I když ligu U19 nevyhráli, nezklamali!

Komentář:

Mladí domažličtí basketbalisté v závěru finále Nový Jičín řádně potrápili.

Kdo v sobotní podvečer zavítal do domažlické Sportovní haly TJ Jiskra, určitě nelitoval. Starší dorostenci Jiskry Domažlice ve třetím duelu finálové série ligy U19 podlehli favorizovanému Novému Jičínu 72:90 a tím i celou sérii 0:3 na zápasy, ale za předvedený výkon se rozhodně stydět nemuseli. Odměnou jim byl dlouho trvající a zasloužený potlesk domácích fanoušků. Stínem sobotního utkání, bylo nešťastné zranění Jana Koziny, který v současné době usiluje o reprezentační dres ´sedmnáctky´. Nezbývá než věřit, že talentovaný domažlický basketbalista se co nejdříve uzdraví a dres se lvíčkem na prsou oblékne.
Domažlice – Nový Jičín 72:90 (20:26, 39:46, 58:64)
Soupeř z Nového Jičína přijel do Domažlic v nejsilnější možné sestavě, tedy se čtyřmi hráči české reprezentace ´sedmnáctky´ v čele s Matějem Rubešem. Na druhé straně se v domažlickém dresu představil další adept dresu reprezentace ČR Jan Kozina. Hosté vstoupili do utkání aktivně s cílem zápas vyhrát a tím i celou sérii. Po šesti minutách hry vedli 18:6, ale domácí zabojovali a nakonec úvodní čtvrtinu prohráli jen 20:26. Navíc během první minuty druhé čtvrtiny zaznamenal pět bodů Jan Kozina a snížili až na rozdíl pouhého bodu – 25:26. Bohužel o chvilku později se domažlický hráč a jedna z velkých opor týmu Jiskry nešťastně zranil a do utkání už nezasáhl. Hosté poté náskok navýšili, ale domácí hráči bojovali i za zraněného Honzu a v páté minutě závěrečné ´čtvrtky´ stáhli na rozdíl čtyř bodů – 68:72. Poté však přišel obranný faul jednoho z bránících hráčů Jiskry a následná technická chyba, což hosté nejenže potrestali, ale získali tak i rozhodující náskok. V závěru utkání dali trenéři domácích šanci hráčům z lavičky, kteří se rovněž střelecky prosadili a upravili na konečných 72:90.
Jiskra Domažlice: Jan Štípek 22, Tomáš Drozda 19, Filip Kupilík 9, Jan Kozina 9, Václav Královec 7, Václav Kubát 4, Rudolf Kortus 2, Jan Anderle 1, Ondřej Krůta a Tomáš Primus. Trenéři: Václav Forst, Václav Kozina a Jan Chvátal.

„Popravdě řečeno, před dnešním zápasem jsem opravdu netušil, co mohu od domácího týmu čekat. Dokázal totiž zvrátit nepříznivý stav série proti Sokolu Pražskému, což o něčem svědčí. A nutno říct, že své kvality potvrdil. Ani za nepříznivého stavu se nevzdával, a moc nechybělo a porazil nás. Trochu nám pomohlo i nešťastné zranění jednoho z klíčových hráčů Jiskry Honzy Koziny a poté, kdy se domácí dotáhli v závěrečné čtvrtině na rozdíl čtyř bodů, faul potrestaný technickou chybou. Toho jsme využili a zvítězili. Přesto smekám před výkonem domažlických hráčů, “ řekl po utkání trenér hráčů U19 Nového Jičína Martin Zdražil.
„Začnu trochu netradičně, než se dostanu k hodnocení dnešního zápasu. Od středy jsme téměř s kompletním týmem, kdy chyběl pouze Václav Kubát a Rudolf Kortus, hráli za GJŠB Domažlice v Klatovech Mistrovství ČR středních škol. Turnaj byl velmi dobře obsazený a my jsme nakonec skončili druzí, což považuji za obrovský úspěch. Ve finále jsme totiž podlehli prakticky kompletní repre U19 (Připotoční gymnázium – celé USK Praha) o 40 bodů. Tento tým v letošní extralize U19 vyhrál suverénně s každým soupeřem a Nymburk dokonce porazil o padesát bodů. Byla to velice tvrdá a dobrá příprava na dnešní duel s Novým Jičínem, “ prozradil jeden z trenérů Jiskry Domažlice Václav Forst.
Ten i přes sobotní porážku a prohranou finálovou sérii s Novým Jičínem nešetřil chválou na své svěřence: „ Nezbývá nic jiného než naše borce s pokorou pochválit za velmi super bojovný, kvalitní a kolektivní výkon. Bohužel v době, kdy jsme soupeře dotáhli na rozdíl jediného bodu, se nám zranil klíčový rozehrávač Jan Kozina. I přesto kluci ukázali, jak silným týmem jsou. Honzu nahradili, jak nejlépe šlo, i když hráč jeho kvalit v našem týmu je absolutně nenahraditelný. Kdo zápas viděl, musí sportovně uznat, tak jako já, že Nový Jičín je absolutní top v této soutěži v ČR. Klukům patří pochvala nejen za dřinu v dnešním utkání, ale i v celé sezoně. Tým pasovaný na sestupové příčky, se dostal do finále U19. A to si myslím, že není třeba více komentovat, “ hodnotil sobotní duel Forst a pokračoval: „Zranění Honzy Koziny je mi strašně líto. Měl to být jeden z dvojice domažlických borců (tím druhým Jan Štípek), kteří by měli odehrát baráž extraligové Plzně U19. Honza pro basket doslova a do písmene dýchá, a to i přesto, že konkrétně se mnou to měl jakožto koučem velmi těžké. Navíc měl absolvovat nyní reprezentační soustředění a to mě bolí třikrát více. Ale vím, že jakmile se dá dohromady, začne opět na sobě tvrdě trénovat. Jsem přesvědčený, že příznivci basketbalu tohoto velkého hráče uvidí se lvíčkem na prsou. Přeji mu brzké uzdravení a děkuji mi za spolupráci s ním. Byla to a je pro mě čest!“
Karel Fait

#tbs