Trutnovské basketbalistky míří na západ Čech za medailí

Komentář:

V Domažlicích se o víkendu 28. února a 1. března uskuteční finálový turnaj basketbalového Trocal Českého poháru žen. V rozhovorech s trenéry vám představíme všechna čtyři družstva. Napoprvé padla volba na Martina Petrovického, kouče BK Kary Trutnov.

Stupně vítězů. Tento cíl vyhlásil trenér trutnovských basketbalistek Martin Petrovický pro nacházející finálové boje Trocal Českého poháru. Zůstává však realistou: mezi ženami vládnou českému basketbalu Gambrinus Sika Brno a ZVVZ USK Praha. A právě Pražanky jsou semifinálovým soupeřem Kary. „Po losu to vypadá na zápas o třetí místo s Valosunem Brno. Chceme jim vrátit čtvrtfinálovou porážku minulého ročníku, “ dodává Petrovický.

Jednu výhodu má ale Trutnov v „českém“ semifinále už nyní: své pověstné fanoušky. Kouč Severočešek s nimi počítá i pro domažlické klání. „Samozřejmě přijedou. My si bez nich už žádný zápas neumíme ani představit. Je to obrovská motivace v každém utkání vydat ze sebe maximum.“

V semifinále nastoupí proti pražskému celku také Kamila Štěpánová a Michala Hartigová, dvě hráčky, kterého jsou v Trutnově z USK na hostování. Jak tyto zápasy zvládají?

Zápasy s USK jsou v letošní sezoně rychlé, kvalitní a po většinu utkání dost vyrovnané duely. Určitě je to pro Míšu s Kamilou po psychické stránce trochu obtížnější než jiná utkání, přesto je zvládají bez větších problémů. Naopak si myslím, že mají zvýšenou motivaci.

Trutnov letos sází výhradně na spolupráci českých a slovenských basketbalistek. Mezi účastníky Final Four to je unikát. Do Domažlic navíc přijedete jen se sedmi zkušenými hráčkami a čtyřmi dorostenkami. Nebudete v turnaji pro tým nevýhoda?

Zatím se všemi účastníky Final Four hrajeme v sezoně dobré zápasy, i když USK i Gambrinus mají kvalitní zahraniční posily. My jsme zvolili jinou cestu a nelitujeme toho. Zařazení čtyř mladých hráček se osvědčilo a určitě nedostávají příležitost na hřišti jenom ze slušnosti.

Považujete Trocal Český pohár za rovnocennou soutěž s Ženskou basketbalovou ligou, nebo jí přikládáte menší důraz?

Úspěch v lize je pro nás samozřejmě prioritou. Všichni účastníci Final Four letos hráli evropské poháry, což je pro ně další vrchol. V tomto ohledu to vypadá, že Český pohár není zase tak významný. Na druhou stranu kdyby družstva hrát Český pohár nechtěla, tak nemusí.

V Plzeňském kraji se nehraje žádná ligová soutěž. Může Final Four ČP zpopularizovat basketbal v tomto regionu?

Já doufám, že ano. Snad právě proto se tyto turnaje často hrají ve městech, které nemají extraligová družstva jak v mužích, tak v ženách. Rozhodně vám držím palce, aby se v nejbližší době nějaké družstvo v nejvyšších soutěžích ukázalo.

Jak náročné bude pro Váš tým zvládnout dva zápasy ve dvou dnech?

Kromě přípravných utkání se s tímto modelem v sezoně nepotkáme. Ale protože se zápasy letošního ligového čtvrtfinále se hrají na tři vítězné zápasy a vždy dvě utkání ve dvou dnech, bude to pro nás určitě zajímavá příprava. Je škoda, že právě play-off ŽBL začíná hned v úterý po tomto turnaji, což z hlediska zátěže a odpočinku je velmi náročné.

Na co byste pozvali diváky na Final Four Trocal Českého poháru?

Na pěkný sport a příjemně strávený víkend.

Petr Koten

#tbj