Úspěšný vstup do II.ligy mužů

Komentář:

Basketbalisté Jiskry si poradili i s Kladnem

KAREL FAIT

Domažlice/ Po sobotním vítězném zápase s Berounem přivítali basketbalisté domažlické Jiskry na domácí palubovce hráče Kladna. A i v tomto utkání více než tři čtvrtiny Domažličané dotahovali náskok soupeře, aby nakonec k velké radosti přítomných diváků vyhráli o 89:82.

Domažlice – Kladno
89:82 (22:29, 44:47, 64:66)

Začátek utkání vyšel lépe hostům, kteří se ujali postupně vedení 17:7. Poté však zaúřadoval Michal Vaněk, který v rozmezí jedné minuty nejprve proměnil jeden trestný hod, poté dal koš za dva body a nakonec i trojku. Hosté si však náskok udržovali a první čtvrtinu vyhráli 29:22. Do druhé desetiminutovky vstoupili domácí hráči aktivně ve snaze náskok Kladna ´vymazat´ a to se jim do poločasu téměř podařilo, když dali soupeři 22 bodů a inkasovali jich pouze osmnáct. Na ukazateli skóre tak svítil o přestávce stav 44:47.
Ve 3. minutě třetí čtvrtiny Ondřej Huml srovnal na 52:52, ale hosté následně odskočili na rozdíl sedmi bodů. Domácí se nevzdávali, přesto do závěrečného dějství vstupovali s dvoubodovým mankem. Hned v první minutě Jan Blacký trojkou srovnal na 67:67 a následně Michal Podestát poslal Jiskru poprvé do vedení. Hráči Kladna poté sice snížili dvakrát na rozdíl bodu 68:69 a 70:71, ale poté se dvakrát trefili Jan Blacký s Jakubem Jiřincem a náskok si po zbytek utkání pohlídali.
Střelci: Jan Blacký 23/1, Michal Podestát 14/1, Jakub Jiřinec 12, Ondřej Huml 12/1, Michal Vaněk 11/1, Pavel Bauer 7, Josef Prettl 2, Václav Kozina 2, Václav Baxa 2 a Josef Hrubý 1. Trenér: Karel Štípek.

„Ukázalo se, že soutěž bude letos hodně vyrovnaná. Vítězství je o to cennější, že i když jsme většinu zápasu prohrávali, dokázali jsme nepříznivý vývoj utkání zvrátit. Musíme zapracovat na začátcích zápasu. Stejně jako včera proti Berounu i dnes jsme se pomalu dostávali do tempa, čehož běhavý soupeř využil. My jsme pak dotahovali jeho náskok a nakonec jsme jej přehráli. Dík patří jak klukům za bojovnost a nasazení, tak i divákům, kteří nás přišli povzbudit. Věřím, že jich bude čím dál více, “ zhodnotil zápas s Kladnem manažer domažlických basketbalistů Tomáš Budka.

„Věděli jsme, že Kladno vyhrálo v sobotu těsně v Rokycanech. I když jsme zápas nepodcenili, soupeř na nás doslova vlítnul, získal náskok. My jsme jej naštěstí zlepšenou hrou ve druhé půli vymazali a nakonec utkání dovedli do vítězného konce. Dík patří divákům, kteří nás po celou dobu vydatně povzbuzovali a hnali nás dopředu, “ řekl po utkání kapitán domažlických basketbalistů Jan Blacký a vrátil se k sobotnímu duelu s Berounem: „Byl to pro nás hodně těžký a náročný zápas. S Berounem jsme hráli před necelými týdny pohár, a tak jsme věděli, co od něj můžeme očekávat. Nám se nedařila hlavně střelba z dálky, dali jsme pouhé dvě trojky. Nakonec se nám podařilo bojovností a se štěstím ´urvat´ vítězství.“

#tbs