Hodnocení trenérů mládeže v sezóně 2016-17

Komentář:

V letošní sezóně jsme nastupovali a prezentovali se s kategoriemi přípravek, U11, U12, U13 u přípravek jsme byli rozčleněni do klubové mladší, straší a školní jako Mrákov, Kdyně a Klenčí p. Čerchovem. Naše koncepce nebo směr, kterým jsme se vydali byl rychlý basketbal s dobře zvládnutými individuálními činnostmi a agresivní obranou. Tento model se nám podařil více jak u poloviny hráčů ve všech týmech přijmout za své, což je pro minižákovské kategorii uspokojující. Nicméně tady jsou hodnocení a názory některých trenérů, kteří se s těmi to kategoriemi setkávali.

Hodnocení školních přípravek: Josef Prettl

Tento rok jsme v součinnosti s řediteli tří základních škol, Mrákov, Klenčí pod Čerchovem a Kdyně, pokračovali v projektu basketbalových přípravek v rámci školní aktivity dětí ve výše zmíněných školách. Jednou týdně do těchto škol dojíždějí trenéři BK Domažlice a učí nejmladší děti basketbalovým základům.

Musím s potěšením konstatovat, že děti si hodiny basketbalu oblíbily a na každý trénink se těší a jejich zápal do hry je pro nás jako trenéry velice potěšující.

V základní škole Mrákov je základna největší a na hodiny basketbalu chodí v průměru 30 dětí z druhých a třetích tříd a cca dalších 20 dětí chodí do starší přípravky. Takovýto objem dětí se dá v jedné tělocvičně jen těžko zvládnout a já bych tímto chtěl moc poděkovat řediteli p. Dufkovi za jeho aktivitu a pomoc při těchto hodinách. Bez jeho pozitivního a aktivního přístupu k celému projektu basketbal na základních školách by se něco takového jen těžko realizovalo.

V základní škole Klenčí pod Čerchovem dochází na basketbalovou přípravku cca 18 dětí. Věkové kategorii jsou v tomto případě namíchané a zahrnují celý první stupeň. Některé děti chodí na hodiny basketbalu již několik let a jejich zlepšování v basketbalových dovednostech je potěšující. V této škole zaštituje tuto činnost pí. Váchalová, které bych touto cestou také velice poděkoval za vstřícný přístup a aktivitu.

V základní škole Kdyně jsme navázali na práci pí. Schreibrové, která hodiny basketbalu na této škole vedla již několik let předtím a poslední roky skvěle spolupracuje s námi trenéry BK Domažlice. Té bych také chtěl mnohokrát poděkovat za skvělý přístup a zápal, se kterým pomáhá vychovávat mladé sportovce. Ve Kdyni se účastní basketbalové přípravky průměrně 20 dětí, které mají v této škole krásnou tělocvičnu a skvělé zázemí a podporu vedení školy.

Je velké potěšení pro nás trenéry sledovat progres mladých sportovců a zápal do hry. Děti z těchto přípravek, kteří mají zájem začínají navštěvovat specializované tréninky v našem oddíle a zapojují se do našich kategorií a stávají se právoplatnými členy družstev, které poté reprezentují BK Domažlice v soutěžích.

V tomto projektu chceme pokračovat i v následujících letech a spolupodílet se na rozvoji mladých lidí a pokusit se vychovat mladé basketbalisty.

Hodnocení přípravka mladší: Erik Eisman

U našich nejmenších je nejdůležitější zábava a basketbal jako hra zatím zůstává v pozadí. Základem je rozvíjet všechny jejich dovednosti a zlepšovat jejich schopnosti formou her, kde je fantastický lektor moje kolegyně Radka Špalková. Nicméně doba se mění a my je musíme učit lézt po stromech, nutit po škole běhat za barákem atd. Takže naše náplň je, byla a bude děti rozvíjet ve všestrannosti. A to se nám podařilo nebo aspoň u dětí, které docházeli na tréninky.

Hodnoceni přípravka starší: Vítězslav Pohanka

V této kategorii je několik šikovných hráčů. Pravidelné tréninky dvakrát týdně a někteří hráči chodím ještě v pondělí mezi starší, jsou na hráčích vidět. Tréninková docházka je velmi dobrá. Tato kategorie doplněná o ročník 2008 bude perspektivní pokud se ji podaří doplnit v náborech na sezónu 2017/18. Hráči v letošní sezóně odehráli několik turnajů přípravek se střídavými úspěchy. Hráči již v tomto věku zvládají některé činnosti dobře a je vidět snaha, která dává naději, že se tým bude nadále velmi slibně rozvíjet. Pravda jsou mezi hráči i takový, kteří nebudou v budoucnosti použitelní, ale tréninky je baví a je zde možnost, že s nimi přijdou i jejich šikovnější kamarádi.

Hodnocení U11: Jiří Paidar

Tato sezóna byla plná očekávání, jak si náš tým povede. Vedli jsme si velmi dobře, přestože nás trápila neúčasti hráčů z důvodů nemoci či zranění. Přesto se zbytek týmu doplněn přípravkou snažil a podával dobré někdy vynikající výkony. Takže v polovině sezony jsme přezimovali v čele tabulky. S prořídlou sestavou jsme se zúčastnili vánočního turnaje, kde nám finále uteklo o dva body a smolně jsme skončili na bramborové pozici. Ovšem konfrontace s Opavou a Tygry Praha ukázala, že naši hoši, když chtějí, umí hrát pěkný basket. Druhá část soutěže už nám bohužel nevyšla tak dobře. Zejména zápasy s Lokotkou. A tak jsme skončily těsně pod vrcholem. V kvalifikaci se ukázalo, že nám ještě chybí ten správný tah za vítězstvím. Účast na Velikonočním turnaji přinesla opět skvělé zápasy a opět bramborovou pozici. Ale zkušenosti se zahraničním basketbalem také nejsou marné.
Ale co nám sezóna ukázala, že kluci se v tom basketbalovém umu posunuli o několik příček výš. Doufám, že v další sezóně tomu nebude jinak.

Hodnocení U12: Erik Eisman

Tato kategorie se opírala o dva talentované hráče, kteří převážně hráli za U13 a bohužel pro početní nedostatek dětí v ročníky byl tento tým tzv. "béčkem". myslím si že každý klub by měl mít takové to družstvo, kde jsou hráči méně mentálně, fyzicky, basketbalově vyspělí, ale jejich touha a nadšení to přetlačí. Sice ne po výsledkové stránce, ale jejich smysl sportu a zábava je basketbal a to je důležité. v tomto směru jsme se odchýlili od basketbalu, ale zaměřili se na lidskou stránku a dali šanci všem hráčům ze všech kategorií, aby si zde zahráli a bez ohledu na výsledek je to bavilo a to tento tým splňoval.

Hodnocení U13: Josef Prettl

Kategorie U13 je nejstarší mládežnickou kategorií v našem oddíle. Chlapci ročníku 2004 doplněné o ročník 2005 obsadili v letošním roce v KP třetí místo za družstvy Klatov a Plzně a zúčastnili se kvalifikace na národní finále, ale na tuto metu nedosáhli. Tým, který se již několik let připravuje pod trenérským vedením trojice Prettl, Ticháček, Eisman, zaznamenal v letošním roce výkonnostní progres. Bohužel toto zlepšení nezaznamenáváme u všech hráčů a je naším primárním úkolem vyhodnotit proč tomu tak je, v další sezoně se na toto zaměřit a vytvořit pro všechny takové tréninkové podmínky, aby hráči, kteří mají vyšší potencionál k rychlejšímu rozvoji svých dovedností, nezůstávali stát na místě a naopak hráči, kteří nemají takové dispozice a nejsou zatím na takové technické a mentální vyspělosti, měli možnost na sobě pracovat a zlepšovat se.

K samotné sezoně je třeba říci, že celek se během ročníku konsolidoval a zlepšoval se zápas od zápasu. K týmu, který je již několik let pohromadě, se připojili Kubovec, Strádal, Zvolánek, kteří tým kvalitně doplnili a zapadli dobře do kolektivu. Bohužel musím konstatovat, že časté absence, jak při tréninku tak při zápasech, nás brzdili po celou sezonu. Toto v součinnosti s rodiči musíme pro příští sezonu co nejvíce eliminovat a snažit se o co maximální možnou účast, abychom mohli dosahovat lepších výsledků. Tréninková morálka je u některých jedinců špatná. V této věkové kategorii je třeba si uvědomit, že pokud nebude nastolen řád a pravidelnost, nemůže to vést k úspěchu. Na druhé straně vnímáme velice pozitivně, že většina hráčů si začíná uvědomovat, že trénují ve specializovaném tréninkovém centru a při tréninkových jednotkách pracují velice poctivě a snaží se dosahovat lepších výsledků. Tento tým má do budoucna velký potencionál, ale hráči musejí mít na paměti, že za každým úspěchem stojí tvrdá práce a nasazení.

Závěrem bych chtěl poděkovat všem kolegům, kteří zde odváděli práci pro klub, odpočněte si a naberte síly do budoucí sezóny. Jen tak dál !!!

#ee