Pohár ČBF - Basket Západ- ČEZ Basketball Nymburk - 4.2.2008 19.00 -Měst.hala Plzeň-Slovany

Komentář:

Dobří holubi se vracejí – i toto by se dalo říct o týmu ČEZ Basketball Nymburk. S oběma předchůdci nynějšího spojeného týmu BASKET ZÁPAD se totiž náš v posledních letech suverénně nejlepší basketbalový mužský tým střetl. Loko Plzeň 12.12.2003 mu v domácím prostředí podlehla ve 3.kole Poháru ČBF 60:98 a Jiskra Domažlice v památném utkání před zaplněnou Sportovní halou TJ Jiskra (1100 diváků) 3.1.2006 ve 4.kole Poháru ČBF 38:128. Proto jsme oslovili několik aktérů nadcházejícího osmifinále Českého poháru (4.2.2008 v 19.00 h v Městské sportovní hale v Plzni na Slovanech, všichni naši respondenti byli přitom jak v minulosti, tak nyní.
Ptali jsme se nejprve Jiřího Blackého, opory Basketu Západ a dlouholetého kapitány Jiskry Domažlice.
1. Pamatujete si, kdy jste naposled hráli zápas s Nymburkem na domácí palubovce?
Myslím si, že to bylo 3. ledna 2006. Byla to naše asi nejlepší sezóna v historii, kdy jsme prohráli až ve čtvrtfinále play-off 2.ligy v 5.zápase o koš v prodloužení s Vyšehradem.
2. Jaké byly vaše pocity z tohoto zápasu?
Bylo to úžasný. Ta atmosféra, která panovala v hale byla neskutečná a do té doby nevídaná. Diváci, kterých prý údajně bylo v hale 1100, skandovali už když jsme vyšli ze šatny na hřiště. Myslím si, že tleskali asi víc nám, než věhlasnému soupeři.
Samotný zápas jsme rozehráli dobře, dali nějakou tu trojku, ale pak na nás sedla nervozita a celý zápas tak prohráli o devadesát bodů.
3. Myslíte si, že i dnes, kdy jste o dva roky zkušenější by vás mohla nervozita ohrozit?
Tehdy jsme porazili Opavu a Chomutov a pohybovali se na třetí příčce tabulky. Hrálo se výborně.
Samotný zápas s Nymburkem byl takový ustrašený, Nymburk byl a je stále nejlepší v republice, a proto si myslím, že trochu ustrašení budeme pořád.
" Myslím si, že už nebudete tolik vylekaní, ta hala, kde se v pondělí bude hrát takové podmínky neskýtá. Nebude možné aby diváci obepínali hřiště, jako tomu bylo u nás. Rovněž si myslím, že vzhledem, že se nám v 1.lize v poslední době tolik nedaří, nemáme co ztratit, " doplnil manažer basketbalistů Tomáš Budka st.
„Před tímto pohárovým zápasem budeme mít v nohách dva ligové víkendové zápasy, a 1.liga teď pro nás určitě stojí na žebříčku výš než Pohár. Náš soupeř ale bude mít za sebou také 2 utkání v Mattoni NBL a to s týmy z první čtyřky!“ dodal ještě Jiří Blacký.
„Jak znám Nymburk, tak nebere žádný zápas na lehkou váhu, určitě přijedou v nejsilnější sestavě, jakési „rezervní hráče“ oni vlastně vůbec nemají, proto věřím, že to bude velmi atraktivní zápas nejen pro naše diváky, ale i naše hráče a činovníky. Vždyť s úspěšným účastníkem ULEB Cupu se tým z druhé nejvyšší domácí soutěže nepotkávám každý týden. Po našem posledním zápase s Nymburkem na domácí palubovce v Domažlicích musela být uzavřena Sportovní hala TJ Jiskra kvůli uvolnění střešní konstrukce nosníků. Mám dojem, že kdybychom mohli tenkrát dohrát skvěle rozjetou sezónu v naší hale, mohli jsme se prodrat i do semifinále play-off, chybělo nám prostě to správné domácí prostředí, “ dodal Tomáš Budka a zároveň konstatoval: „Jsem rád, že se takovéto zápasy uskutečňují. Pojedou s námi naše domácí roztleskávačky“. Myslím, že přijede hodně diváků, aby podpořili náš tým i viděli věhlasného soupeře. Byl bych moc rád, kdyby do Plzně na basket přišlo více diváků, než chodívá na házenou“.
„ Tento pohárový zápas vůbec nepodceňujeme, přijedeme v kompletní sestavě. Spojení hráčů Domažlic a Plzně do společného týmu bylo krokem správným směrem. Vždyť jsou v součastné době na 3. místě v první lize. Na toto utkání se připravujeme velice svědomitě a chceme si samozřejmě odvézt z Plzně vítězství, i když naše hráče čekají ještě předtím dva zápasy o víkendu v Mattoni NBL s Děčínem a Kunínem.Tato pohárová utkání jsou pro nás velice příjemná a doufám, že i toto utkání bude hezké jak pro hráče, tak pro diváky a počítáme s postupem, “sdělil manažer ČEZ Basketball Nymburku Vratislav Šístek.



#tbs