Nymburk dle předpokladů nad síly Basketu Západ

Komentář:

Čtyřnásobný mistr republiky ČEZ Basketball Nymburk zdolal v pondělním utkání 4. kola Českého poháru tým Basketu Západ 106:33.
Basket Západ nastoupil ke třetímu zápasu ve třech dnech a bylo jasné, že se to musí dříve či později v průběhu zápasu projevit.
Velmi slušná návštěva (na plzeňské poměry při basketbale) měla možnost vidět Nymburk v plné sestavě s největšími hvězdami, chyběl jen rozehrávač Pavel Beneš. Velmi silná sestava nastoupila i do základní pětky (Lee, Sokolovský, Křemen, Rančík, Benda), ale trvalo plných 2 min. 10 sec., než se náš několikanásobný mistr prosadil.
Naši hráči poté kontrovali několika vydařenými akcemi, takže víc než polovinu první čtvrtiny drželi s Nymburkem krok. Pak favorit vystřídal několik hráčů a první část hry skončila již výraznějším rozdílem 9:24. Naplno se rozdíl mezi oběma týmy ukázal po vystřídání Míry Švermy a Jardy Kovandy, kteří dokázali držet krok s tempem Mattoni NBL.
Asi od 14. minuty už tedy utkání nabralo plně očekávaný vývoj. Zas až v závěru střetnutí, kdy Nymburk ubral plyn, se podařilo především našim mladým hráčům trochu skóre zkorigovat a ti tak ukázali divákům, že se s nimi může počítat i do prvoligových bojů.
Po skončení duelu byli hráči soupeře dlouho v obležení fanoušků. Podepisovali se do bloků, programů, na vstupenky, ale i třeba na ruce basketbalových nadějí, kterých bylo v hledišti plno.
„Nymburk je poslední čtyři roky náš nejlepší tým, hraje evropské poháry. Více jsme udělat nemohli, “ uvedl po utkání podkošový hráč Basketu Západ Jaroslav Kovanda.
Na palubovce si ´užil´ souboje se Slovákem Rančíkem a 215 centimetrů vysokým Chánem. „Rančík je výškově srovnatelný, ale má vynikající střelu. Chán je přece jen větší a jeho kila a centimetry byly znát.“ Kovanda byl s devíti body nejlepším střelcem domácích. „Kvůli bodům ale nehraju, “ dodal Kovanda.
„Bylo nám jasné, že jsme silnější, “ pravil Radoslav Rančík, rovněž nejlepší střelec Nymburského týmu v zápase. „Utkání se odvíjelo podle našich představ. Hráli jsme nekompromisní obranu, na jakou jsme zvyklí z každého zápasu.“ I Český pohár je totiž pro Nymburk prestižní záležitostí. „Chceme soutěž vyhrát, “ ujistil Rančík.
Tým Basketu Západ byl dost utahaný po víkendových zápasech. To, co hráči odtrénují za týden, zvládne Nymburk za den.
Utkání si nenechali ujít vedle ´obyčejných´ fanoušků ani basketbaloví odborníci. „Byl jsem mile překvapen návštěvou, “ hlásil Petr Kalabza, jenž dříve působil u ligových a extraligových mládežnických celků Plzně a Rokycan.
Momentálně vede přípravku Lokomotivy Plzeň. „Ze začátku musel Nymburk ukázat svoji skutečnou sílu. Pak už to byla exhibice. Ale i za rozhodnutého stavu hráli kolektivně.“

#tbs