Mladí basketbalisté uspěli na mezinárodním turnaji v Plzni

Komentář:

Na konci roku těsně po Vánocích se konal již tradiční mezinárodní turnaj v Plzni. Od 27. 12. do 29. 12. se v plzeňských halách odehrálo celkem 175 utkání mezi 65 družstvy z celé Evropy. Celkem do bojů o cenné kovy zasáhlo v Plzni 900 účastníků. Klub BK Jiskra Domažlice reprezentovaly týmy hochů kategorie U11 a U14. Oba dva týmy na tomto turnaji zaznamenali historicky nejlepší výsledky. Nyní malé zhodnocení kategorie U11.

V této kategorii se zúčastnilo turnaje šest týmů, BK Klatovy, Lokomotiva Plzeň, BK Mariánské Lázně, Tigers České Budějovice a BC Kolín. Po úspěšném vstupu do turnaje, kde jsme porazili BK
Mariánské Lázně 93:6 a BC Kolín 78:16. Druhý den jsme se utkali nejprve s naším stálým rivalem týmem z Klatov, s kterým jsme prohráli těsně 32:39. Toto utkání bylo bojovné na obě strany. Obrany obou týmů fungovali dobře, bohužel naše slabost neproměňování vyložených šancí nás stála vítězství, neboť klatovští kluci v této disciplíně byli výrazně lepší.
Odpoledne jsme se střetli s kluky s Lokomotivy Plzeň a v pohodovém utkání jsme zvítězili 43:14.
Poslední den turnaje pro nás začal výhrou nad mixem z Tigers České Budějovice 68:16. Odpoledne nás opět čekal tým z Klatov, se kterým jsme hráli finále o první místo. Zápas začal bojovně a v první čtvrtině byl poměrně vyrovnaný. Bohužel v ostatních třech čtvrtinách byli klatovští kluci výrazně bojovnější a úspěšnější ve střelbě i v obraně. Zápas skončil výhrou BK Klatovy 46:18.
Celkově jsme tedy skončili na druhém místě na turnaji v kategorii U11 mix.
Turnaj byl pro nás velkým přínosem, protože atmosféra turnaje a možnost sledovat i jiné utkání je pro hráče v této věkové kategorii velice zajímavá a prospěšná. Turnaj také ukázal na čem je z hráči nutné pracovat, co zlepšovat a kam chceme tým posunout.
Chtěl bych poděkovat rodičům, kteří nás na turnaji celé tři dni podporovali.

Hoši kategorie U14 vstoupili do turnaje již v deset hodin ráno, kdy v prvním utkání nastoupili proti TJ Sokol Kbely, který se stal účastníkem extraligy U14. Tento tým byl pro nás velkou neznámou, ale věděli jsme, že se bude jednat o velice kvalitní tým. I přesto, že nerozehraní domažličtí hráči neodehráli tak kvalitní utkání, na konci jsme se mohli radovat z vítězství 44:36 a zaznamenali tak první vítězství na turnaji. Dalším týmem, který čekal na domažlické chlapce byl německý tým Baskets Vilsbiburg. Od zahraničních soupeřů nikdy nevíme co očekávat, ale jak zápas ukázal, německý soupeř byl velice houževnatý. Chlapci z chodské metropole ještě v tomto zápase hledali svůj optimální výkon, ale i přes drobné nedostatky jsme v tomto utkání zvítězili 40:33 a stali se tak vítězi skupiny. Při večerní relaxaci v bazénu jsme čekali na svého soupeře do čtvrtfinále. Výsledky ostatních utkání nám do čtvrtfinále přiřkli královohradecké hráče s názvem Královští Sokoli. Jednalo se taktéž o pro nás neznámý tým. V tomto utkání, víceméně nejdůležitějším na turnaji, domažličtí hráči předvedli nejlepší výkon celého turnaje. Svojí bojovností, nadšením i basketbalovým uměním předčili královéhradecké hráče a zaslouženě zvítězili 54:36 a mohli se těšit na semifinále a boj o medaile. Semifinále turnaje jsme odehráli hned další den v 9 hodin ráno a naším soupeřem byli hráči Slunety Ústí nad Labem. Věděli jsme, že to je velice silný tým a to se od první minuty na palubovce také ukazovalo. Hráči Slunety byli vždy o krok rychlejší, silnější v osobních soubojích a domažlické hráče přehrávali. Musíme sportovně uznat, že zaslouženě v semifinále zvítězili a postoupili do finále. Na domažlické chlapce tak čekal souboj o třetí místo s německým týmem IBAM. V posledním souboji turnaje bohužel došlo k tomu, co se ve sportu občas stane, že tým je herně lepší, ale nemá dostatek klidu v zakončení, trochu sportovního štěstí a nakonec prohraje. Přestože domažličtí chlapci dřeli a makali, bohužel neproměnili spoustu vyložených šancí, nedařilo se jim vstřelit jednoduché koše a v boji o bronzovou medaili nakonec prohráli rozdílem šest bodů 47:53 a na turnaji tak skončili na konečném 4. místě. I přes velké zklamání, které na konci zápasu panovalo, můžeme být s celým turnajem spokojeni. Hoši v kategorii U14 v konkurenci 14 týmu prokázali své kvality a konečné 4. místo lze brát jako úspěch. Celý turnaj byl velkým přínosem a věřím, že všichni si to užili a basketbalově se posunuli zase o kousek dále. Chtěl bych touto cestou ještě poděkovat všem rodičům a kolegům, kteří nás na turnaji podporovali, povzbuzovali a pomáhali k hladkému průběhu turnaje.


Josef Prettl - šéftrenér mládeže BK Domažlice

#pp