Liga U19 - potrápili favorita, zdolali Teplice

Komentář:

Mladí basketbalisté Jiskry poprvé ve II. lize prohráli

Domažlice/ Premiérovou porážku si na konto připsali mladí ligoví basketbalisté Jiskry Domažlice. V duelu s jedním s favoritů soutěže a adeptem na postup do extraligy, karlovarskou Thermií, podali bojovný výkon, ale konečné porážce 77:97 nezabránili. Přesto odcházeli z domácí palubovky doprovázeni obrovským potleskem téměř 150 diváků. Druhý den hostili Domažličané Teplice a po boji je zdolali 85:77. Na kontě tak mají ve II. lize pět výher a jednu porážku.

Domažlice – K.Vary 77:97 (21:23, 47:47, 65:74)
V prvním poločase plnili mladí basketbalisté Jiskry Domažlice pokyny trenérů z ranního rozboru, tak po dvaceti odehraných minutách hry svítilo na ukazateli vysoké skóre 47:47. Vyrovnaný souboj rozhodla druhá polovina třetí čtvrtiny, kdy soupeř získal devítibodový náskok, který v poslední čtvrtině ještě navýšil. Navíc se zranil Tomáš Drozda (výron kotníku), jedna z opor týmu, který citelně chyběl v doskocích pod košem.
„Domácí nás řádně potrápili, zvláště Kozina se Štípkem nám dělali velké problémy, jsou to přes svůj věk opravdu šikovní kluci. Od našeho posledního vzájemného zápasu udělali domažličtí trenéři s týmem velký kus práce. Do tohoto utkání jsme se trápili střelecky, a tak jsme celých čtrnáct dní pracovali na střelbě přes clonící hráče, a dnes nám to konečně padalo, “ řekl po utkání karlovarský trenér Tomáš Kempf.
„Karlovy Vary byly velmi dobré střelecky, přesto jsme s nimi sehráli první vyrovnaný poločas. V polovině třetí čtvrtiny nám daly však tři rychlé trojky, a vedení už i přes naši obrovskou snahu nepustily. Nám se navíc zranil Tomáš Drozda, “ hodnotil utkání Martin Krůta, který vsítil 20 bodů, z toho dvě trojky, a udělal si tak osobní střelecký rekord.
Jiskra Domažlice: Jan Štípek 21/3, Martin Krůta 20/2, Jan Kozina 14, Matěj Klukan 12/1, Tomáš Drozda 8, Jan Velek 2, Tomáš Primus, Rudolf Kortus, Jan Anderle, Ondřej Krůta a Karel Ibehej. Trenéři: Jan Chvátal, Václav Forst a Václav Kozina.

Domažlice – Teplice 85:77 (16:26, 37:37, 61:54)
V úvodní desetiminutovce se domácí trápili střelecky, a tak soupeř šel do desetibodového vedení. To však ve druhé čtvrtině mladí hráči Jiskry vymazali, do poločasu srovnali stav skóre zápasu a ve druhé půli vývoj utkání otočili ve svůj prospěch.
„Když neubráníme Štípka s Kozinou, kteří nám dali dohromady 48 bodů, těžko můžeme vyhrát. Přesto chci kluky pochválit za to, že bojovali až do konce, “ neskrýval zklamání z porážky teplický trenér Daniel Vlček.
Jiskra Domažlice: Jan Štípek 25/1, Jan Kozina 23/1, Martin Krůta 18/1, Jan Velek 10, Jan Anderle 3, Matěj Klukan, Ondřej Krůta a Karel Ibehej po 2, Tomáš Primus a Rudolf Kortus. Trenéři: Jan Chvátal, Václav Forst a Václav Kozina.
„Karlovy Vary hrály velmi dobrý basketbal na vysoké úrovni. První poločas jsme s nimi drželi krok, když kluci plnili pokyny z ranního rozboru. Ve druhé půli nás však soupeř přehrál pod košem, navíc se zranil Tomáš Drozda. V neděli nás čekal těžký soupeř v podobě Teplic. Na klukách bylo v úvodu vidět zklamání ze včerejší porážky proti Varům, a tak Teplice šly do desetibodového vedení. Naštěstí poté jsme začali hrát to, co trénujeme a nepříznivý vývoj utkání jsme otočili, “ zhodnotil domácí dvojzápas jeden z trenérů mladých domažlických basketbalistů Václav Forst.
Karel Fait

#tbs