Doma??lice skon?¨ili po z??kladn?­ ?¨??sti 12. a jdou do PLAY- OUT

Komentář:

Basketbalisté "A" týmu Jiskry Domažlice skončili po odehrání všech zápasů letošního ročníku II. ligy na 12. místě a kvůli tomu musí o udržení druholigové příslušnosti bojovat ve skupině play – out.
Ve skupině o udržení jsou kromě Jiskry Domažlice také Lokomotiva Plzeň, BC Benešov a BBK Ives Blansko ASK. Jiskra začne zápasy o bytí a nebytí už dva týdny dvojičkou s Plzní. Netradičně se ale bude hrát oba dva dny; v sobotu 24. března v Plzni a o den později, v neděli ráno v 10:00 v Domažlicích. Následovat budou zápasy v Blansku (14.4.) a v Benešově (15.4.) a skupinu play – out zakončí Jiskra opět doma. V sobotu 28.4. od 18 hodin s Benešovem a den nato, v neděli ráno v 10 hodin, s Blanskem.

V play – out letos jen čtyři týmy

Před letošní sezonou ČBF změnila jízdní řád druhé ligy, takže do skupiny play – out letos „spadli“ jen čtyři týmy. Devátá Olomouc už má druholigovou příslušnost i na příští rok v kapse, naopak poslednímu Uherskému Brodu už nic nepomůže a po roce ve II. lize padá zpět do III. Ligy.

Tým kosila zranění

Jiskra se v letošní sezoně musela vyrovnat s řadou nepříjemných okolností. Tou hlavní byla zranění, tedy faktor, který domažlický basketbal v minulých neznal. Kapitán týmu Jiří Blacký si před Vánoci vykloubil rameno a zranění si obnovil v předposledním zápase základní části. Dlouho mimo hru byl také Petr Pěkný. Po splnění studijních povinností ho na několik týdnů vyřadila nemoc. Aby to nebylo málo, poslední posila Jiskry – Petr Sitař – nemohl do posledních dvou zápasů základní části nastoupit kvůli nataženým vazům v koleni. Michal Podestát navíc zápolil s dlouho se nelepšícím zraněním třísel.

Po třech letech ve II. lize nejhorší výsledek

Jiskra ve třetí sezoně zaznamenala svůj nejhorší výsledek během působení ve druhé lize. V premiérové sezoně 2004/2005 vyhrály Domažlice z 26 zápasů jedenáctkrát a jen těsně nepostoupily do play – off, se 37 body skončily deváté (souhrn sezony je zde: www.cbf.cz/supp/rozpis.php?p=193). Letos by tato příčka zaručovala jistotu záchrany, protože o sestup hrají už jen čtyři týmy. V minulé sezoně byli domažličtí basketbalisté postrachem favoritů. Jiskra vyhrála patnáct zápasů, skončila po základní části s 41 body pátá a vypadla ve čtvrtfinále play – off až v pátém zápase s Vyšehradem (souhrn sezony je zde: www.cbf.cz/supp/rozpis.php?p=327). Letos tedy přišel pád na pouhých 8 vyhraných zápasů a 12. místo (souhrn sezony je zde: www.cbf.cz/supp/rozpis.php?p=461).

#tbj