Výborný vstup do II.ligy !

Komentář:

II.ligu zahájili vítězstvím
Domažličtí basketbalisté v sobotu vyhráli v Ostravě. Lepší začátek sezony si nemohli přát. Nic na tom nemění ani nedělní porážka v Opavě. Koncem týdne je čeká domácí premiéra s Olomoucí a Zlínem.
Ostrava - Skvělý vstup do druhé druholigové sezony mají za sebou basketbalisté Jiskry Domažlice. Přestože k prvním dvěma zápasům na sever Moravy odjížděli s vědomím, že mohou jen překvapit, v sobotu na palubovce VŠB Ostrava podali skvělý výkon a vyhráli.
VŠB Ostrava - Jiskra Domažlice 58:71 (18:11, 31:35, 45:51) Začátek hostům příliš nevyšel. Působili nervózně a navíc měli rychle na svém kontě pět faulů. Domácí tak trošku odskočili a náskok z první čtvrtiny zvýraznili úspěšnou závěrečnou trojkou. Naopak nástup do druhého období Jiskra zvládla a v 15. minutě se poprvé v zápase ujala vedení (20:21). V závěru poločasu navíc Domažličané přidali osmibodovou šňůru, a přestože Moravané odpověděli trojkou, v poločase ztráceli čtyři body.
Po změně stran se začalo vyrovnaně, Jiskra ale trpělivou hrou do 26. minuty zvýšila své vedení na osm bodů. Domácí pak do hry vrátil oddechový čas, ale jen na chvíli. A zlom nepřinesl ani jejich pokus o nápor v úvodu závěrečné čtvrtiny. Doplatili ale na fauly, kvůli kterým postupně přišli o dva klíčové hráče. V rozmezí pěti minut dokázali snížit na 55:59, ale závěr už patřil Jiskře. Její úvodní výhru pečetil dvěma přesnými trojkami Kiršbaum.
"Rozhodla především naše výborná obrana. Pouze 58 inkasovaných bodů hovoří za všechno, navíc když Ostrava byla ve svém nejsilnějším složení, tedy i s hosty z ligového NH Ostrava, " ohlíží se za zápasem manažer týmu Tomáš Budka. „Opravdu jsme hráli moc zodpovědně. Kluci nedělali chyby a měli minimum ztracených míčů, " vysvětluje s tím, že jedinou slabinu týmu viděl v doskoku.
Křest ohněm si v Ostravě coby kouč odbyl David Zdeněk. Zkušený křídelní útočník do Jiskry přišel na jaře a přes léto si udělal trenérský kurz, který se mu po nečekaném onemocnění trenéra Miroslava Janiurka moc hodil. Zvláště, když druhý z osvědčené trenérské dvojice Ivan Murin je v poslední době pracovně zaneprázdněn a neodjel s týmem ani tentokrát. Zdeněk tak odehrál jen pět minut a zbytek zápasu se věnoval koučování. "Bylo to těžké a samozřejmě jsem byl dost nervózní. To jsme ale byli všichni. Kluci podali perfektní výkon, celý kolektiv dobře věděl, o co se hraje a bylo to znát. Proto bych jim chtěl všem poděkovat, " zhodnotil David Zdeněk.
V neděli před polednem nastoupili Domažličané v Opavě proti tamnímu bývalému účastníkovi I. ligy a s papírovým favoritem dlouho drželi krok.
Opava - Domažlice 92:62 (22:18, 39:31, 67:44) O nakonec třicetibodové porážce rozhodla třetí čtvrtina, kdy svěřenci donedávna aktivního reprezentanta Klapetka naplno využili své zkušenosti i výškovou převahu (zápas přitom odehráli prakticky jen v osmi).

Za Domažlice v obou zápasech vedle dalších letních posil poprvé nastoupilo i trio hostujících mladíků ze Sokola Pražského (Jindra, Brůha, Dvířka). V neděli odpočíval kapitán Jiří Blacký, který šetřil svůj nedávno uzdravený kotník.

#tbs