Domažlický deník: Hala? Stále chybí peníze!

Komentář:

Domažlický deník - 14.6.2006

TJ Jiskra Domažlice stále nemá dost peněz na opravu střešních vazníků místní sportovní haly. Tak je zavřená už 160 dní.

Domažlice - Na mrtvém bodě se i nadále nacházejí jednání o případných dotacích na opravu havarijního stavu domažlické sportovní haly. Přitom zahájení její opravy čeká jen na dostatek finančních prostředků. Správa haly, která je kvůli prasklinám v několika stropních vaznících uzavřena už od 5. ledna, zatím získala zhruba jen polovinu potřebné částky.

"Nedovolíme halu otevřít. Vazníky jsou viditelně poškozené, " řekli statici v lednu, kdy se po celé Evropě v důsledku přetížení sněhem zřítilo několik střech. Zároveň přiznali, že s ohledem na stáří haly není závada nijak výjimečná a nebude problém ji odstranit. To platí i dnes, tedy bezmála o půl roku později. Problémy jsou jen s penězi. Firma, která záhy po odhalení poškození odhlehčila zřejmě přetížené střešní konstrukci mohutnými podpěrami, má již přes čtvrt roku připraven technologický postup opravy. A také její finanční rozpočet. "Na celou opravu je potřeba zhruba přes tři miliony horun. A 250 tisíc jsme už museli zaplatit na konstukci podpěr, " vypočítává vedoucí správy TJ Jiskry Domažlice Miroslav Janiurek s tím, že zatím se podařilo získal jen na 1, 8 milionu. "Nejprve domažlické městské zastupitelstvo schválilo záměr poskytnout na opravu haly jeden milion a pak nám i kraj přiklepl dotaci 800 tisíc."

Jednota má také slíbenou dotaci z ministertva školství a sportu, které už v březnu schválilo příspěvek 1, 1 milionu korun. Ten je ale určený na opravu místní palubovky. "O příspěvek na novou podlahu jsme žádali už vloni, " vysvětluje Janiurek, který stále veří, že se oprava střechy může spojit i s rekonsrukcí podlahy a že se obojí stihne do září. "Ještě je čas, ale už ho není mnoho. Oprava stropu zahrnuje sejmutí stávajícho příliš těžkého podhledu s osvětlením, zpevnění vazníků, ukotvení hlavních pilířů a montáž nového lehčího osvětlení a dalších konstrukcí. Firma garantuje, že vše potrvá 40 dní, " vypočítává správce s tím, že dalších čtrnáct dní by si vyžádalo přeskládání palubovky. To spolu z nahrazením špatných palubek novými vyjde zhruba na další dva miliony korun.

"Zatímco město a kraj už přispěly, ministerstvo se ohledně našich žádostí na opravy stropu nevyjádřilo. A zatím nevíme ani, jestli bychom mohli slíbené peníze na podlahu použít na strop. Takže stále nic nového, " popisuje Janiurek stav, který trvá už zhruba dva měsíce. Vše navíc prý zkomplikovaly i nedávné volby., "Starý parlament už nerozhoduje a nový také ne. Takže teď záleží na práci úředníků. Příští týden budou další jednání, snad už budeme vědět více. Ale času mnoho nemáme. Rozhodně bychom chtěli stihnout začátek nové sezony v září."

MILAN JEŽEK

#mje