mistrovství ČR nejmladších minižáků po bojovném výkonu získali bronz. Také pod tímto úspěchem je jako hlavní trenér podepsán Karel Štípek.

Počítal jste před odjezdem s takovým umístěním?

"Doufal jsem, že budeme vysoko. Na Velikonočním turnaji jsme prohráli s favorizovaným Pískem o jediný bod a to jsme nebyli v nejsilnější sestavě. Jenže o medaili jsem snil i před dvěma týdny, kdy jsme s o rok staršími chlapci skončili v Ostravě devátí. Nechtěl jsem to zakřiknout, ale patřili jsme mezi favority. Už při pohledu na rozlosování jsem ale pochopil, že vyjde maximálně bronz. Měli jsme těžký los, což pak potvrdily i zápasy o konečné umístění. A Plzeň, kterou jsme v sezoně porazili o 80 bodů, a která v Písku dostala zelenou kartu, svou skupinu vyhrála."

Jak jste si tedy vedli?

"Hned v prvním utkání s Pardubicemi mě kluci zklamali. Vedli už o 9 bodů, ale nakonec podlehli 56:53, což cestu za medailí dost zkomplikovalo. Chyběla bojovnost a nasazení. Pak jsme ve skupině porazili Brno 61:42 a z druhého místa jsme postoupili do semifinálové skupiny, kde jsme podlehli Snakes Ostrava 88:42. To ale o nic nešlo. Ostrava neměla opět ani v tomto turnaji konkurenci. Pak Havlíčkův Brod porazil Pardubice a nám k boji o medaile stačilo Brod porazit o 6 bodů. Maminky kluků vytvořily perfektní atmosféru a my jsme soupeře převálcovali 77:35. Byl to od našich svěřenců výborný a kolektivní výkon. Poslední zápas o bronz s Kroměříží byl vyrovnaný, i když jsme byli o něco basketbalovější. Jenže vše se zkomplikovalo pěti osobními chybami Honzy Koziny, jednoho z lídrů družstva. Přesto jsme utkání zaslouženě dotáhli do konečného vítězství 57:46."

Jste jako trenér spokojen?

"Pochopitelně, ale kdybychom byli ve druhé polovině pavouka, možná bychom hráli o zlato a odvezli si určitě stříbro, jenže to je sport. To štěstíčko nám prostě při rozlosování nepřálo. Před turnajem bych placku bral všemi deseti, teď kalkuluji. Honza Štípek se dostal do nejlepší pětky turnaje. Další hráči Jan Kozina či Filip Kupilík si toto ocenění zasloužili také. Všichni táhli bodově družstvo v útoku. Štípek za turnaj nastřílel 81 bodů, Kozina 64 a Kupilík 44. A kdyby se vyhlašovala cena za nejlepšího obránce turnaje, musel by ji vyhrát Honza Anderle, který dokázal zdvihnout prapor, když se nedařilo. Jinak jsem spokojený s výkonem celého družstva. Všichni si sáhli na dno sil. Poděkování patří i rodičům. Dokázali přijet 100 kilometrů a v boji o bronz být šestým hráčem."

Je po sezóně. Co vás čeká?

"Hlavně si odpočineme od basketu. Dáme jiné sportíky, uděláme pro děti atletický desetiboj a naplánovali jsme, že připravíme akci pro rodiče, kde si zahrají taťkové proti svým ratolestem. Pozadu ale nezůstanou v soutěžích ani maminky. Takovým pohodovým odpolednem bychom chtěli sezonu ukončit. Nová tréninková jednotka začně až v srpnu na soustředění v Mrákově."

Konečné pořadí M ČR:

1. Snakes Ostrava 2. Sokol Písek 3. Jiskra Domažlice 4. Slavia Kroměříž 5. BK Pardubice 6. Tygři Plzeň 7. Havlíčkův Brod 8. NH Ostrava 9. BK Kolín 10. Sokol Vyšehrad 11. BBC Brno 12. Jindřichův Hradec.

#mje