Rozhovor Lukáš Pivoňka - odchovanec BK JISKRA DOMAŽLICE

Komentář:

1. Jaké byly tvé začátky v basketbale – kdo tě k němu přivedl?
Začínal jsem jako každý kluk naší generace, pořád jsme něco hráli a patřil k tomu i basketbal. A k němu mi přivedl můj otec a pan Kejval.
2. Jak vzpomínáš na Domažlice – na co nejraději?
Na Domažlice vzpomínám jen v dobrém, žiji zde s rodinou, mám tady spousta přátel. V basketbalových vzpomínkách mi utkvěla doba pod vedením trenérů Janiurek a Pivoňka, kde byl ročník 1973 -74.
3. Kde všude a u koho si během své basketbalové kariéry působil?
Začínal jsem v TJ Jiskra Domažlice, USK Praha, Bohemians Praha, širší výběr reprezentace kadetů ČR - ročník 1974.
4. Jakých úspěchů si nejvíce ceníš - osobní nebo týmové?
Za Domažlice postupu z krajského přeboru do ligy v dorosteneckém věku, kde jsme hostili v té době profesionální střediska Litoměřic, Vyšehrad Praha, Sparta Praha atd. Za USK ČSFR – 2.místo muži, potom rok 92, kde jsem byl na turnaji v Taiwanu a hrál za ČR muži ve finále proti USA. Dále první historický zisk titulu mistra ČR s USK Praha rok 93, účast v PMEZ kde jsme potkávali soupeře jako Benetton Treviso, Atletico Madrid, atd.. Z poslední doby vícemistr MČR veteránů 2015.
5. Největší basketbalové zklamání?
Prohra s USK muži ve finále ČSFR proti Prievidza. A sebrané vítězství ve finále krajského přeboru starších žáku proti domácímu BK Chodovu, kde jsme dali koš pár vteřin dokonce, koš nám nebyl neuznán a o bod jsme prohráli..
6. Co obnášel život profesionální hráče?
Za mě to obnášelo stěhování do Prahy, změna školy a osamostatnění. K tomu nový každodenní program: škola, trénink, škola, trénink, posilovna, regenerace, zápas, volná zábava, cestování a to vše v různém pořadí.
7. Jak vnímáš momentálně basketbal – je nějaký rozdíl mezi basketbalem tvé hráčské kariéry na vrcholu a dnešním basketbalem?
Za nás to bylo méně atletické nebo se na to nekladl takový důraz. Dnes ta hra nabírá nový směr je rychlejší, více kontaktní a objevuje se zde spousta cizinců, kteří tomu dávají jejich styl basketbalu.
8. Co by si vzkázal našim mladým basketbalistům - máš nějakou radu do jejich basketbalového života?
Chtěl bych všem mladým basketbalistům vzkázat, ať se tím baví a hlavně vydrží i když se nedaří a on úspěch časem dostaví. A pokud je to vůbec možné ať se pokusí ve volném času odpoutat od PC a více času trávit s přáteli na hřišti.
Děkujeme Lukášovi za rozhovor a přejeme mu hodně úspěchů v osobním životě.
BKJD

#ee