Basketbalov?© soust?¸ed?¬n?­ ml??de??e je ve znamen?­ t??m?? NBA

Komentář:

V Mrákově se na týden sjely jedny z nejslavnějších klubů americké NBA. V týmech jako Chicago Bulls, LA Lakers nebo Boston Celtics tu spolu soutěží mladí basketbalisté Jiskry Domažlice."Každé ráno si vylosujeme jednu barvu, která představuje určitý klub. Celý den potom soutěžíme za daný tým a na ty nejlepší čekají večer odměny", vyprávějí nadšeně 13ti-letý Kuba Tauer a jeho spoluhráč Tomáš Vondrovic. Soustředění se účastní 4 věkové kategorie od 9 do 16 let. Kromě kolektivního soutěžení ale hráči získávají body i za individuální výkony. Individuální soutěž se bude hodnotit až na konci celého soustředění a na výherce čekají zajímavé ceny.
Odměnu si určitě zaslouží. Trénují pětkrát denně a kromě basketbalu si občas zakopou i fotbal nebo si zahrají florbal a další sporty. Na nohou jsou od 8 hodin od rána a čas k odpočinku mají kromě polední pauzy až kolem 22 hodiny, kdy je večerka. Většinu dětí to moc baví a nejvíce se těší na večerní zápasy proti svým trenérům. Až do neděle tak budou intenzivně trénovat a tím se připravovat na následující sezonu. "Naším cílem je hrát žákovskou ligu a oblastní přebory, budeme se snažit dostat až na špičku, na mistrovství ČR. Jde nám ale spíše o získání zkušeností, o to naučit se techniky a kombinace důležité pro danou věkovou skupinu. Nějaké umístění je potom příjemnou odměnou, takovou třešničku na dortu, " přibližuje Karel Štípek, jeden z trenérů, plány oddílu. Kromě něj na soustředění pomáhají další 4 trenéři, mimo jiné i asistent trenéra druholigového A týmu, David Zdeněk. Ten možná už od září bude trénovat nejmladší nováčky. V září by Jiskra chtěla udělat velký nábor nových hráčů, aby zůstala zachována návaznost a bylo odkud čerpat posily do vyšších soutěží.
"Nedostatek dětí pociťujeme i tady na soustředění. Kapacita téhle školy není zdaleka obsazená a bylo by příjemné, kdybychom ji v příštích letech více využili, " shodují se trenéři a dodávájí, že obrovský dík patří Mgr. Vladimíru Duffkovi, řediteli Mrákovské ZŠ za to, že poskytl Jiskře prostory, a tím umožnil průběh celého soustředění.

#vs