Nefunk?¨nost Doma??lick?© haly op?¬t komplikuje ??ivot.

Komentář:

Tentokrát Sportovní hala TJ Jiskra přidělává starosti v jednomu z nejsledovanějších sportů našeho okresu, basketbalu. O problémech, které s sebou přináší dlouhé opravy prozradil více Tomáš Budka:

Máme letos problémy s náhradní tělocvičnou (ZŠ Komenského 17), kterou využíváme už 3 roky. Bohužel nám STK ČBF oznámila, že nesplňuje požadované normy, které vstoupily v platnost už před sezonou 2005/06. Konkrétně jde o požadavky, týkající se košů. Předepsané jsou průhledné desky se sklopnými obroučkami. Předtím nikdo nezkoumal, jestli tam ty desky jsou. Prostě se hrálo.

- V čem se situace změnila?
Při 3. semifinálovém utkání s Vyšehradem, na které si fanoušci jistě pamatují, došlo k odlomení koše a zápas se v prodloužení dohrával po 45ti-minutové výměně koše. Na problémy s pouze částečně odpruženými koši potom poukazovaly zprávy komisařů z utkání. Na jejich základě STK ČBF tělocvičnu Komenského pro letošní sezonu neschválila. Dalším argumentem byla i občasná nefunkčnost časomíry.

- Jak bude tedy Jiskra tuto situaci řešit?
Kromě výměny desek za několik desítek tisíc korun, která samozřejmě nepřichází v úvahu, protože tělocvična patří škole, nám byla doporučena výměna pořadatelství. I tu ale považujeme za nereálnou, protože bychom tak mohli hrát až 9 zápasů v řadě venku. Dalším řešením, ke kterému teď hodláme přistoupit, je žádost o souhlas soupeřů, že vzájemná utkání odehrají v Komenského 17. Pokud by souhlasili, STK by neměla nic proti tomu. Konkrétně by se tak jednalo o zápasy s Chomutovem, Vyšehradem, Jindřichovým Hradcem a Blanskem.

- A v případě, že by soupeři nesouhlasili?
Podali jsme odvolání, kde jsme poukázali na stav oprav haly, dále na jinak perfektní náhradní tělocvičnu a zároveň jsme přislíbili, že by se jednalo pouze o první 2 až 4 zápasy. Apelovali jsme i obrovským zájmem veřejnosti v Domažlicích, po kterém se v celorepublikovém měřítku tolik volá. Bohužel, STK na svém zasedání 31.8. naše argumenty nepřijala a výjimku nám neudělila.

- A z jakého důvodu?
Byla zpochybněna důvěryhodnost termínu dokončení oprav haly. A znovu STK poukázala na „problémy s časomírou“. Zbývá nám teď ještě možnost odvolání k dozorčí radě ČBF. Máme v záloze i ještě jiná řešení, tak uvidíme, jestli bude nutné je použít. Ale osobně si myslím, že tyhle spory k ničemu nevedou. Bylo by smutné, kdyby se zbytečným byrokratizováním podkopala popularita našeho sportu. Mám z toho nepříjemný pocit, že někoho pálí úspěch Domažlic, které se, ač jsou jenom malé městečko na západě Čech, loni umístily na pátém místě druhé ligy.

#vs