Domažlický deník: O žákovskou ligu budou basketbalisté hrát doma

Komentář:

DOMAŽLICE - Start nové basketbalové sezony se blíží. A připravují se na něj také mladí basketbalisté Jiskry Domažlice. Jako první se zhruba už za dva týdny na domácí palubovce představí družstvo žáků narozených v roce 1994 a později. Tato kategorie se od letošní sezonu nově označuje oficiálně jako U 14 (do 14 let) a žáky Jiskry čeká důležitá kvalifikace o žákovskou ligu.

„Při losování bylo družstvo Jiskry Domažlice nasazeno a bylo mu přiděleno i pořadatelství jednoho z turnajů. Této výhody dosáhlo na základě vynikajících výsledků v uplynulé sezóně, kdy na Mistrovství České republiky skončili minižáci Jiskry na krásném třetím místě, “ vysvětluje jeden z domažlických trenérů mládeže Josef Čapek.

Kvalifikačního turnaje, který se v Domažlicích uskuteční 22. a 23. září, se kromě domácí Jiskry zúčastní ještě Sokol Vyšehrad, Kondoři Liberec a BSK Jičín. „První dvě družstva postupují přímo do žákovské ligy. Týmy na třetím a čtvrtém místě mají ještě možnost bojovat o postup v baráži s družstvy z ostatních skupin kvalifikace, “ doplňuje Čapek.

Zápasy kvalifikačního turnaje budou odehrány v tělocvičně ZŠ Komenského 17. „Ve sportovní hale bude v té době ještě probíhat oprava podlahy. Doufáme, že i do tělocvičny najde cestu hodně příznivců basketbalu, kteří vytvoří opravdu domácí prostředí a pomohou našim chlapcům v boji o účast v žákovské lize, “ láká trenér sportovní veřejnost na turnaj slibující řadu kvalitních zápasů.

A podle dalšího z místních mládežnických trenérů Karla Štípka rozhodně není domácí tým bez šancí na úspěch. „Je pravda, že soupeři budou mít výškovou a zřejmě i fyzickou přavahu. Není divu, protože většina našich hráčů je o rok mladších. Naším plusem jsou ale rychlé brejky, “ říká trenér, který je podepsaný pod loňským bronzem týmu sestaveného z domažlických a klatovských hráčů. „Kluci jsou spolu už čtyři roky a je to jeden tým, který by jeden či druhý oddíl bez druhého nepostavil. Jedinou změnou je odchod Švandrlíka, asi nejlepšího hráče, který už bude hrát doma v Plzni za dorost a to dokonce i za starší, tedy s hráči až o čtyři roky staršími.“

#mje