Vánoční turnaj v Plzni 2017

Komentář:

Na sklonku roku se domažličtí basketbalisté zúčastnili již 6. ročníku basketbalového turnaje mládeže v Plzni. Ve dnech od 27. do 29. prosince se na šesti hřištích představilo 75 družstev, celkem 1175 účastníků z pěti evropských zemí. Domažlice na turnaji reprezentovaly kategorie U12 a U14. Hráči v kategorii U14 odcestovali do Plzně ve značně okleštěné sestavě bez pěti hráčů základní rotace vlivem zranění a nemocí.

BK Loko Plzen - BK Domažlice 65:14

Turnaj pro nás začal již 27.12. v 8:30 ráno, kdy jsme se setkali s domácí Lokomotivou Plzeň. Již tento první zápas nám naznačil, že v ne kompletní sestavě bude pro nás turnaj velice těžký. Bohužel se nenašel žádný jiný lídr v týmu Domažlic, který by se bodově prosazoval a táhnul tým za vítězstvím. Domácí hráči si od první chvíle šli za vítězstvím a svůj náskok navyšovali až na konečné vítězství
65 :14. Body: Zvolánek a Ticháček po 4, Kalíšek, Škarda, Prettl po 2.

Baskets Vilisbiburg - BK Domažlice 47.34

K druhému utkání jsme nastoupili v pravé poledne proti soupeři z Německa týmu Basket Vilsbiburg. S tímto týmem jsme sehráli nejvyrovnanější utkání a před posledním hracím obdobím jsme prohrávali o pouhé dva body. Hrál se vyrovnaný basketbal a k vidění byly pohledné akce na obou dvou stranách. Bohužel v poslední čtvrtině jsme nedokázali uhlídat německé střelce a tuto čtvrtinu jsme prohráli 17:6 a tím pádem i celý zápas 47:34. Body: Kalíšek 14, Prettl, Škarda, Zvolánek, Ticháček, Altynski 4.

BK Domažlice - Sokol Kbely 14:47

Druhý den turnaje jsme narazili na neznámý tým Sokol Kbely. Bohužel od samého začátku jsme se nedokázali prosadit přes veliké hráče hostujícího týmu a první čtvrtinu jsme prohráli 16:4. Poté se začalo hrát vyrovnaně, ale hráči Kbel nedopustili, abychom se přiblížili na dostřel. Ve třetí čtvrtině jsme nezaznamenali ani bod a to rozhodlo o tom, že si Kbely dokráčeli k pohodlnému pohodlnému vítězství 47:14. Body: Zvolánek 6, Kalíšek 4, Škarda 2, Kratochvíl 2.

Tornados Franken - BK Domažlice 106:12

K druhému utkání druhého dne turnaje jsme nastoupili proti německému týmu Tornados Franken. Pod tímto názvem se představila basketbalová akademie Norimberku. Tento celek se stal vítězem celého turnaje bez jediné porážky. Náš tým hráči Norimberku deklasovali 106:12 a k tomuto zápasu není moc co dodat. Výběrový tým německého soupeře byl lepší ve všech herních činnostech a bylo velice těžké se prosadit pod jejich koš. Body: Zvolánek 8, Prettl, Ticháček 2.

BK Domažlice - Sokol Vyšehrad 8:35

Třetí den turnaje jsme nastoupili k jedinému zápasu proti Sokolu Vyšehrad. Tento zápas se mohl zdá jako nejvyrovnanější a byla velká možnost připsat si alespoň jedno vítězství na turnaji. Hráči Domažlic však přistoupili k utkání velice laxně a i přes nepříliš kvalitní výkon soupeře jsme z tohoto utkání odešli poraženi. Body: Prettl 4, Ticháček, Zvolánek 2.



Bohužel za celý turnaj se nám nepovedlo to, aby alespoň v jednom utkání předvedlo kvalitní výkony více hráčů najednou. Dobrý výkon jednoho hráče v utkání v basketbale nic neznamená. V tréninku se musíme zaměřit na větší bojovnost, vůli po vítězství a na dovednosti jednotlivce, které nejsou na patřičné úrovni a z toho plynou ztráty míče a tím pádem prohráváme zápasy. Hráčům i trenérům bych chtěl poděkovat za účast na turnaji a těšíme se, že příští ročník turnaje přinese i kvalitní sportovní výsledky.


Kategorie U12



Jiskra Domažlice – Niners Chemnitz 52:49 (18:12, 30:23, 40:37)

Střelci: Macht 16, Záhoř 10, Vojta Mach, Paidar a Vondraš 6, Váchal 4, Konop a Holý 2

V prvním utkání turnaje jsme se střetli s kvalitním německým týmem Chemnitz. Po celé utkání jsme si udržovali mírné vedení až 32:23 během 3.čtvrtiny. Poté jsme odrazili i soupeřův nápor, kterým dokázal na krátkou chvíli stav otočit. Po dobrém výkonu jsme si tak připsali první vítězství.

Kondoři Liberec – Jiskra Domažlice 8:121 (0:28, 4:61, 6:93)

Střelci: Paidar 31, Macht a Vondraš 24, Záhoř 16, Váchal 10, Holý 6, Vojta Mach 4, Prokop Mach, Shilling a Škarda 2

V druhém utkání nás čekal tým Liberce, který byl složený z nepříliš zkušených hráčů. Positivem zápasu bylo, že jsme dokázali udržet úsilí v obraně po celý zápas. Bohužel ani v tomto utkání se nepodařilo skórovat všem našim hráčům.

Jiskra Domažlice – Loko Plzeň 34:61 (10:17, 12:31, 20:45)

Střelci: Macht 14, Vondraš 8, Záhoř a Holý 4, Škarda a Mach Vojta 2

Druhý hrací den jsme čekali na náš jediný zápas až do 17:20. Toho jsme využili k bowlingu a dalším společenským hrám. Ale tento odpočinkový den jsme přenesli i na hřiště, kde jsme vůbec nestačili v nasazení, rychlosti, bojovnosti a tvrdosti v soubojích. Odcházeli jsme tak ze zápasu zaslouženě poraženi a ubrečení zároveň.

Norimberk – Jiskra Domažlice 41:35

Poslední den ráno jsme sehráli vyrovnané utkání s Norimberkem. Opět jsme byli od začátku v lehkém vedení. Tentokrát jsme však v hlavách neustáli soupeřův nápor a nechali ho v poslední čtvrtině otočit. Hodně tomu přispělo to, že se hráči starali spíše o výkon rozhodčích, styl obrany soupeře a ohledávání bolístek, než aby se soustředili na svůj výkon.

Jiskra Domažlice – Niners Chemnitz 55:26 (9:4, 18:12, 26:22)

Střelci: Macht 13, Paidar 12, Záhoř 8, Holý 6, Vondraš 4, Váchal a Škarda 2

Do zápasu o konečné 7.místo jsme nastupovali proti stejnému soupeři jako v prvním utkání turnaje. Opět se jednalo o vyrovnaný zápas, kdy jsme byli zase od začátku o malý kousek ve vedení. Na rozdíl od ranního utkání jsme tentokrát dokázali hrát s chutí a koncentrací jen na svůj výkon, což rozhodlo. Po dobrém vstupu do poslední čtvrtiny a odskočení na 30:22 se soupeř psychicky složil a začal gestikulovat a diskutovat s rozhodčími i směrem na naše hráče, čehož jsme využili až k vedení 41:26. Poté po několika technických chybách soupeře náš náskok ještě narostl.

Turnaj celkově bohužel potvrdil, že na rozdíl od předních družstev naší kategorie nemáme 10 vyrovnaných hráčů, což je při pravidle o povinném střídání problém. Ale i tak jsme předvedli řadu

výborných individuálních výkonů a když jsme se neutápěli v přílišném driblování jednoho hráče, tak i týmových. Zároveň každému hráči i nám trenérům ukázal na čem v tréninku dál pracovat.

Konečné 7. místo v kategorii U12 a 6. místo v kategorii U14 nás nemohou uspokojit.

#pp