Muži A získali body, ale nadřeli se

Komentář:

Týmy ze spodních pater tabulky hostili o víkendu druholigoví basketbalisté Jiskry Domažlice a byli stoprocentně úspěšní. V sobotu porazili Benešov 88:75, když téměř po celé utkání vedli, aby o den později zdolali Tábor 77:70. V průběžném pořadí se vyhoupli na čtvrté místo.
Domažlice – Benešov 88:75 (29:17, 41:40, 65:53)
Skóre zápasu otevřel v první minutě zápasu dvoubodovou střelou Pavel Bauer, hosté však otočili vzápětí na 3:5. Domácí vzápětí srovnali kapitánem Janem Blackým, ale hráči Benešova po úspěšném pokusu z dálky šli do tříbodového vedení. Domácí basketbalisté poté ale během dvou minut nastříleli soupeři deset bodů (Bauer 4, Jan Kozina, Václav Kozina a Jakub Jiřinec po 2) a rázem vedli 15:9! Do první přestávky ještě svůj náskok navýšili na dvanáct bodů v poměru 29:17.
Ve druhé desetiminutovce basketbalisté Benešova zabojovali a snížili na rozdíl jediného bodu 40:41. Domácím hráčům se povedl dokonalý nástup do druhého poločasu, během tří minut nasázeli hostům 11 bodů (Bauer 5, Václav Kozina, Josef Prettl a Jakub Tauer po 2) a získali tak rozhodující náskok, který již po zbytek zápasu nepustili.
Trojky 6:8, fauly 19:18, TH 14/10 : 18/11
Jiskra Domažlice: Kozina Václav 19 (3), Pavel Bauer 16, Blacký Jan 11, Kozina Jan 10 (2), Michal Vaněk 8 (1), Josef Prettl 8, Štípek Jan, Jakub Tauer, Jakub Jiřinec, Václav Baxa všichni 4, Josef Hrubý a Pavel Hendrich. Trenér: Karel Štípek, asistent trenéra: Tomáš Budka
Domažlice – Tábor 77:70 (20:23, 37:37, 59:55)
Pro domácího Václava Kozinu měl zápas ´pikantní´ příchuť, protože dva roky hájil barvy jihočeského týmu. „Na zápas jsem se moc těšil, přece jsem s kluky dva roky hrál a v Táboře jsem poznal spoustu kamarádů. Podle mého očekávání to byl silový basketbal s urputnými souboji o každý míč. I když se nám nedařilo střelecky, především na střelbě šestek a také z dálky, zabojovali jsme a nakonec vyhráli, “ řekl po skončení utkání Václav Kozina.
Hráči Tábora figurovali do víkendu v tabulce na posledním místě, navíc do té doby nepoznali pocit vítězství. V sobotu však nečekaně vyhráli na palubovce Rokycan, a o den později potrápili domažlické basketbalisty. Ti v první čtvrtině dotahovali náskok hostů, aby nakonec úvodní čtvrtinu prohráli 20:23. Do poločasu se svěřencům Karla Štípka podařilo srovnat na 37:37. Ve třetí čtvrtině se v prvních dvou minutách dostali domažličtí basketbalisté do čtyřbodového vedení a to udrželi až přestávky. V závěrečné ´čtvrtce´ snížili hosté na 57:59, ale následující tři minuty patřily domácím, kteří zaznamenali 10 bodů (Pavel Bauer a Michal Vaněk po 4, Jan Kozina 2) a soupeř žádný bod. A jak se později ukázalo, byl to rozhodující okamžik. Táborští se snažili nepříznivý vývoj zvrátit, ale domažličtí hráči si nenechali vítězství vzít.
„Jsme spokojeni, že jsme vyhráli obě utkání se soupeři ze spodních pater tabulky. Poslední Tábor neokusil před víkendem pocit vítězství, ale v sobotu dokázal vyhrát v Rokycanech. Na naší půdě ukázal své kvality, což ukazuje, že soutěž je velmi vyrovnaná a každý může hrát vyrovnaně s každým. V sobotu se dařilo herně a střelecky Vaškovi Kozinovi, v neděli vyšli všichni hráči nastejno, “ okomentoval vydařený dvojzápas domažlických basketbalistů Karel Štípek.
Trojky 3 : 1, fauly 23 : 29, TH 31/20 : 30/17
Jiskra Domažlice : Pavel Bauer 20, Jan Štípek 10(1), Josef Prettl 9, Jakub Jiřinec 9(1), Jan Blacký 8, Václav Kozina 7(1), Michal Vaněk 6, Václav Baxa 4, Jan Kozina a Josef Hrubý po 2, Jakub Tauer, Pavel Hendrich a Václav Baxa. Trenér: Karel Štípek, asistent trenéra: Tomáš Budka
Karel Fait

#tbs