Trenér Beneš: USK nechce s Brnem jenom hrát, ale porážet ho

Komentář:

V Domažlicích se o víkendu 28. února a 1. března uskuteční finálový turnaj basketbalového Trocal Českého poháru žen. V rozhovorech s trenéry vám představujeme všechna čtyři družstva. Tentokrát je řada na Ivanu Benešovi, asistentu trenéra ZVVZ USK Praha.

Trenér Beneš: USK nechce s Brnem jenom hrát, ale porážet ho

Dlouhých třináct let vládnou basketbalistky Gambrinusu Brno všem čekým soutěžím. Až v letošní sezoně nalezly sobě rovného – ZVVZ USK Praha. Ambiciózní tým plný zahraničních posil má v lize s Brňakami vyrovnanou bilanci dvou výher a dvou porážek. Final Four Trocal Českého poháru tak slibuje první velkou bitvu o post královen českého basketbalu.

Pražanky to mají ze všech týmů do Domažlic nejblíže. Nejen proto věří v podporu domácího obecenstva. „Trenér Lubor Blažek a technický vedoucí družstva Jiří Pietsch mají chalupy v Mutěníně na Domažlicku a tamní obyvatelé jim přislíbili hojnou účast v obecenstvu, “ říká asistent trenéra USK Ivan Beneš.

Všichni čekají finále Vašeho týmu s Gambrinusem Sika Brno. Jaký vliv bude mít zápas fakt, že jste tohoto soupeře letos už dvakrát porazili?

I my věříme, že postoupíme do finále přes Trutnov, který v letošní sezóně hraje velmi dobrý basketbal. A ve finále budeme bojovat s Gambrinusem. Že jsme dvakrát vyhráli, by nám mělo pomoci hlavně psychicky. Už nechceme s Brnem hrát vyrovnaná utkání, už ho chceme porážet.

Tým v letošní sezoně provází nebývalá marodka. Které hráčky nebudou moci ve Final Four nastoupit?

Otazník visí nad startem několika hráček. Sandra Le Dreanová nebude připravena nastoupit. Doufám, že už bude k dispozici pivotka Sonja Kiretaová. Na marodku pro svalové zranění přibyla další pivotka Ivanka Matičová. Snad se do týmu vrátí Jana Stehlíková, měla problémy s kolenem.

Kterou ze zraněných hráček postrádáte nejvíce?

Kiretaová s Le Dreanovou patřily do svých zranění k oporám týmu. Nahradit jejich hru je velmi obtížné

Jak jste spokojeni s výkony nových hráček Ievy Kublinové a Nykeshi Salesové, které přišly do klubu až v průběhu sezony?

Obě se dobře adaptovaly v družstvu. Ale prozatím jsou v týmu velmi krátce, na hodnocení si musíme počkat až do dalších těžkých zápasů. V Domažlicích snad ukáží svoje kvality a přišpějí k úspěchu družstva.

Jak náročné bude pro Váš tým zvládnout dva zápasy ve dvou dnech?

S tím by hráčky neměly mít nějaký zásadní problém. Jsou to vrcholové sportovkyně a jsou dobře připravené po kondiční stránce absolvovat tento turnaj. Zatížení bude stejné pro všechny týmy.

Považujete Trocal Český pohár za rovnocennou soutěž s Ženskou basketbalovou ligou, nebo jí přikládáte menší důraz?

Považujeme ČP za významnou soutěž, ale z hlediska důležitosti pro náš klub mají pro nás větší váhu úspěchy v Eurolize nebo mistrovský titul v ŽBL lize. Ale v žádném případě to neznamená, že bychom ČP podceňovali. Je to pro nás třetí důležitá soutěž, ve které se naplno angažujeme. Chceme v ní uspět.

V Plzeňském kraji se nehraje žádná ligová soutěž. Může Final Four ČP zpopularizovat basketbal v tomto regionu?

Věříme, že by k tomu mohly tyto zápasy přispět. Měly by se stát propagací basketbalu. V budoucnosti se snad dočkáme, že i v Plzeňském kraji se bude hrát vrcholově basketbal. Jistě by tomuto regionu slušelo, kdyby přibyl na basketbalovou mapu.

Na co byste pozvali diváky na Final Four Trocal Českého poháru?

Samozřejmě na nejkvalitnější ženský basketbal, který je v naší zemi možno vidět. Tato akce by se měla stát propagací basketbalu v tomto regionu. Věříme, že k tomu náš tým přispěje.

Petr Koten

#tbj