Důležité bude skloubit kolektiv a dát mu tvář

Komentář:

Domažlický deník /BASKETBAL/ – Nová sezona basketbalistů Jiskry Domažlice se neúprosně blíží, a tak jsme vyzpovídali trenéra A – týmu Karla Štípka a manažera klubu Tomáše Budku staršího.

Nová sezona se blíží, zhodnoťme nejprve tu uplynulou.

Karel Štípek: „V uplynulé sezoně jsme postoupili ze čtvrtého místa do play-off, kde jsme podlehli vítězi základní části Teplicím po vyrovnaných utkáních 0:2 na zápasy. V Českém poháru jsme podlehli až ve čtvrtém kole na domácí palubovce Spartě Praha, která se stala suverénním vítězem I. ligy po základní části, v níž našla přemožitele jen ve dvou zápasech. Hodnotím tedy minulou sezonu jako úspěšnou."
Tomáš Budka: „Podařilo se nám výborně začlenit do týmu dorostence Honzu Štípka a Honzu Kozinu, v řadě zápasů ´čuchl´ ke II. lize i Vašek Královec. Vzhledem k tomu, že značnou část sezony jsme odehráli bez zraněných Pavla Bauera a Jirky Blackého, a musel tak několikrát úspěšně vypomoci i Pepík Prettl, tak opravdu se dá hodnotit jako velký úspěch postup až do play-off, kam jsme se ostatně propracovali už čtvrtým rokem po sobě."

Jak se vaše týmy připravují? Kolikrát týdně trénujete? Sehráli jste nějaké přípravné zápasy?

Karel Štípek: „Přípravu jsme začali v polovině srpna. Nyní trénujeme dvakrát týdně a sehráli jsme tři přípravné zápasy s extraligovým dorostem Plzně, s německým Mnichovem a s výběrem amerických univerzit. Třetí zářijový víkend jsme pak uspořádali Přebor Chodska."

Jaké soutěže obsadíte? Předpokládám, že II. ligu mužů, ligu U19 a minižáky…

Tomáš Budka: „Ano, vezmu-li to od nejstarších, tak máme A tým ve II. lize, B tým v krajském přeboru, U19 v Lize starších dorostenců, U17 v krajském přeboru. Nově jsme přihlásili U15 do už třetí republikové soutěže v oddíle, Divize U15. A pak máme ještě mladší U13 a U11 v krajském přeboru. Nejvýznamnější změna se udála v trenérském obsazení, angažovali jsme šéftrenéra mládeže, rokycanského Erika Eismana, který bude mít za úkol při náborech na školách našeho okresu získat co nejvíce mladých talentů pro basketbal. Přímo na starost dostal koučink ligových starších dorostenců. A vzhledem k jeho mladému věku 26 let a odehraným třem sezonám v Mattoni NBL je i nejvýznamnější posilou našeho A týmu ve II. lize."

S jakými cíli vstupujete do nové sezony?

Karel Štípek: „Soutěž II. ligy se neustále zlepšuje. Je to z důvodů přicházení zahraničních hráčů do NBL, čímž se kvalitní hráči, na které nezbývá místo v sestavě, posouvají do nižších soutěží. Mladí hráči, kteří startují v NBL, mohou využít startů za tři mužstva v soutěžích. Naším cílem bude stejně jako v předchozích letech hrát dobrý basketbal. Soutěž bude opět vyrovnaná, proto chceme hrát klidný střed tabulky, a když to půjde, popereme se opět o postup do play-off."

Posílili jste, popřípadě kdo skončil, odešel či přišel?

Karel Štípek: „Josef Prettl ohlásil ze zdravotních důvodů konec kariéry. Pokud by mělo však během sezony družstvo problémy, tak bych ještě rád využil jeho podkošovou sílu. Jan Kozina odešel do Nymburka. Smluvně je však domluvené, že by naše řady měl posílit v 50% zápasů. S ním by měl pomoci pod košem jeho spoluhráč z extraligového dorostu Stegbauer. Oba dva reprezentovali ČR na mistrovství Evropy U18. Dále se domlouváme na spolupráci s Lokomotivou Plzeň, kam odešel Pavel Bauer, který bude od nové sezony hrát I. ligu. Za něj by měl posílit tým Michal Froněk na křídle a pod košem mladí hráči Jiří Doljak a Jan Bakule. Z Jindřichova Hradce přišel Erik Eismann, který má zkušenosti s NBL, o tom už hovořil Tomáš Budka."

Co byste označili za přednosti a naopak slabiny týmu?

Karel Štípek: „Bude důležité, jak se dokážeme vyrovnat s odchodem Pavla Bauera pod košem. Jinak si myslím, že s hráči na perimetru jsme si polepšili. Budeme muset hrát agresivní obranu s rychlým protiútokem. Celková strategie útočné činnosti bude muset být postavena úplně jinak. Přednosti vidím v agresivitě družstva a slabinu pod košem ve hře jeden na jednoho. Dále se obávám, jak zvládneme tréninkový rytmus. Mnoho hráčů je nasmlouváno od jiných družstev a nejtěžší bude tento kolektiv skloubit a dát mu nějakou tvář."

Vaším šestým hráčem při domácích zápasech jsou diváci.

Tomáš Budka: „Pochopitelně bychom si přáli, aby nám fanoušci nadále zachovali přízeň, a ještě lépe, aby se jejich řady dále rozrostly."

Chystáte pro ně něco speciálního?

Tomáš Budka: „Už na prvních domácích zápasech spatří světlo světa dlouho očekávaný originální autorský dokument Tenkrát na Západě, který mapuje léta 2004 – 2007, kdy Jiskra působila v tehdejší I. lize mužů. Fanoušci se mohou těšit na opravdu zdařilý dokumentární snímek reportéra České televize Tomáše Budky. Cena DVD byla stanovena na 100 Kč a výtěžek půjde celý na rozvoj mládežnického basketbalu Jiskry."

Odchovanec domažlického basketbalu Jan Kozina reprezentoval na nedávném ME 18 v Lotyšsku. Jak vnímáte jeho úspěch?

Karel Štípek: „Jsem rád, že další hráč domažlického basketu přičichl ke špičkovému basketu. Přál bych si, aby mu forma a hlavně zdraví vydrželo co nejdéle. Jeho výkony jsem pochopitelně sledoval, a dokonce jsem mu i na dálku přes sms ´vynadal´, že je málo aktivní ve střelbě. Radovan Kouřil neodevzdal to, co od něj trenéři v reprezentaci očekávali, a myslím si, že ho Honza dokázal určitou formou v Lotyšsku nahradit. Jsem rád, že ve smlouvě je zakotveno, že musí nějaké zápasy odehrát za Domažlice. Jak ho znám, tak bude pro něj srdeční záležitost nastupovat na domácí palubovce a z naší strany je zde radost, že s ním neztratíme veškeré kontakty."
⋌Karel Fait

#tbs