Starší dorostenci doma v lize jen napůl úspěšní

Komentář:

Vítězství mající cenu zlata, poté smolná porážka, tak lze charakterizovat víkendový domácí dvojzápas mladých basketbalistů Jiskry Domažlice. Ti v dalším pokračování II. ligy U19 hostili na domácí palubovce dva severočeské týmy. Zatímco v sobotu po bojovném výkonu zdolali Litoměřice 75:65, o den později podlehli smolně Děčínu 68:71. S hráči Děčína prohrávali po půli o 19 bodů, ale zlepšenou hrou ve druhém poločasu náskok Severočechů minutu před koncem duelu vymazali a na ukazateli skóre svítil nerozhodný stav 68:68. Hosté poté proměnili jednu šestku, patnáct vteřin před koncem duelu byl úmyslně faulován nejlepší hráč na hřišti Tomáš Drozda, ale házel ´pouze´ dvě šestky. Ti bohužel neproměnil a hosté poté pečetili po rychlém brejku na konečných 71:68.

Domažlice – Litoměřice 75:65 (20:18, 34:36, 57:60)

V tomto duelu nemohli trenéři počítat s jednou s opor, a to Honzou Kozinou (zánět průdušek), který již rozšířil již početnou marodku domažlického týmu. Mladým basketbalistům Jiskry Domažlice se v tomto duelu povedlo uhlídat nejlepšího střelců hostů a celé soutěže Petra Varkčku, a to se ukázalo jako rozhodující moment zápasu. Tomáš Drozda zaznamenal double, když v utkání nastřílel 17 bodů a zaznamenal přes deset doskočených míčů. Nejlepším střelcem domácích byl s 21 body Jan Štípek. Střelecky se dařilo rovněž Martinovi Krůtovi (15) a Matěji Klukanovi (13). Stínem utkání bylo zranění dalších dvou hráčů, Honzy Veleka a Filipa Kupilíka.

„Litoměřice patří k silným celkům soutěže, a dnešní výhra nad nimi má cenu zlata. Musím kluky pochválit za bojovnost a nasazení, které tentokrát předvedli s oslabeným kádrem, “ řekl po utkání jeden z trenérů mladých domažlických basketbalistů Václav Forst.
.
Jiskra Domažlice: Jan Štípek 21/3, Tomáš Drozda 17, Martin Krůta 15/3, Matěj Klukan 13/1, Václav Královec 5/1, Rudolf Kortus a Filip Kupilík po 2, Tomáš Primus, Jan Anderle, Ondřej Krůta a Jan Velek. Trenéři: Jaroslav Chvátal, Václav Forst a Václav Kozina.

Domažlice – Děčín 68:71 (15:28, 26:45, 44:54)

Domácím se nevyvedl vůbec první poločas, který prohráli vysoko o 19 bodů. Nedařilo se jim vůbec střelecky, naopak soupeři to ´padalo´. Do druhé půle vstoupili mladí hráči Jiskry po ´krupobití´ v kabině jako vyměnění, soupeře přehrávali a dávali potřebné body. Minutu před koncem zápasu tak srovnali na 68:68 a ačkoliv poté hosté proměnili jednu šestku, měli patnáct vteřin před závěrečným klaksonem velkou šanci jít po prvé do vedení a zvítězit. Hosté totiž úmyslně faulovali pod košem pronikajícího nejlepšího hráče domácích Tomáše Drozdu, který házel k překvapení všech ´pouze´ dvě šestky. Bohužel je nedal a hosté z rychlého brejku pečetili výhru.

„Domácí sehráli smolné utkání. Prohráli si je však v prvním poločase nikoliv v závěru utkání. Prvních dvacet minut nedávali koše, naopak nám to padalo. Rázem jsme tak získali téměř dvacetibodový náskok. Ve druhé půli nás domácí přehráli, ale při nás stálo štěstí a vezeme si z Domažlic cennou výhru, “ hodnotil zápas trenér Děčína Jan Skokan.

„Vůbec se nám nepovedl první poločas. Ve druhé půli jsme se zlepšili, bojovali, ale nakonec jsme prohráli. Navíc chyběly síly, každý zápas se nám někdo zraní, nebo onemocní, to je na hřišti znát. Faul na mě byl úmyslný, nevím proč rozhodčí nenařídil dvě šestky a následné vhazovaní na palubovce, jak říkají pravidla. Bohužel jsem házel jen dvě šestky, které jsem nedal, mohli jsme vyhrát. Moc mě to mrzí, “ neskrýval velké zklamání z těsné porážky nejlepší hráč domažlického týmu Tomáš Drozda.

„V sobotu jsme odehráli dobrý zápas, i přestože nám chyběli zranění Vášek Kubát a Honza Kozina. Přesto jsme se na hřiště i za nepříznivého stavu ´semkli´ a získali důležité vítězství. Bohužel se nám zranili další dva hráči z rotace, Jan Velek a Filip Kupilík. Druhý den se nám nepovedl první poločas, a přestože jsme se ve druhé půli zlepšili, na výhru to nestačilo, “ okomentoval víkendový dvojzápas kapitán domažlického týmu Jan Štípek.

Jiskra Domažlice: Jan Štípek 29/3, Tomáš Drozda 17, Martin Krůta 8/2, Matěj Klukan 3, Václav Královec 0, Rudolf Kortus 4, Tomáš Primus, Jan Anderle 4, Ondřej Krůta 3:1
. Trenéři: Jaroslav Chvátal, Václav Forst a Václav Kozina.

Karel Fait

#tbs