Na divácké zázemí jsme pyšní, říká kouč Štípek

Komentář:

Nová sezona basketbalistů se rychle blíží, a tak jsme položili několik otázek úspěšnému trenérovi A-týmu Karlu Štípkovi. Zeptali jsme se ho nejen na cíl v nadcházející sezoně, ohlédli jsme se za tou uplynulou a zajímali jsme se o posily A-týmu a další informace ohledně trenérského či hráčského dění v klubu.

1) Loňský ročník byl pro domažlický basketbal velmi úspěšný. Muži se probojovali do finále II. ligy mužů a moc nechybělo a v Domažlicích se mohla hrát první basketbalová liga. Junioři také bojovali o celkové vítězství ligy U19. Na jedné straně tak můžete mít obrovskou radost, na druhé straně možná cítíte zklamání. Co Vy na to?
Úspěšná sezóna obou mužstev to určitě byla. Zklamáním pochopitelně byl poslední nešťastný zápas mužů na domácím hřišti, kdy jsme mohli slavit s fanoušky vítěze II. Ligy. Vše je však již minulostí a před námi je nová sezóna. Na zklamání se musí zapomenout. Všechna družstva nastupují do soutěže se stejnými šancemi. Nikdo se již nebude zajímat o to, jestli jsme byli ve finále nebo jsme bojovali o udržení.

2) Během sezóny v kategorii mužů jste dal šanci hráčům úspěšné U 19 Janu Kozinovi a Janu Štípkovi. Mají šanci nastoupit i v této sezóně a máte v „hledáčku“ i jiné posily?
Naše družstvo vyniká zkušeností. Začíná nám trochu chybět rychlost a agresivita, kterou bychom měli doplnit mladými hráči. Kromě obou zmíněných počítáme s Tomášem Budkou i s Tomášem Drozdou. Ostatní mladí hráči z U19 budou hrát za „B“ mužstvo. Zde by měli ukázat své kvality, abychom je mohli postupně do „áčka“ doplňovat. Pro některé může být přechod z kategorie dorostu do kategorie mužů složitou situací. Některým hráčům to může trvat i dvě sezóny. Je proto dobře, že Domažlice mají v mužích dvě družstva. Plánujeme s dorostem U19 společný středeční trénink, což by mělo hráčům přechod do starší kategorie usnadnit. Navíc chceme, aby všechna družstva používala podobný styl obrany a měla stejné útočné kombinace, což hráčům usnadní nastoupení v zápase za jiné družstvo. Je nesmysl, aby hráč nosil v hlavě 10 až 15 útočných systémů. Pak se jen soustředí na to, aby neudělal chybu, a individuální růst hráče se zastavuje.

3) Po loňské sezoně skončil s aktivní basketbalovou kariérou Václav Hrubý stejně tak ji chtěl ukončit Josef Prettl a někteří další hráči, tahouni týmu. Jak to nyní vypadá s kádrem A- mužstva?
Bohužel Václav Hrubý skutečně ukončil svoji kariéru. S Josefem Prettlem jsme se domluvili na výpomoci v zápasech, které bude moci vzhledem ke své pracovní vytíženosti v Praze absolvovat. Upřímně řečeno si nedokážu představit, že by s basketbalem úplně skončil. V tom případě bychom museli hledat adekvátní náhradu, kterou v našich odchovancích nemáme. Ze zdravotních důvodů přešel do mužů „B“ Michal Podestát. Jeho nepřítomnost v letošní sezóně pomohl nahradit Martin Hrubý. I ten ale z Domažlic odešel, a tak doufám, že nejdeme místo nich nového „střelce“.

4) Kdy zahájíte nebo jste zahájili přípravu s A- mužstvem a na co se během ní zaměříte?
13. srpna jsme zahájili týdenní atletickou přípravu, kterou vedl učitel GJŠB Mgr. František Novák a byla zaměřena na rychlostní vytrvalost. Od 20. srpna máme 3x týdně basketbalovou přípravu v domažlické sportovní hale.

5) V uplynulé sezóně jste se dostali do finále soutěže. Jaký cíl jste si dal před začátkem té letošní?
Nikdy jsem si nedával za cíl nějaké umístění, ale cílem bylo vždy zvládnutí nějakého útočného nebo obranného systému. Letos bych si přál optimálně sladit agresivní mládí se zkušenostmi a utlumit negativní emoce a reakce na výkony rozhodčích, které se při zápasech objevují jak na hřišti, tak na lavičce. Hodně nám to v uplynulé sezóně ublížilo.

7) Úspěšný trenér domažlické U 19 Václav Forst odešel trénovat do Plzně, kdo bude nyní koučovat mladé juniory?
Na basketbalovém výboru jsme rozhodli, že družstvo juniorů povede Jan Chvátal, který celou minulou sezónu strávil na lavičce družstva jako asistent. Za asistenta jsem byl zvolen já.

9) Tak to budete basketbalově pěkně vytížen.
Ano bude pro mne velmi náročná sezóna. Určitým způsobem jsem i tréninkově a zápasově zainteresován i u kategorie minižactva. Navíc od října začínám studovat v Praze na FTVS dvouleté studium trenérství na licenci A.

10) K čemu tuto licenci potřebujete?
Licenci prakticky nepotřebuji, protože ta je předepsána pro trénování družstva mužů z Mattoni NBL nebo nějaký reprezentační tým. Mně osobně jde ale o to, abych byl v obraze moderních metod a způsobů trénování, což bych pak chtěl předávat našim trenérům.

11) Jak to vypadá s tradičním Přeborem Chodska? Pokud se uskuteční, kdo se ho zúčastní?
Letošní přebor bude jen jednodenní. Uskuteční se tuto sobotu 8. září. Síly zde změří Sokolov, Domažlice a Loko Plzeň „A“.


12) Fanoušci či diváci byli a jsou vaším šestým hráčem v poli. Chystáte v následující sezóně pro ně něco speciálního?
Sílu domácího prostředí si plně uvědomujeme a jsme na ni patřičně pyšní. Vracíme se zpět k losování výherních vstupenek. Manažerovi oddílu Tomášovi Budkovi se podařilo sehnat sponzora, který má zájem se touto formou prezentovat. Pro diváky ale bude hlavně důležitý herní projev, který bude družstvo předvádět. Soutěž se každým rokem zkvalitňuje. Letos nás čeká velmi těžké rozlosování. První čtyři zápasy nastupujeme na hřištích soupeřů. Divákům se doma představíme až 27. října.

13) Co byste chtěl ještě čtenářům vzkázat?
Za oddílem je mnoho lidí, bez kterých by basketbal v Domažlicích neexistoval. U minižáků si velmi vážím práci Víti Pohanky, který pomáhá vychovávat drobotinu, u dorostu Josefa Čapka, který je již mnoho let nepostradatelným mužem jak po stránce trenérské, tak po technické, Václava Koziny, který byl, je a bude srdcem dorosteneckého družstva. Pochopitelně nemohu nejmenovat Tomáše Budku. Bez jeho manažerských schopností si nedokážu chod oddílu představit. K těmto lidem si přidávají další a další bývalí hráči, rodiče. Každé malé kolečko v tomto soukolí je velmi důležité. Pokud jedno vypadne, tak se sice jede dál, ale začne to, bohužel, drhnout.

Děkujeme Vám za rozhovor a přejeme celému basketbalovému oddílu v nové sezóně mnoho sil, úspěchů. Ať vám to vaše soukolí pracuje jako dobře namazaný stroj.

#tbs