Zhodnocení projektu BASKET ZÁPAD

Komentář:

O rozhovor jsme požádali manažera basketbalového oddílu Jiskry Domažlice Tomáše Budku. Zhodnotil pro Domažlický deník uplynulou
sezónu, kdy Jiskra přistoupila na odvážný projekt sloučení prvních týmů Jiskry Domažlice a Lokomotivy Plzeň.

Jak jste přišli na spojení domažlického a plzeňského basketu?

Myšlenka Basketu Západ vznikla na konci ročníku 2006/7, kdy se dvě kola před koncem 2.ligy mužů rozhodlo, že Jiskra Domažlice po třech letech působení ve 2. nejvyšší basketbalové soutěži v ČR sestupuje do 3. ligy. Protože se o tom rozhodlo v zápasu s Lokomotivou Plzeň, která se zachránila na náš úkor, vznikla myšlenka pokusit se vytvořit jeden silný západočeský celek spojením obou týmů. Rychle jsme vymysleli název Basket Západ.

Jednání v dalších záležitostech Basketu Západ probíhala hladce?

Vzhledem k administrativním složitostem a finanční stránce věci zůstala licence pro tuto soutěž v držení Lokomotivy Plzeň. Zpočátku byla jednání pohodová, klidná a začali jsme dávat dohromady tým pro novou sezónu 2007/8.

S nominací hráčů jste asi měli hned jasno.
Z domažlické Jiskry byli osloveni Jiří a Jan Blackých, Pavel Bauer, Josef Hrubý a věřili jsme, že se ještě na palubovku vrátí náš odchovanec a dlouholetý hráč Mattoni NBL Jan Raděj. Z plzeňského družstva zůstalo 5 - 6 hráčů a na další posty se kádr doplnil z jiných klubů. První drobný problém vznikl po neúspěšném pokusu po angažování našeho odchovance a dlouholetého reprezentanta Václava Hrubého, s nímž nakonec k dohodě na klíčový post rozehrávače nedošlo. Další hráče přivedli do Basketu Západ plzenští partneři. Jednalo se především o zkušené borce Miroslava Modra a Emila Palatinuse.

Ale domažlická hala byla v rekonstrukci.

Začátek přípravy probíhal od srpna 2007 výhradně v Plzni, protože v domažlické hale probíhala výměna palubovky, a i to byla jedna z více příčin konečného neúspěchu tohoto projektu. První ligové utkání na začátku října jsme ale v domažlické hale úspěšně odehráli. Už v této době začala trochu váznout komunikace mezi oběma kluby.

Kdy začaly neshody?

Nelze asi hovořit hned o neshodách. Veškerou organizaci měli pod sebou plzeňští spolu s trenérem družstva, původně domažlickým Miroslavem Janiurkem. A například se stalo, že jsme se o změnách v kádru týmu dozvěděli až z médií. Právě v osobě Miroslava Janiurka jako trenéra spočíval asi další problém. Zrovna v této době odcházel
z pozice vedoucího správce TJ Jiskra, a právě okolnosti tohoto odchodu byly překážkou dobré komunikace mezi ním a naším basketbalovým oddílem. Volba trenéra týmu byla vůlí především plzeňských činovníků, hlavně manažera Pavla Froňka, který M. Janiurka prosazoval.

Objevily se i jiné problémy?

Ke vší škodě se hned na začátku přípravy zranil domažlický Josef Hrubý a po operaci přetržených zkřížených vazů kolene byl vyřazen do konce sezóny. Dále onemocněl mononukleózou Pavel Bauer, pro něhož byla ztracená celá polovina sezóny. S přibývajícími týdny začalo být jasné, že i Jan Raděj se po vleklých zraněních obou kolen již na palubovku nevrátí.

Jak na to reagovala divácká veřejnost?

Všechny tyto nepříznivé okolnosti vyústily v to, že domažlická basketbalová obec Basket Západ za svůj tým úplně nepřijala. Přestože jsme odehráli v domažlické hale více zápasů než v Plzni a byla k vidění velmi hezká utkání, např. výhra nad posléze vítězem celé soutěže Opavou, diváků chodilo ani ne polovina toho co na Jiskru
Domažlice v předchozích třech sezónách. (Např na pohárový zápas s Nymburkem přišlo fandit 1100 diváků.)

Ale výsledkově jste byli výborní!

Do soutěže mělo družstvo famózní nástup. První prohra přišla
až v 9. kole 1. ligy! Ale odvety základní části byly o poznání horší. Především pak v play off se ukázalo, že družstvo nebylo úplně vhodně složené. Zkušené "staré" borce neměl dost dobře kdo doplňovat z hráčů mladší a střední generace. Přestože v dlouhodobé části skončil Basket Západ ze čtrnácti týmů na třetím místě tabulky(!), vypadl jednoznačně
ve čtvrtfinále play off s mladým celkem ligové rezervy Pardubic.

Určitě jste nevzdali projektu Basket Západ kvůli jedné prohře.

Komunikace časem vázla víc a víc i z důvodu nevyjasněných ekonomických otázek.
Po zralé úvaze ve výboru basketbalového oddílu Jiskry jsme se rozhodli v tomto projektu dále nepokračovat a upřít pozornost v následujícím období především na rozvoj
mládežnických družstev.

Co basketbal v Domažlicích čeká v následující sezóně?

V ročníku 2008/9 budeme mít, věříme, zastoupení ve dvou ligových soutěžích. Starší dorost U 18 zahájil svou soutěž již o víkendu 20. a 21. 9. A starší žáci U 14 si budou muset svoji ligu ještě vybojovat.

A Vaše slovo na závěr?

Když to shrnu, tak hlavním důvodem pro nepokračování projektu Basket Západ byl především malý zájem veřejnosti a s ním malá divácká podpora spojeného týmu Domažlice - Plzeň. Pro mě bylo určitým zklamáním, že veřejnost tento projekt nepřijala. Byla to totiž jediná možnost, než nám dorostou naši talentovaní odchovanci, jak vidět a udržet tak kvalitní basketbal v Domažlicích. Je to škoda i proto, že vím, že týmu se hrálo v Domažlicích dobře. Malý divácký zájem znamenal v důsledku i úbytek peněz od sponzorů.

A co hráči?

Naši hráči budou i v této sezóně hrát nadále 1. ligu, a to za Lokomotivu Plzeň.




#tbs