Brněnské hráčky udržely neporazitelnost v Českém poháru !

Komentář:

Hráčky Gambrinusu Brno zůstávají na trůnu českého basketbalu. V Domažlicích se staly vítězkami Českého poháru, když ve finálovém střetnutí přehrály celek USK Praha 93:85. Brňanky tuto trofej získaly už počtrnácté v řadě. Třetí příčka náleží basketbalistkám Kary Trutnov, které přehrály Valosun Brno 85:71.

Finále

Gambrinus Sika Brno – ZVVZ USK Praha 93:85 (26:25, 54:48, 73:63)

Příslib velké bitvy mezi rivaly českého basketbalu se naplnil především v prvním poločase. Jeho průběh nabídl několik změn ve vedení, po většinu této dvacetiminutovky však tahaly za delší konec obhájkyně z Brna. Již po minutě získaly čtyřbodový náskok. Nájezd Hany Horákové znamenal už vedení 13:6 a trenér USK Lubor Blažek raději přerušil nápor soupeře oddechovým časem.

Kateřina Elhotová a po ní Lindsay Whalenová snižovaly na tříbodový rozdíl 12:15, byla to jen krátká mezihra před brněnským náporem – 24:14. Jenže pak přišly velké chvíle pro USK, jedna šestka Nykeshi Salesové přinesla snížení na 25:26. Oba týmy v těch chvílích ukazovaly rychlý, atletický basketbal špičkové evropské úrovně.

V úvodu druhé čtvrtiny poslala svůj tým do vedení 28:26 trojkou Evanthia Maltsiová a po tříbodové akci Whalenové to bylo 34:28 pro USK. Rychlé protiútoky po chybách Pražanek ale znamenaly další obrat ve skóre. Eva Vítečková trojkou a Tamika Whitmoreová trestnými hody posunuly skóre na 40:36 a Gambrinus si dvou až šestibodové vedení udržoval až do konce první půle.

Útočný basketbal přinesl poločasový výsledek 54:48. Patnácti body se v něm blýskla Lindsay Whalenová.

S úvodem druhého poločasu si Brňanky získaly náskok devíti bodů, přesýpání skóre ale pokračovalo: Ieva Kublinová zpod koše vyrovnávala na 63:63. Jenže přišly chyby Pražanek a po nich desetibodová šňůra, kterou Zuzana Žirková korunovala trojkou v poslední vteřině třetí části hry.

"Právě tady se rozhodovalo. Chtěli jsme jít do rychlého protiútoku, ale zbytečně jsme ztratili míče, " zněl zklamaný komentář trenéra USK Blažka.

Vleklé spory brněnských trenérů s rozhodčími vyvrcholily v poslední desetiminutovce, kdy si Jan Bobrovský vykoledoval technickou chybu. Pražanky Maltsiová s Elhotovou ji využily ke snížení na rozdíl šesti bodů.

Byla to však jen krátká epizoda ve vývoji zápasu, náskok Gambrinusu brzy narostl na dvouciferný rozdíl. Zbývalo 4:38 do konce zápasu, když Maiga-Baová po náběhu zvyšovala na 86:73.

Brňanky ještě v jednu chvíli vylepšily rozdíl na čtrnáct bodů, aby Pražanky poté korigovaly na finálních 93:85. Cestu za obhajobou vítězství v Českém poháru tím ale Gambrinusu Brno výrazněji neztížily.

"Měli jsme velkou touhu zvítězit. Dneska holky hrály líp než v zápasech, které jsme s USK prohráli. Rozhodli jsme na obranné polovině, " shrnul zápas Milan Veverka, asistent trenéra Gambrinusu.

"V celém zápase jsme neměli dostatečně silnou pivotku, která by zabránila útočným doskokům soupeře, " hodnotil trenér Blažek fakt, že se Brňanky v zápase dostaly k devíti odraženým míčům, zatímco USK jen ke třem.

Nejlepší střelkyně: Maiga-Baová 17, Žirková a Kulichová 14, Vítečková 12, Fegyvernekyová 11, Frölichová 11, Horáková 9 - Maltsiová 26, Whalenová 19, Kublinová 14, Salesová 11, Elhotová 9.
Rozhodčí: Lukeš, Kučera, Macela. Trestné hody: 22/19 - 17/14. Trojky: 4:11. Fauly: 17:23. Diváci: 600.

Zápas o 3. místo

BK Kara Trutnov – Valosun Brno 85:71 (19:25, 37:41, 66:50)

Trutnovské basketbalistky do zápasu vstoupily pětibodovým vedením, Valosun však dokázal rychle reagovat. Nalezl cestu zónovou obranou soupeřek a a sérií dvanácti bodů otočil ze 2:7 na 14:7. Brňanky svůj náskok pozvolna navyšovaly, trojka Veroniky Vlkové znamenala vedení 35:23.

Zvýšenou bojovností se ale Východočešky vrátily do zápasu. Po trojce Dariny Mišurové a nájezdu Kateřiny Křížové snížila Kara na 35:37. Velký obrat pokračoval také po přestávce. Po dlouhé době poprvé poslala svůj tým do vedení (46:45) trutnovská kapitánka Darina Mišurová.

To však nebylo ze strany Kary vše. Mišurová rozjela své skvělé střelecké představení. Jenom ve třetí čtvrtině zaznamenala dvacet bodů, v celém zápase pak ojedinělých 36 bodů (11 úspěšných střel z pole ze 17 pokusů, z toho trojky 5/7, trestné hody 9/9). "V první půli to nebylo střelecky nic moc. Ve druhém poločase jsem měla pozice a vyloženě mi to tam padalo, " komentovala svůj výkon Mišurová. "Důležité je ale vítězství, ne počet mých bodů."

Valosun si během třetí části hry připsal pouze devět bodů oproti 29 trutnovským. O držitelkách bronzových medaili bylo po půlhodině hry rozhodnuto, zbývají desetiminutovka byla jen otázkou skóre.

Nejlepší střelkyně: Mišurová 36, Křížová 14, Štěpánová 11, Hartigová 10 - Loudenová 19, Vlková 16, Millerová 10, Kysilková a Zrůstová 8.
Rozhodčí: Karásek, Hošek. Trestné hody: 15/15 - 17/12. Trojky: 10:5. Fauly: 23:19. Diváci: 200.
Petr Koten - iDnes

#tbs