BASKETBALOVÍ JUBILANTI V DOMAŽLICÍCH

Komentář:

BASKETBALOVÍ JUBILANTI V DOMAŽLICÍCH
Každý rok je sváteční nálada o Vánocích v rodinách Pohankových a Štípkových ještě o něco slavnostnější než v jiných domácnostech. A to proto, že hlavy těchto rodin slaví narozeniny. Letos to je vyšperkované tím, že Vítězslav Pohanka (nar. 23.12.1966) a Karel Štípek (nar. 24.12.1966) slaví abrahámoviny. Oba dva pánové už v současné době patří k nejvýznamnějším postavám v historii basketbalu v Domažlicích a dění v klubu Basketbal Jiskra Domažlice si lze bez nich jen velmi těžko lze představit.
Víťa Pohanka začíná s basketbalem ve svých 8-9 letech v kroužku u Oliny Peckové, po níž v září 1976 přebírá vedení družstva a tréninků Miroslav Janiurek, trenér, jenž asi nejvíce ovlivnil oba chlapce v první části jejich basketbalového života. O chvíli později se přidává i Karel Štípek. Jejich spoluhráči tenkrát byli m.j. Vašek Hrubý, Honza Psutka, Josef Bufka, bratři Čapkové, později se přidávají Ivan Murin, bratři Gerlických, Pavel Kříž, Martin Konicar, Jiří Vtípil, Pavel Krejčíř, Václav Červený. Největším úspěchem této party bylo suverénní vítězství v krajském přeboru starších žáků sezóny 1980-81 a následně 3.místo na Mistrovství ČSR v Havlíčkově Brodě, kdy jako jediné družstvo mimo tréninková střediska mládeže (TSM) bralo medaili.
Víťa Pohanka pak v kategorii ml.dorostu musel hráčskou kariéru přerušit a posléze se vrací jako trenér mládeže. Jako zralý muž se pak začlenil na začátku tisíciletí do C-družstva mužů, tzv. DreamTeamu. Karel Štípek se v ml.dorostu stává pilířem základní sestavy a společně V.Hrubým, Murinem, Křížem, V.Duffkem, Rettem, Vtípilem, H.Gerlickým, Červeným, bratry Čapkovými vybojovali postup do dorostenecké ligy. Nejlepší z tohoto družstva V.Hrubý a P.Kříž odcházejí povýšit své kariéry do pražských ligových celků a Karel Štípek na studia Pedagogické fakulty v Plzni.
Karel po skončení zákl.vojenské služby v září 1990 přebírá družstvo minižaček a zahajuje svoji úspěšnou trenérskou kariéru. I přes vytíženost trenérskou je dále aktivním hráčem A týmu a později B družstva. V počáteční části svého trénování se významně zasloužil o obnovení ženského basketbalu v Domažlicích. Později pak basketbal doslova naučil řadu pozdějších členů ligového týmu mužů - svého syna Honzu, Ondru Humla, Pepu Hrubého, synovce Pavla Bauera, Vaška a Honzu Kozinovi, Jakuba Tauera, T.Vondrovice, J.Jiřince, O.Kupilíka, atd. Pomyslným vrcholem v kariéře trenéra se pak stává srpen 2009, kdy přebírá A tým mužů Jiskry Domažlice ve 2.lize, s nímž krom sezóny 2015-16 vždy postoupil do play-off. Na svém trenérském postu u A-týmu mužů v současné době kroutí již 8.sezónu. Rok 2016 a tedy i rok jubilea znamená pro Karla Štípka i dosažení nejvyšší republikové trenérské kvalifikace, na podzim úspěšně dokončil studia trenérské licence A.
Oba jubilanti jsou zároveň i dlouholetými domažlickými basketbalovými činovníky. Karel zastával kdysi v Jiskře Domažlice post předsedy i místoředsedy basketbalového oddílu a Víťa byl dokonce historicky posledním předsedou basketbalového oddílu TJ Jiskra Domažlice v letech 2008-2014. Od prosince 2014 pak pokračuje basketbalové hnutí v samostatném klubu Basketbal Jiskra Domažlice z.s. a oba pánové jsou členy výboru Klubu.
Víťo a Karle, do dalších let přejeme vedle zdraví i pořádnou porci stěstíčka a elánu do další práce pro Vaši celoživotní lásku – DOMAŽLICKÝ BASKETBAL !


Tomáš Budka
předseda
Basketbal Jiskra Domažlice z.s.
(s použitím vzpomínek Miroslava Janiurka)

#tbs