EASTER CUP – KLATOVY 2018

Komentář:


I letos se náš oddíl BK Jiskra Domažlice zúčastnil již tradičního velikonočního turnaje Easter Cup v Klatovech. Turnaj se uskutečnil od čtvrtka 29. března do neděle 1. dubna. Turnaje se zúčastnilo dohromady celkem 93 týmů z celé Evropy a dva týmy z USA. Klub BK Domažlice reprezentovali družstva v kategorii U11 a U12 kategorie. U11 byla vůbec poprvé na takovémto velkém turnaji a přijela sbírat zkušenosti.

Kategorie U11 (ročníky 2007 až 2009) své první utkání odehráli ve čtvrtek v pravé poledne. Jednalo se o první a zároveň poslední vítězné utkání na turnaji. Soupeřem našim borcům byl BK Beroun. Kluci byli hodně nažhaveni na hru a svůj elán a nadšení proměnili ve výhru o 6b. Druhé utkání toho dne jsme sehráli se Sokolem Pražským, se který jsme prohráli o 22bodů. Druhý den jsme nastoupili k jedinému utkání tohoto dne a to proti slovenskému soupeři BBK Bánovce nad Bebravou. Velice kvalitní tým našeho východního souseda nám uštědřil nejvyšší prohru turnaje o 28bodů. V sobotu jsme odehráli dvě utkání. První utkání s NINERS Chemnitz a posléze s pozdějším vítězem Basketbal TJ Svitavy. Ani jedno utkání tohoto dne neskončilo naší výhrou. V neděli jsme se tedy utkali o 9. - 10. místo s celkem Loko Trutnov. Přestože jsme skončili na 10. místě z dvanácti účastníků, byl pro nás turnaj velkým přínosem. Sehráli jsme sedm kvalitních utkání se soupeři, které jinak v sezóně nemáme šanci potkat.
„Turnajová atmosféra působila i na naše kluky velice pozitivně. Někteří hráči podali výkony, na které u nich nejsme zvyklí. Myslím si, že turnaj dal našim hráčům pozitivní impuls do dalšího basketbalového života a poznali, jak se hraje basketbal i v jiných státech po celé Evropě a jiných regionech Čech.“ Ohodnotil trenér kategorie U11 Vítězslav Pohanka.
Děkuji i rodičům, kteří s námi prožívali basketbalový turnaj. Děkuji i fotografům, kteří dokumentovali průběh turnaje. Fotky lze shlédnou na našem Facebooku.

Ve stejný den i ve stejný čas jako hráči U11, jen v jiné tělocvičně, vstoupili do turnaje i hráči kategorie U12. Hned v prvním zápase jsme narazili na tradičního rivala z Plzně. I když hráči Domažlic tahali za delší kus provazu a v zápase vedli již o 16 bodů, nakonec v dramatické koncovce zvítězili rozdílem jediného bodu a připsali si tak první vítězství v turnaji. K druhému zápasu nastoupili hráči až druhý den ve 13:00, kdy se utkali s hráči BC Kolín. V tomto zápase se hrálo vyrovnané utkání od začátku až do konce a v závěru přálo více štěstí hráčům Kolína, kteří v dramatické koncovce zvítězili o jeden bod 34:33. Ve druhém utkání druhého hracího dne nastoupili domažličtí hráči proti hráčům německého HSV Wiemaru. V tomto utkání se jednalo spíše o trénink pro domažlické hráče, kteří zvítězili jednoznačně 106: 1. O přímém postupu do semifinále mělo rozhodnout utkání s německým Chemnitzem. Hráči německého týmu byli do té doby ve skupině neporaženi a věděli jsme, že nás čeká těžký soupeř a to se i na palubovce potvrdilo. Naši hráči odehráli nejlepší utkání v turnaji, ale bohužel v dramatické koncovce prohráli o čtyři body a bylo jasné, že do semifinále se nepodívají. Poslední den turnaje tak na hráče BK Domažlice čekali boje ve skupině o páté až osmé místo. K prvnímu utkání jsme nastoupili hned v 8:00 ráno proti domácímu rivalovi BK Klatovy. Hrál se opět velice vyrovnaný basketbal, kdy ještě v poločase domácí hráči vedli o 2 body, ale v závěru se domažlickým borcům povedlo otočit skóre na svoji stranu a vyhráli rozdílem šesti bodů. K poslednímu utkání turnaje jsme nastoupili proti SKB Rokycany. Hráči Rokycan byly na tomto turnaji posíleny o část hráčů bývalé Lokomotivy Plzeň. Utkání bylo velice vypjaté, ale domažličtí hráči předvedli velkou touhu po vítězství a bojovnost. Odměnou jim bylo vítězství 29:25 a tím konečné 5. místo v turnaji.
Kluci museli poslední den bojovat bez dvou spoluhráčů, kteří podlehli střevním potížím, z nichž Samuel Macht byl převezen do nemocnice v Klatovech a Adam Konop sledoval utkání pouze na lavičce.
Kluci si zaslouží pochvalu za reprezentaci Domažlic na turnaji a za 4 výhry a 2 prohry se rozhodně nemusejí stydět. Bohužel nás bude mrzet nepostoupení do semifinále a tím pádem boj o medaile. Máme na tréninku stále na čem pracovat.
Na závěr bych chtěl poděkovat všem kolegům trenérům, p. Sazamovi a všem rodičům, kteří nás jezdili povzbuzovat a byli s námi po celou dobu turnaje.

#pp